*Nettavisen* Nyheter.

- Sønnen min har ikke jukset

Foto: (www.skak.blog.is)

Norsk sjakktalent disket fra internasjonal turnering.

21.03.12 09:12

En yngre norsk sjakkspiller er anklaget for juks under den internasjonale turneringen Reykjavik Open på Island som ble avsluttet forrige uke.

Ifølge arrangøren skal han ha mottatt hjelp av faren. Det er strengt forbudt å snakke med andre om partiene mens de pågår.

Etter det Nettavisen kjenner, skal faren ha hatt et sjakkprogram åpent på mobilen med en stilling som ifølge arrangøren var fra partiet til sønnen.

Avviser alle anklager

Dommer Ríkharður Sveinsson sier til en islandsk nettside at faren ble tatt med en smartmobil under siste runde.

Men unggutten vant ikke partiet, og gjorde ikke noe spesielt godt resultat på Island. Han leverte en totalprestasjon under sitt antatte nivå.

Faren avviser at de har gjort noe galt.

- Partikvaliteten hans forteller overhodet ikke om juks. Jeg har bedt dem spille gjennom partiene og se selv, sier han til Nettavisen.

- Jeg må ha med mobilen på grunn av jobben. Her må de se på reglene, ellers kan hvilken som far som går inn i et sjakklokale, få sønnen dømt. Uansett har ikke han gjort noe galt, sier han.

Mer fra Reykjavik Open:Norges nye sjakkmester

«Kunne ikke la det passere»

Islands sjakkpresident Gunnar Björnsson sier at de aldri har vært borti noe liknende.

- Men det har vært eksempler i utlandet og det er svært viktig for oss ta slike saker alvorlig. Dette er noe vi ikke kunne la passere. Det er lett å jukse hvis du har en medskyldig, sier Björnsson.

Visepresident Kristian Trygstad i Norges Sjakkforbund bekrefter overfor Nettavisen at de har mottatt en rapport fra Reykjavik.

- Påstander om juks må tas på alvor, og NSF ønsker å gå grundig igjennom saksdokumentene. Spilleren og hans far vil også få anledning til å uttale seg om saken, sier visepresident Kristian Trygstad til Nettavisen.

Første gang

Ingen nordmenn tidligere dømt for juks i sjakkturneringer, ifølge Trygstad, selv om mulighetene har økt kraftig de siste årene.

Med lett tilgjengelige sjakkprogrammer på mobil eller PC kan du gjøre trekk som matcher de beste menneskene i verden og vel så det.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen sier at dette først og fremst er en trist sak for de involverte og for norsk sjakk.

- Jeg har hatt en del å gjøre med både far og sønn, og har i grunn bare positive ting å si om dem. Hvis de har falt for fristelsen til å jukse, er det veldig synd. Og da må det selvfølgelig reageres. Men uten å kjenne saken, kan jeg ikke uttale meg om gehalten i de alvorlige beskyldningene, sier han.

Trygstad sier at saken vil bli avgjort «i løpet av et par uker».

FÅ SISTE SJAKKNYTT:Bli tilhenger på Facebook

HTML EMBED
FB.init("e6253cc5dae49ef63226bfc093de3ad3");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.