RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spiller dere ikke bedre nå, lesber, tar jeg og voldtar dere, alle sammen!

Foto: Nina Bjordal(Nettavisen)
Sist oppdatert:
De unge spillerne på Norway Cup får virkelig høre det av overivrige foreldre og trenere.

«Kom igjen, jobbe nå! Høyere baller!»

«Nå må vi få opp tempo! Dette må vi vinne gutter!»

«Lengre ut! NEI!»

Idet Nettavisen ankommer Norway Cup på Ekebergsletta torsdag formiddag, har himmelen åpnet seg og regnet strømmer ned. Midt i vanndammer og gjørme, er fotballkampene fullt i gang med ivrige foreldre på sidelinjen. Noen litt for ivrige.

«Spill bedre, ellers voldtar jeg dere!»
En av de ansatte i Norsk Folkehjelps skadetelt forteller at de hører mange av tilropene foreldrene skriker til barna. Det mest ekstreme tilfellet de har hørt om på Norway Cup, var da treneren til et jentelag i alderen 15-16 år skrek følgende:

- Spiller dere ikke bedre nå lesber, så tar jeg og voldtar dere alle sammen!

-Laget gikk gråtende av banen
Jan Olav Knutsen, nestkommanderende i dommeravdelingen på Norway Cup, kan fortelle at fotballforeldre, så vel som trenere, lar sitt eget engasjement gå kraftig utover barna.

- Kan overivrige foreldre bli et problem på Norway Cup?

- Ja, ikke bare kan, det er et problem og det skjer oftere enn vi liker, sier han.

Sist i går var det et lag med 14 år gamle jenter som gikk gråtende av banen etter all roping og hyling de måtte tåle fra foreldre og andre på sidelinjen.

- Jeg er sikker på at det ikke er spillerne selv som har disse ambisjonene. Når foreldre har større ambisjoner enn barna, bygger de opp under aggresjonen deres. Det er flere stygge tilfeller av tilrop som skremmer barna.

Slo ned dommer
- Et annet eksempel er et spansk lag som slo ned en dommer etter de ga hans dårlige bedømming skylden for at de tapte. Dette tror vi kan komme av at foreldre legger tunge ambisjoner på skuldrene deres, fortsetter Knutsen i dommeravdelingen.

Han sier at foreldre ofte er trener til laget i tillegg. Han skulle ønske det var flere utdannede trenere i stedet .

Lag og dommer måtte rømme fra baneslagsmål
Knutsen forteller også om et afrikansk fotballag der to av spillerne barker sammen i en duell og begynner å småkrangle og dytte hverandre.

- Etter hvert la andre spillere seg oppi det, i tillegg til foreldre og folk på sidelinjen, og plutselig var alle på banen. Det ble et stygt slagsmål. Dommeren og det andre laget måtte rett og slett flykte, og laget som startet slagsmålet ble diskvalifisert.

Han forteller at norske lag som oftest ikke går så langt, og at dette er mer vanlig blant lagene fra utlandet.

Truet med å rapportete dommer
Men til tross for manglende fysisk angrep, har de norske lagene og deres foreldre likevel temperamentet på plass.

- Vi har et eksempel der en voksen kvinne var dommer for to norske jentelag på 15-16 år. Etter en dom foreldrene ikke var enige i, skjelte de ut dommeren og kalte henne navn som «man absolutt ikke kaller kvinner», som hun sa selv.

Deretter truet de henne med å skrive rapport på henne. Det endte med at hun rapporterte dem i stedet.

Skriker til 14 år gamle dommere
Breddesjef i Norges Fotballforbund, Alf Hansen, forteller at mange unge dommere mister lysten på å bli dommer fordi de blir behandlet så dårlig.

- De verste eksemplene ser vi at går utover dommerne. For eksempel at foreldre og trenere skriker «hva faen er det du gjør» til en 14-åring som dømmer en kamp.

Han forteller også om tilfeller der lagtreneren kjefter så mye på spillerne at flere slutter. Dette gjelder også veldig unge aldersgrupper.

Også mange flinke foreldre
Knutsen mener ambisjonene hos mange må dempes ned noen hakk, og at foreldre må lære opp barna til at resultater ikke betyr så mye.

- Dette er ment å være en glede og en positiv opplevelse for barna. Når foreldre har høye ambisjoner for barna, skjønner de ikke at det kan blir en negativ opplevelse for dem.

Men det er også mange positive foreldre som roser og får laget til å stå sammen.

- Det er også satt i gang tiltak, «Fair Play» og «Handshake for peace» som skal lære alle at dette tross alt er en vennskapelig konkurranse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere