- Spis 90 prosent fett

Uvanlig ernæringsråd i ny bok vekker reaksjoner. Les hvorfor og se hva ekspertene anbefaler.

(SIDE2): Snart kommer det en bok som hevder at mettet fett verken er usunt eller farlig.

«Bedre uten brød» er skrevet av legen Wolfgang Lutz, som er hele 92 år gammel. Boken oppfordrer til et kosthold bestående av hele 90 prosent fett og protein og bare 10 prosent karbohydrater.

20. september kommer den ut på norsk.

- Innholdet i boka hevder at mettet fett er direkte sunt, sier forlagssjef i Lille måne forlag, Jan Mesicek. Han har selv prøvd ut noen av tipsene i boka og hevder han har gått ned i vekt.

Diskuter helse og kropp her

Ventes debatt
Det ventes debatt blant ernæringsfysiologene i Norge når boka kommer på markedet, og mange er allerede skeptiske.

- Jeg vil absolutt ikke anbefale et slikt kosthold, sier ernæringsfysiolog hos Grete Roede, Kari Bugge. Som kjent oppfordrer Grete Roede til et kosthold som inneholder betydelig større mengder karbohydrater enn kun 10 prosent av inntaket.

Fettrik kost

Boken snur rett og slett opp ned på en del vedtatte sannheter i kostholdet vårt. Spiser du kun to grove brødskiver og en porsjon müsli har du allerede oversteget den anbefalte karbohydratmengden.

- Og da kan du ikke spise noe frukt eller grønt i tillegg, sier ernæringsfysiolog Bugge.

- Når man utelukker hele matvaregrupper mister man livsviktige vitaminer og mineraler vi trenger for et balansert og sunt kosthold, sier Kari Bugge.

Dette mener ernæringsfysiologene:

Hva synes du om et kosthold bestående av 90 prosent fett?

Camilla Andersen i Somebody.no:

- Jeg blir helt svett! Et slikt kosthold er overhode ikke å anbefale. Stakkars folk må jo bli helt forvirra av alle kontrabeskjedene man får om kosthold. Spis grovt brød, sier jeg.

Fedon Lindberg :

- Jeg har allerede lest denne boka og synes et slikt kosthold er unødvendig ekstremt for de fleste. For noen kan allikevel dette kostholdet fungere, men man bør følge dette kostholdet under kyndig veiledning.

Maria Thommessen i DinKost:

- Jeg skjønner ikke poenget med dette kostholdet. Det er ikke skadelig, men det er vanskelig å følge et slikt kosthold, og jeg skjønner ikke hensikten med å spise slik eskimoene gjorde. Det er vanskelig å følge og gir kanskje en vektnedgang på kort sikt, men ikke i lengden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.