*Nettavisen* Nyheter.

- Som et gufs fra fortiden

Foto: Beate Kold Hansen/Ringerikes Blad

- Heldigvis er det bare menn som jakter elg i Hole, uttalte jegerveteran. Det fikk kvinnelige jegere på Ringerike til å se rødt.

28.09.10 17:00

- Vi vet ikke om vi skal le eller gråte, sier nestleder i den lokale jaktforeningen for kvinner, Vibeke Tjøm, til Ringerikes Blads nettutgave.

I fredagens Ringerikes Blad uttalte mangeårig jeger i Hole, Jan Fredrik Hornemann, at det heldigvis bare var menn med på elgjakten.

«Elgjakten er jo en tradisjon: Vi bor på hytta og banner og promper og står i»

Jegerveteran Jan Fredrik Hornemann

Les intervjuet med Hornemann her: - Heldigvis bare menn med på elgjakta

Flere lesere kom med reaksjoner i nettavisen. Medlemmene i Ringerike Kvinnelige Jeger- og Fiskeforening har diskutert utspillet til Hornemann og menn har utfordret dem til å komme med sin mening.

Tjøm synes det er helt greit at menn ønsker å dra på gutteturer uten kvinner.

- Det er jo det samme med oss. Vi liker jenteturer. Han sier at kvinner i Hole, som har lyst til å være med og jakte ikke melder seg på, men det er jo ikke så rart når en jeger kommer med slike holdninger. Det er som et gufs fra fortiden, mener den kvinnelige jegeren.

Provoserende
At kvinner skulle ha problemer med rekyl, slakting, blod og ikke tåler fysisk slit i forbindelse med flytting av elgskrotter, synes Tjøm er provoserende.

- Menn som står for storviltprøve på skytebane, sier ofte at jenter er vel så gode, og mange ganger bedre, til å skyte enn menn. Kvinner holder igjen skudd og skyter ikke før de er 110 prosent sikre.

«Vi vil gjerne invitere Hornemann med på jakttur - en skikkelig jakttur!»

Vibeke Tjørn

Den kvinnelige jaktforeningen fyller 20 år til neste år.

- Jeg trodde ikke det var behov for en egen jentegruppe lenger, men slike ytringer viser at foreningen har en funksjon. Vi står ikke tilbake på noen måte når det gjelder jakt, og vi vil være jegere på lik linje som menn.

100 prosent
I samme intervju sa Hornemann at det klart ikke er noe problem for en kvinne å gjøre en vel så god jobb som menn gjør, men at elgjakten er en tradisjon.

- Vi er ofte ikke oppfostret til å bli jegere, men de kvinner som velger å bli jegere gjør det 100 prosent. Jeg vet det er mange jenter som vil være med på elgjakt. Det er synd om de blir utestengt. I Bergen var det en jentegruppe som ikke fikk tilgang. Kommunen fant et eget område til jentene, hvor de kunne jakte. Lag som har innlemmet jenter opplever det positivt.

Litt irritasjon har Hornemanns uttalelser skapt, men foreningen er ikke ute etter å henge ut jegerveteranen i Hole.

- Vi vil gjerne invitere Hornemann med på jakttur - en skikkelig jakttur! ler Vibeke Tjøm.

Les flere saker i Ringblad.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.