- Spis hjemme

Foto: (Crestock)

Forebygg type 2-diabetes ved å unngå kinamat og hamburgere.

21.02.10 14:25

(SIDE2): Minsk risikoen for type 2-diabetes ved å spise hjemme.

Smør din egen matpakke
Livsstil og matvaner har stor betydning for utviklingen av type 2-diabetes.

LES OGSÅ: Så dyrt er det å være lat

En studie presentert av The American Journal of Clinical Nutrition nå i februar, viser at en livsstil med hyppige restaurantbesøk øker risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Særlig inntak av kinamat som friterte vårruller, innbakt kylling og stekt ris er med på å påvirke utvikling til sykdommen.

Hamburgere, stekt kylling, stekt fisk og pommes frites er heller ikke noen gode alternativer når man er på farten.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Unngå fet mat
44 .072 kvinner har deltatt i studien. Deltakerne har svart på spørsmål om blant annet sine matvalg og sendt inn sine resultater i ti år. Kvinnene var i alderen 30-69 år og ingen hadde type 2-diabetes i utgangspunktet. I løpet av de ti årene studien varte, utviklet 2873 av kvinnene type 2-diabetes.

De amerikanske forskerne ser at hyppige restaurantbesøk og lettvinne matløsninger er med på å øke inntaket av usunn hurtigmat. De anbefaler å lage et sunt, enkelt måltid hjemme og smøre sin egen matpakke istedet for å ty til lettvinne løsninger på for eksempel fastfood-restaurantene.

Økningen i risiko for å utvikle type 2-diabetes skyldes først og fremst vektøkning, overvekt og fedme. Derfor er høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet helt klart en sentral årsak til type 2-diabetes skriver Diabetesinfo.no.

Vit hva du spiser
Mat får blodsukkeret til å stige. Å vite hva du spiser er derfor en vesentlig del av forbygging og behandling ved diabetes. Du kan rett og slett derfor spise deg til en bedre liv, og dermed ha stor innflytelse på din egen helse og velvære. På restauranter er man mer utsatt siden man ikke har oversikt på alle ingrediensene og tilsetningsstoffer som blir brukt i matlagingen.

Hva er type 2-diabetes?
Diabetesforbundet opplyser at rundt 350 000 nordmenn har type 2-diabetes. Av disse regner man med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste 50 år, og hvert år får anslagsvis 6000-7000 nordmenn diagnosen. Type 2-diabetes, eller diabetes mellitus, er blitt en vanlig stoffskiftesykdom.

Sykdommen karakteriseres ved et vedvarende forhøyet blodsukker, og forstyrrelser i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen. På verdensbasis har ca. 250 millioner voksne personer diabetes type 2, og det tilkommer 7 millioner nye tilfeller per år.

Les også: Så dyrt er det å være lat

Kilder: www.diabetes.no, www.diabetesinfo.no, www.ajcn.org

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.