- Spilte død da elgen angrep

Foto: (Knut Haavard Solberg / VARINGEN / Scanpix)

Da Celine Monrad-Haslum ble angrepet av elg i Varingskollen mandag kveld, tenkte hun bare på å ligge rolig og beskytte hodet mens elgen trampet på beina hennes.

06.09.11 15:31

Det var under et motbakkeløp i Varingskollen mandag kveld at 39 år gamle Celine Monrad-Haslum ble angrepet da hun forsøkte å klappe i hendene for å skremme vekk en nærgående elg.

Det resulterte i et 15 centimeter langt åpent sår bak på høyre lår.

- Jeg har det etter forholdene bra, og får smertelindring så det holder. Såret går helt inn til beinet, men det er heldigvis ikke noe brudd eller kutt i noen sener, så det ser ut til at dette skal gå bra. Det er selvfølgelig ganske vondt, men legene er optimistiske, og jeg har jo hatt veldig flaks, tross alt, sier Monrad-Haslum fra sykesenga på Ahus like før midnatt mandag, melder Romerikes Blad.

Lå helt stille
39-åringen forteller at hun var på vei oppover bakken da hun så elgen på sin venstre side. Hun løp sammen med ei ung jente, og forsøkte å få henne over på andre siden for så å jage bort elgen ved å klappe i hendene.

- Jeg klappet og hoiet for å få elgen til å løpe andre veien, men i stedet snudde den og kom rett mot meg. Den dulta først litt borti meg slik at jeg datt over ende, og mens jeg lå på bakken tok den begge forbeina og sparka i beina mine, forteller Monrad-Haslum.

Likevel var hun ikke spesielt redd da elgen angrep. Det eneste hun tenkte var at hun måtte ligge helt stille og beskytte hodet med armene.

- Jeg ville selvfølgelig ha den vekk fra meg, men tenkte at jeg måtte holde meg helt i ro så den ikke ble enda sintere. Heldigvis fikk jeg raskt hjelp fra noen andre som var med på løpet, og da rygget elgen noen meter vekk fra oss, sier 39-åringen.

Bærer ikke nag
Med god hjelp fra andre deltakere kom Monrad-Haslum seg halvveis ned i bakken før hun ble hentet av luftambulansen. Helikopteret fikk til slutt fraktet henne helt ned til parkeringsplassen ved skianlegget, der ambulansen ventet på henne for å frakte henne til Ahus.

- Jeg ligger i sykesenga og venter på operasjon nå. Det ser ut for at det blir en operasjon klokka tre i natt, så jeg håper på å være ute herfra allerede tirsdag ettermiddag/kveld, sier den spreke dama fra Nittedal, som ikke bærer nag til noen – heller ikke til elgen.

- Elgen ble nok redd eller provosert, for jeg skjønte at det var mange som hadde løpt forbi den før meg og forsøkt å jage den vekk. Da jeg kom hadde den nok bare fått nok, sier hun.

Elgen stakk av fra stedet
Politiet fikk melding om elgangrepet klokken 19.06 mandag kveld.

Operasjonsleder i Romerike politidistrikt, Arild Ruud, kunne rett etter ulykken skjedde fortelle at en kvinne var skadet etter å ha blitt angrepet av elg i Varingskollen. Han opplyste også om at ambulanse og luftambulanse var på stedet for å hente og frakte kvinnen til Ahus.

- Kvinnen er fraktet til Ahus i ambulanse, og elgen har stukket av etter angrepet. Viltnemnda er nå sendt ut for å jakte på den, sa Ruud til rb.no.

- Mange observerte elgen
Kristin Johansen, arrangør av motbakkeløpet Varingskollen Opp, fortalte kort tid etter angrepet at den skadde kvinnen prøvde å skremme bort elgen fra skibakken, men at hun falt i forsøket, og at det var da elgen gikk til angrep.

- Vet du noe om tilstanden til kvinnen?

- Jeg snakket selv med henne før hun dro med luftambulansen, og hun var bevisst, smilte og var blid, fortalte Johansen.

Johansen fortalte også til rb.no at mange av deltakerne hadde observert elgen midt i bakken under løpet.

- Vært der i hele sommer
Ifølge arrangøren skal elgen ha vært i området rundt skibakken i hele sommer, og lokalmiljøet skal ifølge Johansen flere ganger ha meldt fra til viltnemda om den.

- Viltnemda ville imidlertid ikke gjøre noe før elgen hadde gjort noe galt, sier hun.

Hun forteller at mange har forsøkt å skremme bort elgen ved flere anledninger, men at elgen ikke reagerer på noe.

Det var i alt 97 deltakere i Varingskollen Opp mandag kveld. Mange av disse var barn.

Viltnemda har søkt etter elgen
Leder i viltnemda i Nittedal, Bjørn Knudsen, bekrefter overfor Romerikes Blad at de har vært ute å sett etter elgen. Han mener imidlertid at viltnemnda ikke har fått flere meldinger om den akutelle elgen.

- To menn fra oss har vært ute for å forsøke å spore elgen, og det viser seg at det er en 1,5 år gammel elgokse, forteller han.

- Elgen skal ha blitt redd da ambulansehelikopteret kom, og da forsvant den, sier han, og legger til at den skal ikke være skadd, og at den virker frisk.

- Derfor kommer vi ikke til å gjøre noe mer med den nå. Vi ser ikke noen grunn til å gjøre noe med den på grunn av et enkelttilfelle, sier Knudsen.

- Hva kan være årsaken til at en elg angriper mennesker på denne måten?

- Hvis vi skal spekulere i det, så kan det være fordi man kommer for nær den eller for brått på og den føler seg truet. Det kan også være fordi elgen ikke er frisk, men det var jo ikke tilfellet i denne saken, forteller Knudsen.

Han bekrefter også at den samme elgen har blitt observert i området flere ganger den siste tiden.

- Vi skal snakke med det lokale jaktlaget, slik at de eventuelt kan ta elgen i løpet av jakta, sier han.

Les flere saker i Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.