RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Spis opp maten din!

Foto: Linn de Lange
Sist oppdatert:
- Ikke sitt og vent på at andre skal fortelle deg hva du skal gjøre, mener Oslo-borger Morten Nymoen.

Det er valgkamp, og forkynnende riks- og lokalpolitikere i alle kanaler. Men hva mener egentlig velgerne? Nettavisen har tatt en prat med Oslo-borger Morten Nymoen. Hans kampsak er miljø.

«Miljø? Kjedelig», tenker du kanskje. «Det handler jo bare om CO2 og klimagassutslipp, det kan ikke jeg gjøre noe med». Sludder og pølsevev. Les videre, dette angår nemlig deg:

- Spis opp maten din!
- Det er for lite fokus på hva man faktisk kan gjøre selv. Det å rett og slett bruke mer «common sense». Spis opp maten din, ikke sitt og vent på at andre skal fortelle deg hva du skal gjøre. Vi glemmer å tenke selv fordi vi venter på retningslinjer fra politikerne, mens vi heller burde finne tilbake til kjerneverdiene og forebygge det som fører til miljøproblemer. Det handler om helhetlig tenkning, sier Nymoen til Nettavisen.

Intervjuet foregår naturligvis på en av Oslos spisesteder som serverer Raw Food (mat som ikke er varmebehandlet over 40 grader for å beholde næringsstoffene, journ.anm.). Vi er sultne, vi er miljøbevisste. Men hva gjør den uetiske, kapitalist-colaen på bordet? Den er ikke min. Jeg registrerer at man ikke trenger å være fanatiker for å bidra til et bedre miljø.

Nymoen mener miljøfokuset er for overfladisk fra politikernes side:

- Det politikerne driver med nå er en trendifisering av miljøsaker. De behandler miljøsakene alt for overfladisk og har en tendens til å fokusere på enkeltsaker i stedet for det store bildet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Nordmenn spiser Grandiosa og kjører flotte biler
Miljøentusiasten mener videre at nordmenns verdisyn ikke alltid henger like godt sammen:

- Ulike verdisyn er en utfordring, for mange er penger veldig viktig. Vi er stusslig prisbevisste i Norge, vi spiser Grandiosa og kjører flotte biler. Det henger ikke i hop, mener Nymoen.

- Hva gjør du i hverdagen for å bedre miljøet?

- Jeg bruker bilen lite, og foretrekker heller sykkel. Jeg kjøper stort sett alle klærne mine second hand, og mangler ikke noe ved å gjøre dette. Utvalget er ganske bra; leter du, så finner du. Jeg lager også maten min selv. Da sparer man mye energi, og maten er mindre prosessert. Man ser hva man spiser, og maten er bedre både for naturen og kroppen. Det tar ikke lengre tid å lage mat selv fremfor ferdigkjøpt, det krever kanskje noe mer planlegging. Det skal heller ikke mer til enn litt research for å finne ut hva varedeklarasjonen på matvarene faktisk betyr, og da tror jeg ikke mange vil foretrekke ferdigmat, lister han.

- Man kan selvsagt leve som lykkelig uvitende, men det er ikke bra for noe.

Nymoen er familiemann, og bor sammen med sin kone og ett år gamle sønn.

- Kona spiser ikke kjøtt, og jeg spiser ikke det jeg kaller fabrikkjøtt. Jeg synes det som skjer med dyrehold er helt horribelt, men utgangspunktet for at jeg kuttet ut dette var den latterlige ressurssløsingen det er å fremstille mat på den måten vi gjør – ikke minst når det gjelder fremstilling av kjøtt. Det er enormt ressurskrevende prosess som tar veldig mye jordbruksareal, som er basert på store avlinger som igjen er basert på kunstgjødsel, en midlertidig ressurs på lik linje med olje – som kanskje er slutt på om en hundre års tid. Samtidig tar prosessen næringen fra jorden. Så når jeg spiser kjøtt, er det fra kompiser som har skutt dyret selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva koster det å ha et mer miljøvennlig matbudsjett?

- Matbudsjettet henger sammen med resten av budsjettet, så jeg har ikke regnet på om jeg bruker mer på mat ved å være miljøbevisst. Jeg kjøper den maten som virker fornuftig, men det er klart at jeg ser på prislapper. Om en vare koster ti kroner mer enn en annen, så velger jeg den som er fremstilt på en måte jeg kan gå god for. Jeg flytter heller litt på postene i budsjettet og endrer hele verdikjeden. Istedenfor å tenke at jeg bruker så og så mye på mat, så bruker jeg heller mindre på andre ting eller lager det selv. Det er utrolig hvor mye billigere og bedre det er å gjøre det selv, konstaterer Nymoen, og fortsetter:

- Krever ikke mye å endre vaner
- Mange påstår at tiden ikke strekker til – og jeg skal ikke si at det er bare tull – men det krever kun litt mer forberedelse og planlegging av hva man skal ha til middag, og at man bruker de råvarene man har. Ikke minst at man ikke kaster halvparten av maten, slik man antar at det gjøres på verdensbasis i dag. Setter du deg litt mer inn i hva maten inneholder, vil du automatisk spise sunnere og dermed velge bedre mat.

- Hva med steder som kun har små nærbutikker, eller uprosessert mat er lite tilgjengelig?

- Utvalget er nok forskjellig avhengig av hvor man bor i landet, her i Oslo har jeg det jeg trenger tilgjengelig. Men det er klart at det er en utfordring, erkjenner Oslo-beboeren.

- Er det noe du savner i Oslo som kunne gjort det enklere å leve slik du ønsker?

- Jeg føler at jeg mestrer å leve slik jeg vil under de omstendighetene som er her. Men jeg skulle ønske at politikerne kunne oppfordre folk til å fokusere mer på det de kan gjøre selv, og ikke vente på å få ting servert. Som Petter Stordalen fint sier det: «Ansvar er ikke noe du får, det er noe du tar», siterer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Enormt mye medmenneskelighet etter 22. juli
Nymoen ønsker mer av den energien nordmenn har utvist etter terrorhandlingene i sommer, og mener at dette også gagner miljøet:

- I kjølvannet av de forferdelige terrorhandlingene har det norske folk vist at de har et enormt repertoar når det gjelder medmenneskelighet, og at man faktisk har andre samfunnsverdier enn det å jobbe mest mulig og tjene mest mulig penger. Jeg vil ha mer fokus på disse verdiene, det henger sammen med en helhetlig tenkning – også ved miljøhensyn. Hvorfor må det så ekstreme handlinger til for at disse kvalitetene skal dominere? Hvorfor kan det ikke være slik en gang i uken, eller hver dag for den saks skyld?

- Nordmenn er generelt hjelpsomme og medmenneskelige. Kjører du deg fast i grøfta, kommer det alltid flere løpende til for å hjelpe. Vi har det inni oss, så vi burde utvide dette til å gjelde miljøbevissthet også.

Svaret, ifølge Morten Nymoen, ligger i lovverket:

- Alt koker ned til lovvedtekter og lovforslag. Vi er flinke til å følge loven her i landet. Ta røykeloven for eksempel. Det ble ulovlig å røyke på kafé, så folk sluttet å røyke på kafé. Hadde det blitt forbudt å selge en type matvare eller å fremstille mat på en bestemt måte, så hadde denne loven blitt fulgt på tilsvarende måte. Politikerne sitter med mye makt der, deres kjepphest er vel frykten for ikke å vokse som politisk parti og det spørs om noen tør å ta drastiske grep og om disse vil tillates av resten av regjeringen, sier han.

- Forbrukerne har all makt
- Hvilke lover skulle dette vært?

- Selv om jeg er tilhenger av belønningssystemer, så er det av og til bare forbud som virker. Nye føringer for produktfremstilling av visse varer og sukkeravgift blant annet.

- Men vi må huske at forbrukerne sitter med all makt; ingen butikker vil fortsette å føre varer som ikke selger. Her har vi et ansvar.

- En annen ting som jeg savner mer bevissthet rundt er at matvareprisene er relativt lave her i Norge, og likevel klager vi. At vi kan leve så godt som vi gjør, går på bekostning av andre – det må vi ikke glemme. Alt henger sammen, og både forbrukere og politikere kan gjøre noe med dette.

Og for å ha det på det rene: Nymoen spiste opp maten sin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere