*Nettavisen* Nyheter.

- Sør-Amerika vil lære av Norge

Foto: Josefsen, Jon-Michael (SCANPIX)

Dag Terje Andersen skal misjonere om «den norske modellen».

Oslo (ANB): Stortingspresident Dag Terje Andersen gleder seg til å fortelle søramerikanske politikere om «den norske modellen».

Lørdag setter han seg på fly for å besøke Brasil, Argentina og Chile. Sju stortingsrepresentanter og sametingspresidenten deltar også.

- Det er artig at alle de tre landene er så veldig interessert i å høre om den norske og nordiske samfunnsmodellen, sier stortingspresident Dag Terje Andersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Den norske modellen dreier seg om vår blandingsøkonomi, vår velferdsmodell og vårt arbeidsliv, sier Andersen og poengterer at det gode forholdet mellom arbeidslivets parter og myndighetene også bør være et eksempel til etterfølgelse.

Små forskjeller
- Hvorfor tror du at søramerikanske politikere er så interessert i den norske modellen?

- De synes vel at vi har fått til et godt velferdssamfunn med små forskjeller mellom folk og like tilbud for alle til helse og utdanning, svarer Andersen.

- Men kan den norske modellen så lett overføres til andre typer land så fjern fra Norge?

- Ja, men det kan ikke skje med ett enkelt vedtak. Poenget er jo at den norske modellen har utviklet seg som en prosess i over hundre år, sier Andersen.

Besøker indianere
Stortingspresidentens program vil omfatte offisielle samtaler i landenes nasjonalforsamlinger og med enkelte ministre pluss møter med norske bedrifter og et besøk til indianerterritoriet Xingu i Brasil. Besøket varer til 21. april. Viktige temaer vil være miljø, næringssamarbeid og urfolks interesser.

Kontaktene mellom Norge og Brasil, Argentina og Chile har blitt tettere i de senere år, både på politisk nivå og når det gjelder næringsliv.

Norske bedrifter har gjort betydelige investeringer i Brasil. En stor andel av dette er investeringer i olje- og offshoreindustrien. I Chile er det norske eierinteresser i lakseoppdrett og vannkraft.

Skog og klima
Under besøket til indianerterritoriet vil stortingspresidenten bli orientert om aktuelle problemstillinger knyttet til avskoging, klima og urfolkenes rolle i bevaring av regnskog. Norske midler har gjennom mange år finansiert slike prosjekter.

På reisen har han med seg en delegasjon på sju stortingsrepresentanter. I tillegg vil sametingspresident Egil Olli delta på deler av besøket. Det er første gang stortingspresidenten reiser på offisielt besøk til disse landene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag