RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Soldater i Mosul må be om tilgivelse eller dø

De islamistiske ISIL-opprørerne er allerede i gang med å innføre et nytt fundamentalistisk styresett i byene de har erobret i Irak.

Elleve år etter at USA invaderte Irak for å bekjempe terror, kontrolleres store deler av landet av islamister som angivelig ble sparket ut av al-Qaida fordi de var for ekstreme.

Erobringen av Iraks neste største by Mosul er ISILs største seier så langt. Her skal opprørerne være i full gang med å innføre et strengt islamistisk styre.

– Nå er tiden inne for en islamsk stat, heter det i et dokument som gruppa har laget til sine medlemmer i Mosul, ifølge avisa The Telegraph.

Dokumentet inneholder en liste med regler og instruksjoner for innbyggerne og ISILs egne folk. Heretter er alkohol og tobakk strengt forbudt, og alle kvinner må dekke seg til.

– Islams soldater

ISIL krever også at de irakiske soldatene og politifolkene som fortsatt er i byen, må be om tilgivelse. Dette skal skje på spesielt anviste steder, og de som nekter, vil bli straffet med døden.

Alle byens innbyggere må møte opp i moskeene og be fem ganger om dagen. Og monumenter og religiøse minnesmerker skal ødelegges i tråd med ISILs fundamentalistiske lære. Kvinner må holde seg innendørs så sant det ikke er strengt nødvendig å bevege seg ute på gata.

– Si til alle som spør, at vi er islams soldater. Vi har påtatt oss ansvaret for å gjenreise det islamske kalifatets ære, heter det i en oppfordring til ISILs egne medlemmer.

Lynrask framrykking

Erobringen av Mosul tirsdag var ledd i en lynrask framrykking gjennom flere irakiske provinser. Torsdag sto opprørerne utenfor byen Samarra, 11 mil nord for Bagdad. To strategisk viktige områder nordøst for hovedstaden ble erobret i løpet av dagen.

De ytterliggående islamistene har flere ganger truet med å angripe Bagdad. Men om de faktisk kommer til å gjøre det, er ennå uklart.

– Denne retorikken kan være et forsøk på å få hæren på defensiven i hovedstadsområdet og gi ISIL tid til å styrke kontrollen over Mosul, sier analytikeren Kirk Sowell fra selskapet Uticensis Risk Services.

Mosul var viktig for ISIL ikke bare på grunn av byens størrelse, men også fordi det befant seg store mengder militært materiell der.

Etter erobringen arrangerte ISIL en parade med amerikanskproduserte militære kjøretøyer gjennom byen. Øyenvitner fortalte at to helikoptre svevde over paraden, og dette skal være første gang opprørerne har skaffet seg luftfartøyer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere