RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sør-Sudan forbyr alle utenlandske arbeidere

Sist oppdatert:
Myndighetene i Sør-Sudan har innført et forbud mot alle utenlandske arbeidere i landet, ifølge en offisiell uttalelse. Dette gjelder også frivillige organisasjoner og hjelpearbeidere.

Ifølge uttalelsen skal de utenlandske arbeiderne erstattes av lokalt ansatte.

«Alle frivillige og ikke-statlige organisasjoner, private selskaper, banker, forsikringsselskaper, telekommunikasjonsbedrifter, oljeselskaper, hoteller og andre overnattingsbedrifter i Sør-Sudan, må informere alle sine utenlandske ansatte om at de må legge ned arbeidet fra 15. oktober», heter det i kunngjøringen som er trykket i mange aviser i Sør-Sudan tirsdag.

Alle selskaper og organisasjoner får også beskjed om å utlyse de aktuelle stillingene - fra resepsjonistjobber til direktørstillinger - slik at de kan besettes av «kvalifiserte sørsudanere».

Hungersnød
Ordren til utenlandske arbeidere om å forlate landet kommer til tross for en rekke advarsler om at det borgerkrigsherjede landet er på randen av hungersnød.

Sør-Sudan er avhengig av en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner for å ta hånd om de mange menneskene som er drevet på flukt internt i landet.

En av organisasjonene, Global Witness, betegner avgjørelsen som urovekkende.

Fakta: Fakta om Sør-Sudan

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Frigjøringsbevegelsen SPLM/A kjempet for selvstendighet for Sør-Sudan fra 1983-2005. Borgerkrigen kostet omkring to millioner mennesker livet.

* Fredsavtalen som ble inngått i 2005, innebar at det skulle holdes folkeavstemning om selvstendighet. 99 prosent av innbyggerne i sør sa ja til løsrivelse. Sør-Sudan ble selvstendig 9. juli 2011.

* FN-operasjonen UNMISS fikk i oppdrag å sikre fred og sikkerhet og bistå statsbyggingen. Norske Hilde Frafjord Johnson ledet styrken, en stilling hun hadde i tre år. I juli ble hun etterfulgt av danske Ellen Margrethe Løj.

* Anslagsvis 8 millioner mennesker, fordelt på en rekke folkegrupper, bor i Sør-Sudan.

* President Salva Kiir sparket i fjor visepresident Riek Machar etter en langvarig maktkamp. De to mostadnerne mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, mot hverandre. Flere tusen mennesker er drept og 1,5 millioner fordrevet siden desember.

* Sør-Sudans rivaliserende ledere underskrev i april en avtale om våpenhvile. Avtalen tar sikte på å få en slutt på krisen i landet, etter at tre tidligere avtaler om våpenhvile er blitt brutt etter få timer. (©NTB)

- Det er urovekkende at Sør-Sudans regjering prøver å utvise utdannet hjelpepersonell under en slik humanitær krise, uttaler organisasjonen.

Sør-Sudan preges av skrikende mangel på kvalifiserte arbeidere, ettersom bare rundt én av fire kan lese og skrive.

Flere folkegrupper
Anslagsvis 8 millioner mennesker, fordelt på en rekke folkegrupper, bor i Sør-Sudan.

President Salva Kiir sparket i fjor visepresident Riek Machar etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine egne folkegrupper, dinka og nuer, mot hverandre. Flere tusen mennesker er drept og 1,5 millioner er fordrevet siden desember.

I slutten av august ble et forslag til fredsavtale lagt på bordet, men den har Machar nektet å undertegne. Tre tidligere avtaler om våpenhvilen ble brutt i løpet av få timer. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere