- Solgte babyen sin for å få fyringsved

Barn på flukt internt i Afghanistan avbildet ved en flyktningleir i den afghanske byen Heart. Barna står utenfor teltet sitt midt i vinterkulden. Forholdene for barnefamilier i Afghanistan blir stadig verre, ifølge Redd Barna. Likevel sendte Norge ut rekordmange asylbarn til det krigsherjede landet i fjor. Redd Barna sier også at noen barnefamilier selger barna sine for å overleve økonomisk (Illustrasjonsbilde).

Barn på flukt internt i Afghanistan avbildet ved en flyktningleir i den afghanske byen Heart. Barna står utenfor teltet sitt midt i vinterkulden. Forholdene for barnefamilier i Afghanistan blir stadig verre, ifølge Redd Barna. Likevel sendte Norge ut rekordmange asylbarn til det krigsherjede landet i fjor. Redd Barna sier også at noen barnefamilier selger barna sine for å overleve økonomisk (Illustrasjonsbilde). Foto: Mohammad Shoib (Reuters)

Fembarnsmor handlet i desperasjon for at resten av barna skulle overleve vinterkulden.

09.02.15 18:41

Midt i den norske asylbarn-debatten dukker det opp en skrekkhistorie om forholdene til fattige barnefamilier i Afghanistan. Redd Barna sier at situasjonen i Afghanistan er kraftig forverret, og reagerer sterkt på at norske myndigheter returnerer mange barnefamilier til dette landet.

- Det er kritikkverdig at man overhodet returnerer barn til et så konfliktfylt område som Afghanistan. Det er grunner til at dette ikke har blitt gjort på flere år, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram, i en uttalelse til Nettavisen.

En fattig fembarnsmor i den afghanske provinsen Balkh, er ett tragisk eksempel på hvordan en fattig barnefamilie kan havne i en desperat og umenneskelig situasjonen.

Solgte spedbarn for 3400 kroner
Fembarnsmoren tok nylig en beslutning som er umulig å ta for de aller fleste foreldre. Etter at hennes narkomane ektemann forlot henne, ble hun sittende igjen med aleneansvaret for alle barna.

Hun hadde ingen penger til å holde barna varme gjennom den bitende, afghanske vinterkulden. Derfor valgte fembarnsmoren det som hun mente var eneste utvei, nemlig å selge yngstebarnet på én måned for å få penger til fyringsved.

Kvinnen fikk en sum på tilsvarende 3400 kroner for babyen sin. Det er radiostasjonen NPR som bringer nyheten om kvinnens babysalg.

I henhold til afghansk lov er det ulovlig å selge barn, men eksempelet ovenfor er dessverre ikke noe engangstilfelle, ifølge Redd Barna.

Fire tilfeller av barnesalg
Bare i løpet av det seneste året har Redd Barna i Afghanistan registrert fire tilfeller av barn som blir solgt bort i det fattige og krigsherjede landet.

Redd Barna sier det er kronisk fattigdom som fører til at småbarnsforeldre går til slike drastiske skritt som å selge sine egne barn.

- Dette er mer utbredt enn vi tror. Det er sosialt akseptert, og som regel er det ingen som vil blande seg inn. I noen tilfeller blir jenter byttet bort for å nedbetale gjeld, sier kommunikasjonsrådgiver i Redd Barna Afghanistan, Zubaida Akhbar, til NPR.

- Noen ganger handler det om barnearbeid. Av de fire tilfellene det seneste året, var det tre jenter og én gutt som ble solgt. To av disse tilfellene dreide seg barneekteskap, hvor det blir betalt penger for at jenter under 16 år skal inngå ekteskap. Det blir omtalt som tidlig giftermål, men det er direkte salg av barn. De to andre sakene var direkte salg av barn. Saken om spedbarnet er det siste tilfellet vi kjenner til, sier Akhbar.

Organisasjonen forsøker nå å gjøre det de kan for at kvinnen skal få beholde babyen sin, og samarbeider blant annet med lokalmyndighetene i regionen for å finne en løsning på den tragiske situasjonen. Ektemannen er henvist til behandling for rusmisbruk.

Barnerike familier ble sendt ut
Under høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité forrige fredag, framkom det at Politiets utlendingsenhet (PU) sendte ut langt flere barn til Afghanistan i løpet av 2014 enn tidligere.

- Det er ikke tvil om at flere barnerike familier ble sendt ut til Afghanistan høsten 2014, sa PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne under høringen, ifølge NTB.

Ifølge PU-sjefen var det etter en dialog med den norske ambassaden i Kabul, som slo fast at antallet uttransporteringer kunne økes, at returmulighetene åpnet seg. Kvigne kunne imidlertid ikke svare på hva det var ved forholdene i Afghanistan som forandret seg til det bedre andre halvår i fjor, skriver NTB.

110 barn returnert
Mer enn 110 mindreårige asylsøkere ble returnert til Afghanistan i 2014. Familiereturen ble intensivert fra august og utover høsten, skriver Vårt Land.

Allerede i sommer sendte Utlendingsdirektoratet (UDI) en advarsel til Justisdepartementet om å returnere asylbarn til Afghanistan, melder avisen.

«Den humanitære situasjonen for internflyktninger i Afghanistan har blitt forverret», skrev UDI, ifølge Vårt Land.

«Retur av barn til en slik situasjon vil være humanitært utilrådelig».

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.