*Nettavisen* Nyheter.

- Soldater skar av brystet til en kvinne

Foto: Vadim Ghirda (Ap)

Flyktninger forteller skrekkhistorier fra det lukkede Syria.

17.06.11 12:31

Syriske flyktninger har de siste dagene strømmet til en Røde Måne-leir i Tyrkia for å flykte fra de brutale regimesoldatene som er utsendt av president Bashar al-Assad.

Flere av flyktningene hevder syriske soldater voldtok og lemlestet en rekke kvinner i den syriske byen Jisr al-Shughour nord i landet. Mennene skal ha fått kastet syre i ansiktet.

- Fikk brystet sitt skåret av
En av flyktningene forteller at tolv kvinner ble brutalt mishandlet med en flaske. Fire av dem skal senere ha blitt drept ved å ha fått skåret over halspulsåren, skriver The Times.

- De voldtar kvinnene og torturerer familiene, sier en kvinne ved flyktningleiren i Yayladagi til avisen.

- Tolv kvinner ble voldtatt og én kvinne fikk brystet sitt skåret av, fortsetter kvinnen.

De syriske flyktningene skal ha blitt angrepet av militante regjeringssoldater, også kalt Shabiha.

- De kom til husene våre og voldtok kvinnene og drepte mennesker. Shabiha kan gjøre som de vil, sier kvinnen.

Ifølge ubekreftede meldinger skal spioner utsendt av president Assad ha blitt utplassert i flere grensebyer for å overvåke syriske borgere.

Omfattende bruk av tortur
Det syriske regimet har tidligere tatt i bruk vold og drap i et forsøk på å kvele demonstrasjonene og opprørene i de syriske byene Homs, Deraa og Baniyas. Syria-forsker Kai Kverme sier regimet nå tar i bruk samme frykttaktikk nord i landet for å stanse spredningen av demokratibevegelsen.

- Det vi vet og det Amnesty International, FN og Human Rights har sagt, er at regimet har brukt litt av den samme taktikken som de har brukt mot andre syriske byer tidligere. De prøver å ta by etter by, bombarderer dem og overtar dem med vold og makt. Man vet at det har vært drap på mennesker og på soldater som deserterer og nekter å ta imot ordre. Tortur er ikke unntaket, tortur er regelen, sier Syria-kjenner og forskningsassistent ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

Minst 1600 mennesker har mistet livet i opprøret i Syria som startet i den sørlige byen Deraa i midten av mars.

- Foreløpig er det ikke holdepunkter for å si at soldatene bruker voldtekt som våpen, slik som vi kjenner fra andre steder. Men det er mange uavhengige beretninger om at voldtekt foregår. Problemet er at det kommer såpass lite informasjon ut, og derfor er det umulig å verifisere fordi regimet ikke tillater noen uavhengige observatører å komme inn i landet, sier Kverme.

-Illojale soldater blir skutt på stedet
Flyktningestrømmen til Tyrkia startet i forrige uke etter at syriske regjeringssoldater gikk til angrep på befolkningen nord i landet. Om lag 8500 innbyggere i Jisr al-Shughour og i nærliggende landsbyer har hittil flyktet til Tyrkia. Det er forventet at flyktningestrømmen vil øke ytterligere de kommende dagene.

- Man vet at folk blir drept, og man vet at desertører blir skutt på stedet. Men det tar tid å få et komplett bilde av hva som skjer. Nå er menneskerettighetsorganisasjoner i full gang med å intervjue disse flyktningene i Tyrkia, og etter hvert klarer man å danne seg et bedre bilde av hva som har skjedd, sier Kverme.

Selv om flere syrere har maktet å ta seg over grensen til Tyrkia og fått midlertidig oppholdstillatelse, har tyrkiske myndigheter nektet å gi syrerne status som flyktninger.

Viser ingen nåde
Uroen i Syria startet da regjeringsstyrker slo ned på demonstranter i Deraa som etterlyste politiske og sosiale reformer. Demonstrasjonen er inspirert av opprørene i Egypt og Tunisia som endte med at ekspresidentene Mubarak og Ben Ali måtte trekke seg fra makten.

Les også: - Hjelp oss, det pågår en massakre

Men ingenting tyder på at den syriske presidenten Assad har planer om å innfri noen flere krav fra demonstrantene.

Assad har i stor grad besvart ropene om reformer ved å angripe sivilbefolkningen. I likhet med Libyas leder Muammar al-Gaddafi viser Assad ingen nåde overfor demonstranter som ønsker et fritt demokrati.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.