- Står klare til å hjelpe

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Norges største krisetjeneste doblet antall telefonhenvendelser i helgen. Når ofrene identifiseres forventer de å motta enda flere.

26.07.11 09:48

- Folk er redde og bekymret. Mange opplever en følelse av usikkerhet og tap, forteller generalsekretær Kåre Dag Mangersnes i Kirkens SOS til Nettavisen.

Etter den dramatiske eksplosjonen i Oslo sentrum, som har tatt syv menneskeliv og skadet 11 personer, økte telefontrafikken drastisk utover kvelden.

- Vi hadde en dobling i antall anrop og besvarte 800 henvendelser fra fredag kveld til lørdag ettermiddag. I løpet av døgnet som ble avsluttet i går klokken 18.00, hadde våre frivillige besvart 600 anrop, sier Mangersnes.

Dobbelt så mye
Kirkens SOS har siden fredag hatt 20 linjer pålogget døgnet rundt, dette er dobbelt så mye som normalt.

- En del ringer fordi de har vonde opplevelser som blir reaktivert ved en slik opplevelse. Mange som ringer har opplevd tidligere traumer som vekkes live, sier han.

- Hva gjør dere for å hjelpe menneskene som kontakter dere?

- Vi forsøker å lytte og være et sted der folk kan fortelle om sine tanker og følelser. Flere av våre frivillige på vakt forteller at mange ringer oss fordi de ikke har andre å prate med. Ensomhetsfølelsen mange går og bærer på blir forsterket når man blir bedt om å holde sammen og snakke sammen med sine nærmeste. Alle trenger noen å dele sine opplevelser av de grusomme hendelsene med, sier han.

Kan aktivere egne traumer
Henning Herrestad er ekspert på mennesker i krise ved Universitetet i Oslo, og han tror hendelsene i Oslo og på Utøya i verste fall kan være en utløsende faktor for personer med selvmordstanker.

- Mange med angst kan selvfølgelig aktivere problemer. Selv om ikke deres problemer er direkte berørt kan egne traumer aktiveres, sier han.

Politiadvokat Carol Sandbye ved politiets pressetelefon kan verken bekrefte eller avkrefte om politiet i større grad enn vanlig har rykket ut for å bistå personer som har opplevd personlige kriser som følge av de tragiske hendelsene på fredag.

- Vi har foreløpig ikke noe statistikk som kan bekrefte dette. Jeg vil likevel tro vi har hatt en god del slike henvendelser. Det skaper naturlig nok en stor utrygghet at sentrum i en hovedstad blir bombet, sier hun.

Kåre Dag Mangersnes i Kirkens SOS tror at trykket til krisetelefonene vil vedvare.

- Når navn blir kjent, og det kommer ansikter på det som nå kun er numre, vil det berøre oss alle igjen. Da står vi klare til å hjelpe, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.