RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Dagfinn Høybråten
Dagfinn Høybråten Foto: Arild J. Waagbø

- Som å spytte dem i ansiktet

Sist oppdatert:
KrF-leder Dagfinn Høybråten synes ikke de svakeste får nok i statsbudsjettet.

STORTINGET (Nettavisen) - Statsbudsjettet legger opp til å bruke 150 milliarder ekstra av oljepengene. Da er det vanskelig å ikke gjøre alle til lags. Men i en situasjon der vi bruker mer penger på oss selv enn noen gang før, så reduseres bistanden til utviklingsland reelt sett med fire prosent, sier Dagfinn Høybråten til Nettavisen.

Han begrunner dette med at regjerings økning i bistand på 1,2 milliarder kroner i hovedsak går til flyktninger i Norge og avskoging i utlandet. Høybråten er heller ikke fornøyd med statsbudsjettet i forhold til fattigdom og rusproblematikk.

Hanssen: - Flere pasienter skal behandles
Frp: - Vil ikke gjøre folks hverdag bedre

- Jens kan ikke møte velgerne igjen i 2013 om han ikke gjør mer for de fattige enn det her. Så jeg er sikker på at vi vil få til mer på det området fremover enn det regjeringen legger opp til nå, sier Høybråten.

- Rett til å stå i kø
Han er knusende i sin dom overfor hva regjeringen tilbyr de tyngste rusmisbrukerne, der 4000 personer står i behandlingskø. I statsbudsjettet gis det 126 millioner kroner til økt kapasitet på rusbehandling.

- De rusavhengige har fått pasientrettigheter, altså en rett til å stå i kø. Anbudskravene som stilles til frivillige og ideelle organisasjoner som kan hjelpe dem er helt på jordet, og det fremstår som viktigere at de rusavhengige står i en statlig kø enn at de får hjelp. Når en rusmisbruker trenger hjelp i dag, men ikke får det før om to-tre måneder, ja da er det som å spytte dem i ansiktet, sier Høybråten.

- Burde slått til
Frp-leder Siv Jensen sier at hennes parti aldri har vært redd for å bruke oljepenger, men hun mener den rødgrønne regjeringen prioriterer bruken av dem feil.

- De bruker mye penger uten at det vil løse noe. På vei vil vi få et etterslep på veibygging og vedlikehold i forhold til Nasjonal transportplan. På grunn av finanskrisen burde de ha slått til her. Budsjettet vil heller ikke gjøre noe for de 250.000 som står i helsekø, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen peker på at det i statsbudsjettet legges opp til at det kommer like mange asylsøkere til Norge i 2010 som i 2009.

- Det viser at regjeringen ikke tror på sin egen innstrammingspolitikk, sier Jensen.

- Tar ikke tøffe valg
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer regjeringen for å ikke ta tøffe og vanskelige valg i statsbudsjettet. Hun karakteriserer budsjettet som en lett sminking av politikken regjeringen har ført i fire år.

- De ser ikke sprekkene i grunnmuren. Trygdeutgiftene øker voldsomt og i 2020, når det virkelig kommer en eldrebølge, så vil det bli veldig tung å bære det. Det skulle ha blitt satset mye mer på forskning og høyskoler, men det virker som om denne regjeringen mangler ideer, sier Solberg til Nettavisen.

Heller ikke hun mener at 150 millioner ekstra til rusfeltet vil løse problemet med de 4000 rusmisbrukerne som ikke får behandling.

- Det er ikke i nærheten, sier Solberg.

- Halv sykehjemsplass
Venstres Abid Raja syns ikke 270 millioner ekstra til sykehjemsplasser i kommunene monner mye.

- Det er en halv sykehjemsplass i året per kommune det, sier Raja til Nettavisen.

Han kritiserer regjeringen for å være visjonsløs.

- Vi må gå fra å være et samfunn basert på fossile brennstoff til å bli et lavutslippssamfunn. Vi må gå fra rød til grønn skattlegging, sier Raja.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere