- Spis jordbær med god samvittighet

Foto: JUSTE PHILIPPE (PHOTOPQR/LE PROGRES)

Jordbærdyrker Trond Western på Røyse mener norske jordbær er trygge å spise, selv om de sprøytes. Nå er det høysesong for de populære bærene.

«Fremtiden i våre hender» advarer mot sprøytemidler i norske og belgiske bær og oppfordrer til å spise økologisk dyrkede produkter.

Det vises til rapporten fra Mattilsynet der det er funnet 11 ulike sprøytemidler i et parti belgiske bær, mens det i tre partier norske bær ble funnet seks ulike sprøytemidler. Hver for seg er ikke disse sprøytemidlene farlige i de dosene som ble funnet, ifølge Mattilsynet.

- Det er ikke farlig å spise norske jordbær. De fleste frukt- og grønnsaksorter sprøytes, med unntak av det som er økologisk dyrket, sier jordbærdyrker Trond Western på Røyse til Ringerikes Blad.

- Streng kontroll
- I Norge er nok bruken av sprøytemidler generelt mindre enn det er i utlandet, tror Western, som mener reglene og sperrefristene for kjemikaliebruk er godt tatt vare på i Norge.

- Det er streng kontroll med hvilke sprøytemidler og hvor mye som brukes på norske jordbær.

- Hadde det vært for mye bruk, ville ikke myndighetene godkjent dette. Man blir i alle fall ikke syk av å spise norske jordbær, sier produsenten.

Jordbær på mange måter
Jordbær kan spises på mange måter. Rett fra kurven, med sukker og fløte, eller som lekker dessert.

-Aller best er det med sukker og fløte, sier Siren Fossli Nielsen på Brasserie Fengselet, men vi lager selvfølgelig vår egen vri også, når vi skal ha jordbær på sommermenyen.

- Is er kjempegodt ved siden av jordbær, sier Siren, som foretrekker hjemmelaget is, basert på økologisk yoghurt fra Hemsedal, i en symfoni med jordbær-colis, kjeksaktige makadamnøtter, og selvfølgelig, søte, røde, norske, nydelige jordbær.

Les flere saker hos Ringerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.