RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Carina Wold
Carina Wold Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Sparker de som ligger nede

Sist oppdatert:
Tidligere gjeldsoffer Carina Wold frykter at regjeringens nye gjeldsregister vil straffe henne og andre som har slitt med for høy gjeld.

- Ja, la oss sparke dem litt ekstra for de ligger jo allerede nede, var Carina Wolds første kommentar på gjeldsregisteret som regjeringen nå vil innføre.

Registeret skal registrere alle lån og avbetalingsavtaler som personer har. Informasjonen skal banker og institusjoner få tilgang til. Målet er å forhindre at folk ikke får for mye gjeld (les egen sak her).

Carina Wold har i mange år slitt med gjeld. I 2011 fortalte hun Nettavisen at «Mamma døde med inkassovarselet i hånda» og hvordan hun selv slet med en uhåndterlig gjeld etter at kafeen hennes gikk konkurs.

Siden den gang har Wold fått en frivillig gjeldsordning. Avtalen har vart i to år, og hun kan se fram til å være gjeldfri om tre år.

Tror ikke på kortselskapene
- Jeg er ikke udelt negativ til gjeldsregisteret, men jeg frykter at mennesker som har hatt gjeldsproblemer nå vil bli straffet av bankene. At den dagen de får skikk på økonomien sin igjen så får de ikke huslån fordi de har hatt gjeldsproblemer tidligere, sier Wold.

Hun har heller ikke tro på at de mest aggressive kortselskapene kommer til å la være å gi kreditt selv om personer står oppført i registeret. I Sverige, der det i dag finnes slike registrere, reklamerer noen institusjoner (som for eksempel denne) med at du får lån selv om du er registrert i den såkalte Upplysningscentralen.

- Innfør aldersgrense
Wold mener at en aldersgrense for bruk av kredittkort som ikke er utstedt av banken din, ville vært en bedre løsning.

- Jeg mener aldersgrensen bør være 25 til 30 år. Man bør bli litt moden før man får ansvaret med å inneha et kredittkort med skyhøy rente. Det høres kanskje radikalt ut, men vi må jo være 18 for å kjøre bil og 20 år for å kjøpe sprit. Myndighetene har glemt å lovregulere det viktigste området i et menneskes liv – økonomien. Havner du i gjeldsfella så kan du bli der livet ut, sier Carina Wold.

- Vi må innse at den nye kundegruppen til kredittkortselskapene er våre unger fordi de ofte ikke ser konsekvensen av denne kortbruken. En aldersgrense ville gjort at mange av kredittkortselskap ville forsvunnet.

Wold skulle også sett at læren om personlig økonomi, økonomiske problemer og dens konsekvenser ble pensum på skolen. Der har hun personlig mye å bidra med.

- Lyskaster i enden av tunnelen
- Hvordan er livet nå når du har fått en gjeldsordning?

- Nå er økonomien forutsigbar. Jeg vet hva jeg har hver måned, i motsetning til tidligere da en kreditor kunne gå gjennom namsmannen og trekke meg så mye at jeg ikke klarte å betjene annen gjeld, sier Wold.

I tillegg gjør avtalen med kreditorene at hun har et liv uten gjeldsbyrde å se fram til når hun er ferdig med nedbetalingen.

- Det jo mange ting jeg ikke kan gjøre. Jeg kan ikke ta en helgetur til Roma, og yndlingsbutikken min må bli Fretex. Man lever halvveis på utsiden av samfunnet, men heldigvis er det lys i enden av tunnelen. Ikke lys men en stor lyskaster, sier hun.

Positive til gjeldsregister
Bare Datatilsynet var skeptiske da forslag til nytt gjeldsregister ble sendt ut til høring i desember 2012 (her er høringsuttalelsene). Tilsynet mener at det er urimelig at kredittopplysningene til alle i Norge blir registrert for å forhindre at noen få havner i gjeldsfella.

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er positive til et register som kan ansvarliggjøre långiverne.

Kredittgiver har en lovpålagt plikt etter finansavtaleloven paragraf 47 til å fraråde lån til dem som allerede har så mye kreditt at de ikke har mulighet til å betjene nye lån. Et gjeldsregister vil gi kredittgiver et verktøy til å kunne foreta en vurdering av lånesøker betalingsevne.

GOA håper at et offentlig register, i motsetning til de private svenske registrene, vil forhindre enkelte kredittinstitusjoner fra å sjekke gjeldsregisteret og avvise personer med høy gjeld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere