RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spionutstyr plassert på Aker Brygge

NÆRINGSLIVSOMRÅDE: Ifølge Aftenposten er det mest sannsynlig overvåkingsutstyr også på Aker Brygge i Oslo.
NÆRINGSLIVSOMRÅDE: Ifølge Aftenposten er det mest sannsynlig overvåkingsutstyr også på Aker Brygge i Oslo. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
Hevder det er overvåkingsutstyr i Norges fremste finansmiljø.

På Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker i Oslo står det høyst sannsynlig avansert overvåkingsutstyr som gjør det mulig å spionere på næringsdrivende, advokater og andre som forvalter millioner av kroner, skriver Aftenposten.

Lørdag avslørte avisen at det er plassert ut avansert teknisk utstyr som kan overvåke og avlytte mobiltelefoner. Signaler fra de såkalte IMSI-fangerne, eller falske basestasjonene, er funnet rundt Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Les også: - Stortinget avlyttes av hemmelig spionutstyr

- Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker brygge og Lysaker. Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier Kyrre Sletsjøe,  leder for CEPIA Technologies, et av to sikkerhetsselskaper som hjulpet til med å lokalisere basestasjonene for Aftenposten.

Ifølge avisen er det med høy sannsynlig falske basestasjoner på Aker Brygge, i kvartalet ut mot Rådhusbrygga, på Tjuvholmen nær Olav Selvaags plass og på Lysaker ved Strandveien-kvartalet.

Les også: - Hvis det er ulovlig overvåkning, vil dette straffeforfølges

Stortinget krever svar
Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil i løpet av få dager få en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hva de har funnet etter avsløringene.

– Vi har jobbet i helgen og har fortsatt undersøkelsene. Så vil vi analysere materialet og sammenstille dette med Aftenpostens opplysninger, sa kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB søndag kveld.

Fakta: Fakta om mobilovervåkingssaken i Oslo

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Aftenpostens kartlegging har avslørt at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, høyst sannsynlig er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

* De falske basestasjonene er oppdaget utenfor Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen. Disse kan overvåke bevegelsene til alle mobiltelefoner i og utenfor bygningene.

* En basestasjon er en radiosender som er bindeleddet for trafikk mellom mobiltelefoner og telefonnettet.

* Det er ukjent hvem som står bak. Det kan være snakk om fremmede stater, private aktører eller begge deler.

* Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) gjorde i helgen egne undersøkelser og bekrefter å ha gjort funn, men vil ikke si hva de har funnet.Det vil trolig ikke gå lang tid før Anundsen må møte i Stortinget for å redegjøre for funnene.

Lederen for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) krevde dette i helgen. Det samme gjorde stortingsrepresentanter fra de fleste andre partier.

Les også: Stortinget krever svar om overvåking

Teknologiekspert kritiserer regjeringens mobilvern

Systemet som skal beskytte norske regjeringstopper mot mobilspionasje krypterer bare telefonsamtaler – ikke SMS og datatrafikk.

Dermed kan de falske basestasjonene som Aftenposten har avslørt i Oslo sentrum, overvåke toppolitikernes datatrafikk, til tross for krypteringssystemet som kom på plass i fjor høst, melder NRK.

– Det virker rart at de bare har kryptert tale, og ikke tatt høyde for at også stortingspolitikere kommuniserer mye via for eksempel SMS og epost, sier Anders Brenna i Knowit.

Informasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier systemet ble valgt etter en avveining mellom sikkerhet og brukervennlighet.

– Løsningen ble valgt på bakgrunn av de funksjonelle kravene som brukerne hadde den gangen. Fordelen med den er at den kan brukes uavhengig av om du har Android- eller iOS-telefon, den er uavhengig av plattform, sier Veire.

– Norge interessant for fremmede makter

Norge er langt mer interessant for fremmede makter og økonomiske interesser enn det nordmenn flest tror, advarer NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

Ifølge Aftenposten er falske basestasjoner som kan overvåke mobiltrafikk, utplassert ved Stortinget, Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Parkveien, Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker.

Ulovlig overvåking er ikke noe nytt, men hvem som gjør det, teknologien og omfanget har endret seg, forteller forsker Ståle Ulriksen, som jobber med sikkerhetspolitikk ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagsavisen.

– De siste 12-15 årene har det blitt gradvis verre, i takt med framveksten av stormakter som Kina og Russland, sier forskeren.

Han mener nordmenn er mer slepphendt med informasjon enn mange andre, og advarer mot å tro at Norge er så lite at vi ikke er interessante for fremmede makter og sterke økonomiske interesser.

– Der er ingen grunn til å være naiv. Oljefondet er et av de største investeringsfondene i verden. Maritimt sett er vi blant de 10-20 største aktørene i verden, sier han.

Han synes også det trengs en debatt om hvilken rolle Telenor skal ha i dette landskapet framover.

– Nå som det kan bli aktuelt å reaktivere totalforsvaret som vi gjorde under den kalde krigen, er det på tide å ha en debatt om dette. Siden den gang er Telenor blitt privatisert, men de sitter med kontroll over nesten hele mobilnettet, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere