RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stortinget

- Står kronprinsen deg nærmere enn Tschudi?

Sist oppdatert:
Støre erklærte seg inhabil da regjeringen skulle diskutere apanasjen til kronprinsparet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte mandag til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Bakgrunnen er Utenriksdepartementes støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk i 2008. Støre måtte der svare for om han var inhabil da han ga støtte til en søknad til senteret, siden en initiativtaker til senteret er en omgangsvenn av Støre, skipsreder Felix Tschudi.

Støre ba ikke om en habilitetsvurdering i forbindelse med tildelingen, og søknaden ble behandlet veldig raskt.

- Vennskapet ikke nært nok
Høringen startet klokken 08, og ble avsluttet like før klokken 12.

- Jeg har sett fram til denne dagen, sa Støre da han startet på sin forklaring. Støre redegjorde først for bakgrunnen for opprettelsen av senteret, før han kom inn på kjernespørsmålet i høringen, hans habilitet.

- Jeg forstår at spørsmålet reises, et spørsmål som er helt legitimt. For habilitet handler om tillit, sa Støre.

- Jeg har vært opptatt av habilitetsregler som embetsmann i ni år, og som minister i snart sju. Jeg har tatt det på det største alvor. Jeg er enig i at det er realiteter og ikke formaliteter som teller i denne saken, sa han.

Støre har tidligere sagt at han ikke vurderte sin habilitet fordi det var Norges Rederiforbund som søkte om støtten. Nå sa han følgende:

- Jeg vurderte av eget initiativ mitt forhold til Felix Tschudi da senteret ble etablert. Min vurdering var at jeg ikke var inhabil. Mitt vennskap til Tschudi var ikke nært nok til det. Tschudi og jeg er venner i en bred vennekrets. Vi har ikke et spesielt nært og fortrolig forhold, og vårt forhold er ikke bare oss to, sa Støre.

- Ikke penger til Tschudi
Søknaden til Utenriksdepartementet ble altså formelt sendt av Norges Rederiforbund. Det ble søkt om en støtte på seks millioner kroner, mens Tschudi gikk inn i prosjektet med tilsvarende beløp.

Støre sa at han kjente til Tschudis rolle, men påpekte at UD aldri har gitt noen støtte til ham.

- Jeg mener at denne saken ikke handler om en bevilgning som har gitt Felix Tschudi en særlig fordel. Rederiforbundet var søker. Jeg vil bare gjenta at det aldri er blitt utbetalt penger til Tschudi eller hans selskap, sa Støre.

Tidligere mandag ble det kjent at Støre ofte deltar på et middagsselskap hos Tschudi 17. mai, og han ble derfor spurt om dette.

- Hvor mange av disse 17. mai-middagene har du deltatt på de siste årene? spurte leder av komiteen, Anders Anundsen.

- Nei, jeg har ikke telling på det. Tschudi bor ikke langt unna meg. Jeg har hatt en stående invitasjon fra Felix Tschudi om å komme innom han på middag 17. mai. Det har jeg takket ja til mange år, og jeg har satt pris på det for da har jeg sluppet å tenke på middag for meg og min familie, sa Støre.

Han anslo at han hadde deltatt på 17. mai-middagen 5-6 ganger.

- Jeg pleier å komme sist, og gå først, la han til.

Støre påpekte også at han og Tschudi har et ulikt politisk ståsted.

- Det har ikke vært avgjørende for at vi har hatt et vennskap i 30 år, sa han.

- Står kronprinsen deg nærmere?
Støre ble spurt om han har erklært seg inhabil tidligere, og svarte at han blant annet gjorde det da regjeringen skulle behandle spørsmålet om apanasje til kronprinsparet, på grunn av hans vennskap til kronprinsen.

Kronprinsen var gjest i Støres 50-årslag.

- Du mener kronprinsen står deg nærmere enn Tschudi? spurte Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Nei, det skal jeg forklare. Etter min 50-årsdag reise pressen spørsmål, sa han, og påpekte at det var en følsom sak.

Komitéleder Anders Anundsen ville vite mer om hvorfor Støre så på vennskapet med kronprinsen som nærmere enn vennskapet med Tschudi.

Anundsen påpekte at lovavdelingen i Justisdepartementet den gangen konkluderte med at habilitetsspørsmålet lå i et grenseland.

- Jeg står inne for det jeg har sagt. Dette handler ikke om å sette vennskap opp mot hverandre, sa Støre, og gjentok at han ikke var i tvil om sin habilitet når det gjaldt Tschudi.

- Kontakten har blitt sporadisk
Felix Tschudi i Tschudi Shipping Company AS fortalte i høringen at han og Støre ikke har mye kontakt, men bekreftet vennskapet.

Han sa at Støre var en del av en større vennskapskrets.

- Støre og jeg gikk i parallellklasser på barne- og ungdomsskolen, og vi etablerte et vennskap. Under studietiden hadde vi kontakt, men dette ble mer sporadisk med tiden. Vi har ikke kontakt på tomannshånd, sa Tschudi.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg spurte Tschudi om han tenkte på at han satte Støre i en habilitetskonflikt.

- Nei, det slo meg ikke i det hele tatt. For jeg og vi forholdt oss hele tiden til Rederiforbundet, men selvsagt traff jeg også UD. Men da ved administrasjonen. Så jeg må innrømme at for meg var det ikke noen naturlig tanke, svarte han.

- 17. mai-middager
Tschudi ble også spurt om Støres deltakelse på 17. mai-middagen som han arrangerer hvert år.

- 17. mai har vi en middag med 15-20 stykker. Noen ganger så kommer han innom, noen ganger kommer han tidligere og noen ganger kommer han senere, sa han.

Han fortalte at Støre hadde en stående invitasjon til middagen, og at han kommer dersom han har tid.

- Ellers er vår omgang ganske sporadisk. Det varierer fra år til år. Fra 2010 har vi sett hverandre mer på grunn av 50-årsdager, sa Tschudi.

Komitéleder Anders Anundsen sa at han syntes det var interessant at hdet var 15-20 personer til middag 17. mai, mens Støre har sagt at de er en vennekrets på 30-40 personer.

Til det svarte Tschudi at det var fordi han ikke hadde et større hus.

- Svært engasjert
Han avviste at har hatt noen næringsfordel av prosjektet.

- I tillegg har jeg brukt mye av min tid, og mine kontakter for at prosjektet skal lykkes, sa Tschudi.

- Jeg har vært en aktiv styreleder i prosjektet. Jeg har holdt en lang rekke foredrag i inn- og utland knyttet til logistikk i nordområdene. At jeg har vært en svært engasjert styreleder i starten må ikke misforstås med at jeg har hatt en næringsmessig interesse i senteret, sa han.

Han påpekte samtidig at han har en stor interesse for nordområdene.

- Det snakkes mye om nordområdene, men det skjer lite. Det mangler kunnskap. Siden vi driver med transport og logistikk var vi interessert i dette. Selvfølgelig har vi en interesse for nordområdene, sa Tschudi.

- Ligningsført som gave
Tschudi fortalte at Tschudi Shipping først ble kontaktet at Norges Rederiforbund om prosjektet, og siden selskapet hadde jubileum det året, kom de fram til at en slik støtte ville være en bra markering.

Han fortalte at de seks millionene han ga i støtte, var en gave og at pengene ble ligningsført som en gave.

- Vi har gitt den gaven for å skape kunnskap, og skape en større kake for alle. Vi prøver å fortelle alle: kom opp i nordområdene å gjør noe der. Hadde vi vært opptatt av å beholde denne kaken for oss selv, hadde vi ikke engasjert oss i dette, sa Tschudi.

Flere av medlemmene i komiteen spurte om vennskapet med Støre, og Tschudi gjentok:

- Det er et vennskap, men det er ikke et nært vennskap. Vi er ikke sammen på tomannshånd, og er ikke sammen på ferier og med familiene, sa han.

- Overrasket over oppmerksomhet
Tschudi ble også spurt om hva han tenker om den store oppmerksomheten saken har fått.

- Jeg er litt overrasket over graden av oppmerksomhet. Men det får vi ta opp ved en senere anledning, sa han.

På spørsmål fra Trine Skei Grande, om Tschudi Shipping har tapt penger på prosjektet, svarte Tschudi:

- Jeg kan ikke si om vi har tapt eller ikke tapt penger på dette.

- Vi tok initiativ
Administrerende direktør i forbundet, Sturla Henriksen, ble først spurt ut av kontrollkomiteen mandag morgen.

Kolberg spurte Henriksen om Rederiforbundet har vært et redskap for Tschudi.

- Er Rederiforbundet bare et substitutt for dette, eller er Rederiforbundet initiativtaker og har drevet det fram? spurte han.

- Rederiforbundet har hatt en viktig rolle i alle faser i dette prosjektet. Det var vi som Initierte første kontakt med Tschudi. Så var det en prosess og en dialog og et tett samarbeid mellom rederiforbudet og Tschudi som førte til en søknad til UD, sa Henriksen.

Per Kristian Foss (H) spurte hvorfor Rederiforbundet er så opptatt av å påpeke at det ikke var Tschudi som tok initiativ til prosjektet.

- Nært samspill
Henriksen presiserte at prosjektet har vært viktig, og at det har gitt viktig kunnskap på flere områder.

- Det som har kommet fram er et veldig nært samspill mellom forbundet, senteret og Staten. Er det vanlig at man har en så effektiv saksbehandling mellom rederifornundet og Utenriksdepartementet? spurte Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

- Dette er et tema og en prosess hvor Rederiforbundet og Utenriksdepartementet jobbet tett sammen.

- At vi er i en tett kontakt med UD om dette, og at vi raskt finner hverandre i et prosjekt som dette, er ikke overraskende, sa han.

Han avviste at han kjente til relasjonen mellom Støre og Tschudi, og sa at han er blitt kjent med dette gjennom pressen.

- Ikke interesse
Henriksen sa det ikke har vært interesse i media for Rederiforbundets aktive rolle i saken, og at de har måttet påberope seg tilsvarsrett.

Skei Grande spurte om Tschudi var en perifer eller en sentral person i prosjektet.

- Det kan jeg svare kort på. Han var helt sentral i utviklingen av dette prosjektet etter at han hadde gått inn med seks millioner kroner, sa han.

Grande ville så vite om Tschudis rolle var kjent for alle.

- Dette var allment kjent for alle som var involvert og som hadde befatning av dette, sa Henriksen.

- Neppe fordeler
Han ble også spurt om han tror Tschudi har fått en næringsmessig fordel av å gå inn i prosjektet.

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig om de ikke skulle ønske det. Men mitt svar er: det har de neppe. De har gått inn med seks millioner kroner i støtte for å frembringe kunnskap som er åpen kjent for alle, sa Henriksen.

Han presiderte at Rederiforbundet ikke kunne bidratt til prosjektet om det hadde gitt Tschudi en næringsmessig fordel, på grunn av forbundets andre medlemmer.

Tschudi er varamedlem i styret i Norges Rederiforbund. Forbundet har 160 medlemmer.

Tidligere statsråd Ansgar Gabrielsen deltok også i høringen, og han avviste at han kjente til vennskapet mellom Støre og Tschudi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere