- Soldater voldtok 240 kvinner og barn

Foto: Gwenn Dubourthoumieu (AFP)

FN opplyser at tallet på voldtatte kvinner, jenter og babyer er oppjustert til 240.

02.09.10 20:06

Tidligere har FN meldt at om lag 150 kvinner og barn ble voldtatt av militante opprørere i byen Luvungi i Kongo. Men nå har FN oppjustert tallet til rundt 240, melder BBC.

Flere av kvinnene skal ha blitt voldtatt i påsyn av sine ektefeller og barn.

FN har blitt kraftig kritisert for at fredsbevarende styrker i landet ikke har gjort nok for å beskytte lokalbefolkningen mot overgrep fra opprørere, ettersom FN har en base 30 kilometer fra åstedet.

Men FN sier de først ble kjent med voldtektene etter at opprørerne hadde forlatt byen. Massevoldtektene ble gjennomført over fire dager i slutten av juli.

Les også: 150 kvinner og barn gjengvoldtatt

FN har hatt krisemøter i Sikkerhetsrådet for å diskutere tiltak som i større grad kan beskytte lokalbefolkningen.

- Det er helt forferdelig. Det viser igjen hvor sårbare kvinner og barn er i Kongo. Det er ikke noe annet sted hvor voldtekt skjer så ofte. Vi ser at det brukes som et våpen for å terrorisere befolkningen og tvinge dem på flukt, sa generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen, til Nettavisen i forrige uke.

Det er den rwandiske opprørergruppen Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR) som beskyldes for å ha stått bak overgrepene. Men FDLR avviser at deres styrker deltok i massevoldtektene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.