- Stå på, vi er stolte av deg

Foto: Beate Nygård (Rana Blad)

- Jeg får meldinger om at folk ikke forstår at jeg tør, men det gjør jeg!

04.05.13 12:27

Fredag publiserte Nettavisen en sak fra Rana Blad om Turid Thesen som har jobbet med frivillig arbeid, spesielt opp mot Romania, i over 20 år.

Hun reiser jevnlig ned til Romania for å bedrive hjelpearbeid, og skal over helgen igjen ned til det tidligere vanstyrte diktaturet for å hjelpe folk i fattigdom.

- Skjemmes

Hun har kastet seg inn i debatten om tiggingen i Norge, og har absolutt ingenting til overs for trenden.

- De jeg hjelper skjemmes over dem som reiser til Norge og andre land for å drive på som de gjør. Tiggerne er en del av organisert kriminalitet og det er ikke synd på dem i det hele tatt, sier Thesen.

- Tigging må forbys. Ikke mer snakk om det. Jeg ser ting på mine reiser i Romania. I over tjue år har jeg brukt min tid til å hjelpe de fattige der og det er en jobb jeg går god for. Den siste tiden har jeg sett flotte boliger, nei slott, som skyter opp i fattige deler av landet. Mye av dette er finansiert av pengene som tiggerne får fra Norge. De tjener grovt på den norske snillismen og dette må det snart bli en slutt på. Det blir rett og slett for dumt å tro at man hjelper fattige når det man gjør er å bygge opp folk som allerede har mye mer enn det de andre i landet har, sier hun.

Les også: - Tiggerne er eliten

Da Rana Blad før nyttår skrev om hvordan Thesen hadde forsøkt å hjelpe en tiggerfamilie å komme seg hjem, ble den påfølgende historien den mest leste saken i Rana Blads historie, og har blant annet blitt delt av 14.000 personer på Facebook.

Og den nye historien om Turid Thesen har i løpet av noen få timer på fredag skapt enormt engasjement. I skrivende stund har rundt 11.000 16.000 mennesker delt hennes historie, og historien har skapt voldsom debatt.

GUNNAR STAVRUM: - Forby tigging

Saken ble også lagt ut på Nettavisens Facebook-side. Der har over 200 personer «likt» posten og den har blitt delt av over 250 i skrivende stund.

Saken blir også heftig debattert både i kommentarfeltet og på Facebook.

Kast deg på debatten her!

- At du tør

Nettavisen snakket med Thesen fredag kveld, og hun hadde fått en lang rekke tilbakemeldinger.

- Jeg har blant annet fått meldinger der det står «stå på, vi er stolte av deg», sier Thesen til Nettavisen.

- Andre sier bare rett ut «at du tør»! Men det gjør jeg, sier hun selvsikkert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øyvind Bratt (Rana Blad)

Hun står nå på reisepletten for å igjen reise ned til Romania for å hjelpe.

- Jeg håper i alle fall det, at billettene går i orden, sier hun.

Støttemeldingene renner inn

I diverse kommentarfelt og sosiale medier strømmer nå støtteerklæringene til den pensjonerte kvinnen.

- Turid Thesen er et godt menneske som bryr seg om å hjelpe andre mennesker i nød. Det denne saka viser med all tydlelighet er at dersom man skal hjelpe folk som tigger, nytter det kun å sette inn hjelpetiltak der folk bor. Det må arbeides lokalt med holdningsendringer, utdanning arbeid og infrastruktur. Løsingen ligger bl.a. i samarbeid med lokale myndigheter og andre myndigheter, skriver Frank

- Turid Thesen er en flott dame og bude ha en stor klapp på skulderen for innsatsen hun har gjort, skriver en annen.

- Denne dama skulle hatt en egen pris for sine gode uttalelser om tigging. Sånne gode mennesker skulle vi hatt fler av. Forby tigging. Venstre med flere andre må få opp øya, skriver Stein Ove.

- Dette er vel den klareste, og ikke minst mest kompetente, uttalelsen hittil i dette spørsmålet. Hadde det ikke vært for deres underliggende agendaer ville nok både Stoltenberg og Faremo forstått dette, skriver Øyvind.

- Send den dama bort på Stortinget! skriver Dag.

- Ja, det var klar tale fra en som vet hva hun snakker om. Hvis vi nordmenn skal ha en liten sjanse til å få ha et noenlunde ordentlig samfunn så må vi slutte å være så til de grader naive! sier Arild

- Send den dama til Stortinget, for å holde et foredrag for politikerne, sier Solfrid

Alle er er likevel ikke helt enige.

- Hadde det ikke vært for «tiggereliten» vil Norge heller ikke fokusert intensivt på de fattigste hjemme i Romania. De som kommer søker jobb. De fortjener en likeverdig behandling som alle andre som søker jobb i Norge, sier Veronika.

- Det er sigøynere som tigger i Norge, ikke fattige rumenere! Sigøynere har dessverre ikke noe utdanning og ønsker ikke jobb. Fattige rumenere (ikke sigøynere) kommer til Norge for å jobbe, akkurat som for eks polakkene og de tar de jobbene dere norske nekter å ta selv om mange av de har høyere utdanning enn noen av dere, sier Corina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.