RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spania oppfører seg som Nord-Korea

Foto: Jorge Guerrero (Afp)
Sist oppdatert:
Sammenlignes med Nord-Korea etter trusler mot Gibraltar.

Striden om Gibraltar har blusset opp på ny i sommer. Nå sist har den spanske utenriksministeren truet med å innføre en rekke upopulære tiltak som vil ramme innbyggerne på den britiske kolonien.

Utenriksminister José Garcia-Margallo truet søndag med å innføre en avgift på 50 euro for hver gang en bil krysser grensen over til Gibraltar. Dette utgjør snaue 400 kroner.

I tillegg truet utenriksministeren med å innføre et flyforbud i luftrommet over Gibraltar. Den spanske utenriksministeren gjorde det klart i et intervju med den spanske avisen ABC at britiske borgere på Gibraltar skulle få svi.

Vurderer bokettersyn
Spanske myndigheter vurderer nemlig bokettersyn på Gibraltars borgere som har eiendom i Spania. Utenriksministeren vil også ramme økonomien på halvøya. Gibraltar tjener gode penger på utenlandske spillselskaper. Men nå vil Spania innføre lovendringer som vil tvinge spillselskapene til å måtte bruke servere i Spania, noe som vil føre til at selskapene må skatte til spanske myndigheter.

- Det vi har opplevd denne uken er en type sabelrasling vi ikke har opplevd på lenge, sier Gibraltars sjefsminister Fabian Picardo til BBC.

- Det Garcia-Margallo har sagt minner mer om den type uttalelser som du hører fra Nord-Korea enn fra et EU-medlem, sier Picardo.

- Vi har sett det før under Francos tid på 1960-tallet, men jeg tror at vi alle hadde håpet at den slags politikk aldri skulle komme tilbake, sa han.

Utenriksminister Garcia-Margallo sier i avisintervjuet at hans forgjenger, sosialisten Miguel Angel Moratinos, var altfor myk overfor Gibraltar.

- Festen er over, sier han.

Krangler om kunstig rev
Gibraltar-spliden blusset opp tidligere i sommer da båter fra Gibraltar dumpet betongklosser i havet, for å bygge et kunstig rev som ville styrke fiskebestanden. Men spanske myndigheter hevder det kunstige revet blokkerer for spanske fiskebåter.

Spania svarte dermed med å trappe opp grensekontrollen ved Gibraltar – noe som førte til lange bilkøer inn og ut av Gibraltar.

Gibraltar har vært en britisk koloni siden 1713, men spanjolene ønsker fortsatt at halvøya skal havne i spanske hender.

Storbritannia har stått fast ved at de nekter å drøfte halvøyas suverenitet så lenge Gibraltars 30.000 innbyggere ønsker å forbli britiske.

Statsminister David Cameron er «alvorlig bekymret» etter meldingene om at Spania vurderer grenseavgifter for reisende inn og ut av Gibraltar.

Uttalelsene bekymrer Cameron, opplyser hans talsmann, ifølge NTB.

- Vi er alvorlig bekymret for hendelsene ved grensen mellom Spania og Gibraltar. Vi kommer til å be om en forklaring fra dem angående rapportene om at de kan komme til å ramme Gibraltar med ytterligere tiltak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere