RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Twitter/Sosiale Medier

- Spiser en løve for å overleve

Sist oppdatert:
Skal ha slaktet en løve fra dyrehagen for å mette mager.

Syrias president Basher al-Assad sine soldater har beleiret Ghouta-distriktet i den krigsherjede hovedstaden Damaskus i seks måneder. I lang tid har det kommet meldinger om at innbyggerne i Ghouta-distriktet lider av matmangel. Det ryktes om at innbyggerne er så sultne at de fyller magene sine med blader og varmt vann blandet ut med sterkt krydder.

De siste dagene har det dukket opp et bilde på sosiale medier som angivelig viser tre menn som slakter en utmagret løve. Autentisiteten til bildet er ikke verifisert, men fotografiet er spredd i stort omfang på sosiale medier og på nettsider som støtter opprørerne.

- Slaktet en løve
Det hevdes at sultne opprørere har slaktet en løve fra dyreparken Al-Qarya al-Shama i Damaskus for å skaffe seg mat. Omstendighetene rundt dødsfallet til dyret er ennå ukjent. Noen hevder løven allerede var død, og at opprørerne på bildet flår dyret for å bruke pelsen til å beskytte seg mot den bitende kulden.

Det er også blitt drøftet at bildet er et signal til Assad, ettersom «assad» er det arabiske ordet for løve.

Løvebildet dukker opp noen uker etter at religiøse ledere i Syria utstedte en deklarasjon, eller såkalt fatwa (islamsk domsavsigelse), som gir sivilbefolkningen i de beleirede områdene lov til å spise såkalte urene dyr som hunder, katter og esler.

I henhold til islamsk lov er ikke urene dyr egnet som menneskelig føde.

- Vi utstedte en religiøs kunngjøring som tillater folk å spise hunde- og kattekjøtt. Ikke fordi religionen tillater det, men fordi det reflekterer realiteten som vi lider under, sa Saleh al-Khatib.

- Menneskene her har ingenting til barna sine. Jeg sultestreiker fordi jeg vil spare mat til andre.

Mange sultne syrere
FN uttalte i forrige uke at det er stadig flere syrere i beleirede områder som lider av sult. Bare i oktober måned leverte FN mat til 3,3 millioner syrere. Måneden før var det 2,7 millioner som fikk mat av verdensorganisasjonen.

Ifølge FNs barnefond (Unicef) blir stadig flere barn i Damaskus og andre steder i Syria innlagt på sykehus med feilernæring. Dette svekker barna og gjør dem mer utsatt for andre sykdommer, ifølge Unicef.

Det har lenge vært et kjent problem at hjelpeorganisasjoner ikke får tilgang til beleirede områder i Syria, og får dermed ikke forsynt trengende syrere med mat og medisiner.

- Må få tilgang
Leger Uten Grenser har tidligere påpekt at hjelpeorganisasjoner må få tilgang på lik linje med FNs våpeninspektører, som fikk tilgang da de skulle granske de kjemiske angrepene i blant annet Ghouta-distriktet.

- Vi oppfordrer alle parter i denne konflikten til å gi humanitære organisasjoner de samme mulighetene til å komme ut til folk som våpeninspektørene har fått. Det er et stort behov. Det er eksempler på underernæring og matforsyninger som svikter, har lege i Leger Uten Grenser, Morten Rostrup, tidligere uttalt til Nettavisen.

11.420 barn drept
Over hundre tusen mennesker har ifølge FN mistet livet i den syriske borgerkrigen. Tankesmien Oxford Research Group opplyser at totalt 11.420 barn har blitt drept i konflikten.

Kilder: The Independent, The Telegraph, Daily Mail, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere