RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spill gal, eller gjør noe som er totalt uventet

(Foto: Pax)
Sist oppdatert:
Da må en potensiell overfallsmann starte en ny tankerekke.

(SIDE2): Forfatter Anita Andersen (40) har skrevet boka «Sterk - En håndbok for jenter»

Her viser hun hvordan mental trening kan gi større trygghet når man for eksempel går ute alene eller opplever truende situasjoner.

- Å våge å se for seg hva som kan skje, gir større mulighet til å mestre ubehagelige opplevelser, sier Andersen til Side2.

Nøkkelen til selvforsvar ligger minst like mye i hodet, som i musklene, mener hun.

Mandag kveld holdt hun foredrag og ga en innføring i praktiske knep på Eldorado Kino i Oslo.

Hun snakket om kroppsspråket , hvilke signaler vi gir med dette og hvordan vi bevisst kan bruke ulike teknikker med blikk, berøring og stemme for å unngå farlige situasjoner.

Anita jobber som selvstendig næringsdrivende og holder kurs og foredrag Hun har drevet med kampsport siden hun var 13 år.

- De siste årene har jeg tilegnet meg mye kunnskap innen NLP (neuro linguisting programming), coaching og selvutvikling. Det er fra disse områdene jeg har satt sammen budskapet i boken. Jeg jobbet også i 10 år i utelivsbransjen, noe som kommer godt med, sier hun.

- Gjør deg vanskelig
I 2011 opplevde hovedstaden en bølge av overfallsvoldtekter og hele 55 overfallsvoldtekter ble anmeldt dette året.

- Det var med stor fortvilelse og frustrasjon jeg leste om alle overfallsvoldtektene som eskalerte i 2011. Jeg ønsket da å kunne bidra med noe for alle jenter. For mange er terskelen for å kampsportklubber stor. Og ofte så er det veldig lite som skal til for å unngå en situasjon.

- Gi noen eksempler på praktiske grep og triks man kan gjøre for å komme seg ut av potensielt farlige situasjoner

- Det man kan prøve på er å få personen i en annen sinnsstemning. Dette kan være ganske krevende, men det kan sette han helt ut av spill. Jeg har hørt om ei jente som begynnte å danse! Og han ble helt satt ut, og løp avgårde. Spill gal, eller gjør noe som er totalt uventet. Da må han starte tankerekken sin på nytt, og det kan være at han trekker seg. De fleste overfallsmenn ønsker ikke særlig motstand, eller vanskelig ofre. Gjør deg vanskelig.

I boken kommer hun med konkrete beskrivelser av ulike teknikker man kan benytte for å komme seg ut av ulike type overfall.

Selv har hun også opplevd truende situasjoner.

- Jeg har vært oppi ganske mange truende situasjoner, men jeg har alltid håndtert situasjonene på et såpass tidlig stadium at jeg har sluppet å bruke fysiske grep. Det skyldes at jeg har tryggheten og vet jeg kan håndtere en situasjon om det skulle utvikle seg. Dette er en fin styrke å ha, og det er også den kunnskapen jeg ønsker å dele med andre jenter.

- Hva er det viktigste man bør gjøre når man ferdes alene?

- Lytt til magefølelsen din. Får du en dårlig følelse av noen, som du tror kan følge etter deg, snu! - gå en annen retning.

- Oppsøk et sikkert sted med flere mennesker hvor du kan ringe noen og få de til å møte deg.

- Gå med faste og bestemte skritt, rett i ryggen og blikket fremover,- ikke ned i bakken! Prøv å gå på oversiktlige steder og gå gjerne flere sammen. Går du med musikk på ørene, må du være ekstra våken med blikket ditt.

- Gå ytterst på fortauskanten, ved uoversiktilige steder som trange bygårsdsgater, underganger også videre. Dette for å få en bedre oversikt.

Ha gjerne noe i hånden, som potensielt forsvarsvåpen. Dette kan være grus, sand, stein, hårspray, paraply osv. Men jeg vil fraråde pepperspray. Dersom man ikke har trening i dette kan det få en motsatt effekt, og den kan blinde seg selv i steden.

- Hva tenker du om at mange jenter ikke engang føler seg trygge i en taxi?

- Jeg tenker umiddelbart at dette er trist. Tidligere var taxiene øynene og ørene til Politiet, og bistod ofte i situasjoner. De stod for trygghet og tillit. Dette gjør de ikke lenger, og taxinæringen har en stor utfordring nå, som de må ta på alvor. Jeg tenker samtidig at dette også er et speilbilde på utviklingen av samfunnet vårt. Vi har mer fokus på billige tjenester en kvalitet, og da blir sikkerheten svekket. Et tips jeg har begynnt å gjøre selv, er å ringe noen på vei hjem og informerer om taxibil nummeret, slik at sjåføren hører det, på en diskret og tydelig måte. Det å starte en dialog med sjåføren kan også kartelgge litt hvordan type han er. Jeg tror generelt at det er trygt å ta taxi, men noen forhåndsregler er fint å ta her også.

Ta ansvar
- Vold og overfallsbildet er veldig komplisert, og det er utrolig mange tiltak som bør settes i verk. først og fremst må vi starte med barna våre. Lærdom om respekt og omsorg slik at de også kan ta gode valg fremover. Vi voksne er nødt til å bry oss. Ser vi en jente som går alene og er usikker, vis at du er tilstede og bryr deg. Vi må alle ta et ansvar for det samfunnet vi ønsker oss. Vi må derfor starte med oss selv, så barna våre og deretter være et medmenneske for de rundt oss. De fleste overfallsmenn, er personer i ubalanse, og ofte med en utfordrende oppvekst. Det er derfor mye vi kan fange opp på et mye tidligere stadie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere