*Nettavisen* Nyheter.

- Står for 70 prosent av familievolden i Oslo

Foto: Sandblad, Mattis (VG)

Familievoldskoordinator Stein Erik Olsen sier at familier med annen etnisk bakgrunn dominerer hjemmevoldsstatistikken.

08.12.11 16:21

Nettavisen skulle skrive en artikkel om julefri, julemiddager, juleøl, juleakevitt og juleslagsmål i de norske hjem.

Teorien var at det blir mer husbråk i jula når folk har mer fri og mer alkohol.

Slik er det ikke i Oslo. Familievoldskoordinator Stein Erik Olsen i Oslo sier julevolden er en myte på lik linje med at det er flere innbrudd i feriene.

- 70 prosent av disse sakene gjelder familier med annen etnisk bakgrunn. Kulturene vi her snakker om bruker lite alkohol og feirer ikke jul, sier familievoldkoordinator i Oslo, Stein Erik Olsen til Nettavisen. Og legger til.

- Det vi har sett her på Stovner er at antall saker har gått ned under ramadan, sier Olsen.

Hvorfor antall familievoldsaker går ned under muslimenes fastetid vil ikke Olsen spekulere i.

Satt på dagsorden
Snart er det ti år siden Politidirektoratet satte i gang en landsomfattende fokus på familievold. Alle landets politidistrikt fikk en familievoldskoordinator. Det som tidligere hadde forblitt med en utrykning til husbråk skulle nå være starten på en politietterforskning med mulig domfellelse for familievold som resultat.

I 2005 kom en egen straffelovsparagraf mot vold i nære relasjoner. Straffelovens 219 skulle ta over for generelle bestemmelser om vold og trusler. Det økte også strafferammen på volden som ble utøvd innenfor husets fire vegger.

Ikke mål med nedgang
Antall saker som havner i Oslo tingrett viser at fokuset gir resultater.

Antall familievoldssaker totalt har økt fra 633 saker i 2008 til 932 saker per 1. desember 2011.

Tall fra Politidirektoratet viser en økning i antall anmeldelser for brudd på straffeloven 219 på 168 prosent fra 2007 til 2011.

- Målet vårt er ikke å få ned disse sakene. Sannsynligvis er det mange flere som trenger hjelp. Målet vårt er å avdekke og bekjempe familievold. Her betyr lavere tall at politiet er mindre aktive, sier mindre tall betyr et mindre aktivt politi, sier Oslos familievoldskoordinator Stein Erik Olsen. Politioverbetjenten er etterforskningsleder på Stovner politistasjon, og sier at i hovedstaden opplever de nå at stadig flere ofre selv tar kontakt med politiet.

Olsen sier at en av utfordringene med andre kulturer er at de har egne lover og et annet kvinnesyn enn det som er akseptert i det norske samfunnet.

- I de verste sakene våre så er det ganske ekstremt hvordan kulturene styrer familien, og hvordan det er andre lover og regler enn de norske som gjelder. Men vi har fått mer kunnskap om disse sakene, og det er ikke lenger alle kvinner fra disse kulturene som aksepterer det. For mange av dem er det utrolig tøft å melde fra. Å snakke med oss betyr gjerne at de må bryte med personer som er deres eneste holdepunkter i et fremmed land, sier Olsen.

Mer tiltro til politiet
De siste årene har stadig flere personer oppsøkt politiet for å be om hjelp. Olsen tar dette som et signal om at folk har fått større tiltro til politiet, og at mørketallene er i ferd med å bli mindre.

Når kvinnene ser at politiet følger opp saker med vold i nære relasjoner, og at samfunnet ikke aksepterer slik vold, så kommer flere for å anmelde, sier Olsen.

Kari Næss Omvik ved krisesenteret i Fredrikstad støtter Olsen i at politiet har fått større tiltro i denne typen saker de siste årene.

- Vi har i dag et godt samarbeid med politiet. Vi opplever at de er mer hjelpsomme og at de i dag lytter til disse menneskene, sier Omvik.

Men selv om samfunnet generelt tar avstand fra vold i hjemmet, så er det likevel vanskelig for ofrene å forstå hva som skjer med dem, og bryte ut av voldsforholdene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.