*Nettavisen* Nyheter.

- Søsken blir fort glemt

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Lillesøster Kaja (4) er alvorlig syk og får cellegift.

15.03.11 14:12

(SIDE2): Mor Gøril Liaklev skjønte ikke hvorfor Rikke (10) ikke ville være sammen med søsteren Kaja (4) da lillesøsteren ble alvorlig syk av kreft i oktober i fjor.

- Hun fjernet seg fra Kaja, og i begynnelsen skjønte vi ikke hvorfor, sier hun til Side2.

På Rikshospitalet i Oslo lanseres tirsdag formiddag boka «Meg også» - en bok for barn og ungdom som opplever sykdom i familien.

- Det er lett å glemme de rundt når et barn, en mor eller en far i familien blir alvorlig syke. Og kanskje aller vanskeligst er det for barna. I denne aktivitetsboka har barn som er pårørende vært med å bidra med sine tanker og følelser ved det å ha noen i familien som er alvorlig syke, innleder administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Siri Hatlen.

- For tøft for storesøster
Og foreldrene til Rikke og Kaja fikk fort merke at det var lillesøsteren som tok mye av oppmerksomheten da 4-åringen ble alvorlig syk.

- Søsken blir fort glemt, sier Gøril til Side2. Jeg kjenner meg igjen i den boka, innrømmer hun.

Hun forklarer at da datteren Kaja på 4 år ble syk tok det litt tid før mor og far skjønte at det rett og slett ble for tøft for storesøster Rikke (10) å se lillesøsteren ha det vondt. Hun fjernet seg derfor fra henne istedenfor.

- Nå går det bedre, sier Rikke

- Men, i begynnelsen var det ikke noe gøy å se at Kaja hadde det vondt, legger hun til.

Etter hvert som familien ble mer vant til både sykehus, blodprøver og nåler gikk det litt bedre. Men Rikke vil noen ganger bare være seg selv.

- Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg, men man må jo ikke glemme å være seg selv, sier hun. Og noen ganger skulle jeg ønske at jeg fikk litt mer oppmerksomhet, legger hun til.

Nå skal Rikke vise Kaja den fine boka hun har tenkt å skrive i.

- Ikke glem barna
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener boka, som er skrevet av Eldrid Johansen og Tone Bergan, er viktig.

- Jeg tror denne boka klarer å omfavne både barn og ungdom på en god måte, sier hun til Side2.

- Det er viktig at barna blir tatt godt vare på når en i familien er alvorlig syk og derfor skal det nå være en «Barneansvarlig» på hvert eneste sykehus i hele landet, sier hun. Det er viktig at barna blir sett og ikke glemt og bare det å få hjelp med praktiske ting og en liten prat, kan hjelpe, sier hun.

I tillegg til at det skal være en ansvarlig på hvert sykehus er det også bevilget 95 millioner kroner til opplæring av disse og andre sykehusansatte, i tillegg til forskning på området, forteller ministeren.

På Rikshospitalet tirsdag fikk hun snakket med både sykehusklovnene Bare Babette og Crocobarra og barna som har vært med å dele noen av sine tanker i boka.

Pårørende?
- Hva er egentlig en pårørende, lurte jeg på da jeg var barn. Jeg tenkte det var en som rører på en annen, og det er jo egentlig ganske dekkende, sier barneombud Reidar Hjermann.

- Jeg skjønte aldri hva det ordet betydde før jeg ble litt eldre, men det er jo akkurat det ordet betyr. At det er noen som rører ved deg og jeg tror denne boka bidrar med noen puslespillbiter som heter trist, lei seg, sint også videre. Her kan man skrive ned følelser og tanker og jeg håper boka når ut til alle barna som trenger det i Norge.

Utgiver av boka er Oslo Universitetssykehus med støtte fra Extra Stiftelsen Helse og rehabilitering bevilget gjennom Kreftforeningen.

Dette er noen av tankene til barna:

«Alle sa han var blitt frisk, og så ble han syk igjen. Da ble jeg skikkelig lei meg.»

Kristoffer 11 år

«Det er som om jeg er klovn. At min oppgave er å gjøre alle i familien glade. Jeg skjønner hva de mener med at klovner ofte er veldig triste inni seg»

Michael 11 år

«Hun oppfører seg som en bortskjemt drittunge»

Ask 12 år

«Det morsomste som skjedde i sommer var den dagen vi besøkte pappa på sykehuset for første gang, for da dyppet onkel Arne meg i fontenen så jeg ble klissvåt»

Pia 8 år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.