*Nettavisen* Nyheter.

- Soldatene er rusa på hasjisj

Foto: SHAH MARAI (AFP)

Amerikanske styrker er oppgitt over rekrutter som røyker seg steine på hasjisj og sovner på vakt.

06.10.10 06:06

Den afghanske nasjonale hæren (ANA) skal bane vei for USAs og Natos strategi om tilbaketrekning fra det krigsherjede landet innen utgangen av 2014.

Hæren har hatt en enorm rekrutteringsbølge for å styrke mannskapet i politiet og hæren, slik at de skal være forberedt på å overta kontrollen over sikkerheten når Nato-styrkene vender snuten hjem.

Men amerikanske styrker som tjenestegjør i landet, er bekymret for kvaliteten på rekruttene.

Amerikanske soldater fra 2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne deltar i et samarbeidsprosjekt som kalles «Shonna ba shonna» (skulder til skulder) i Zhari sør i landet. Prosjektet innebærer at amerikanske soldater og afghanske rekrutter kjemper side om side. Hensikten er at begge parter skal lære av hverandre.

Hyppig hasjrøyking
Men så langt har de amerikanske soldatene dårlig erfaringer fra samarbeidet. De forteller at hasjrøyking blant rekruttene foregår hyppig og helt åpenlyst. Mange av dem mangler evnen til å håndtere et våpen, og flere sovner på vakt, skriver The Times.

- Forestill deg at vi hadde kommet hit og alliert oss med Taliban mot ANA. Da hadde alt vært over nå, sier en amerikansk sersjant.

Den amerikanske troppen deltok i kamphandlinger med de afghanske rekruttene i forrige uke. Afghanerne blir beskrevet som inkompetente og uprofesjonelle, skriver avisen.

Sovnet på vakt
Kompanisjefen holdt seg i skjul under store deler av kamphandlingene. Og en rekrutt skal ha sovnet på vakt uten å bry seg om de pågående kamphandlingene. Andre rekrutter skal ha glemt å ta med seg nok ammunisjon da de dro ut i strid.

- Jeg aner ikke hva som er feil med denne enheten, men de er verre en ubrukelig. I utgangspunktet skal vi få noen lokale etterretningsfordeler av å samarbeide med dem. Men det får vi ikke. Kulturell forståelse? Nei. De er bare en belastning, sier en annen soldat.

Nato skal etter planen overlevere ansvaret for sikkerheten i Afghanistan til afghanske sikkerhetsstyrker innen utgangen av 2014. Afghanistan trenger å øke antall soldater med 141.000 rekrutter i løpet av ett år, dersom de skal klare å overta kontrollen over sikkerheten i 2014. Dette er flere soldater enn det de har i sin nåværende hær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.