*Nettavisen* Nyheter.

- Starbucks smaker sølevann

Foto: (Starbucks)

Den amerikanske kaffekjedens inntog gleder og provoserer.

10.02.12 10:27

(SIDE2): I fjor høst ble Oslo kåret til verdens beste kaffeby av The New York Times eminente matkritiker Oliver Strand. Nordmenn elsker kaffe og har alltid vært store kaffedrikkere, og kulturen har forplantet seg i små, privateide kaffebarer der kaffekunsten betyr alt.

Tar kaffe på alvor
Oslo har alltid tatt kaffe alvorlig, og som den amerikanske matkritikeren trekker fram særlig kvalitet på kaffebrenningen som det aller viktigste grunnen til at Oslo etablerte seg på toppen av kaffekartet. Strand skriver om de norske selskapene Kaffa, Solberg & Hansen, Supreme Roast Works og Tim Wendelboe - og at de brenner den mye omtalte og omdiskuterte lyse kaffen til perfeksjon.

- Oslo er for kaffe hva San Sebastian eller København er for mat: Det er dit du drar for å bli bergtatt, skrev Strand.

Sølekaffe
I Dagsavisen skriver kommentator Jonas Brække at Starbucks som åpnet på Gardermoen torsdag denne uken har kommet for lære seg et og annet om norsk kaffe - og at kjeden serverer sølekaffe i forhold til de norske kaffebarene. Kaffekjeden har jobbet i mange år med å finne ut hvor de skal åpne den første kaffebaren i Norge, og det ble altså på flyplassen. Eller som administrerende direktør for SSP, Morten Solberg Nilsen, kaller landets mest trafikkerte hjørne.

Side2 var til stede under åpningen torsdag og møtte en rekke kaffetørste som gledet seg over at Starbucks endelig har kommet til landet. Det er det riktignok svært delte meninger om. Hva som er god kaffe og hva folk faktisk foretrekker er naturlig nok svært delte. Mange mener Starbucks-kaffen ikke er «kaffe», men kaffedrikker tilsatt altfor mye sukker, sirup og krem. En av lesernes hadde denne kommentarer om Starbucks til Norge:

Snakker om å bringe sand til Sahara. Oslo har noen av verdens beste kaffebarer.

Prisene får også folk til å hisse seg opp - 30 kroner for en filterkaffe, 49 kroner for en liten frappuccino og 51 kroner for en kaffe latte er noen eksempler.

En leser skriver: Finnes det egentlig NOE som er mer overvurdert en starbucks?? Det er vanlig kaffe i ett jålete krus. Til blodpris... med den prisen BØR kaffebønnene ha blitt rodd over havet fra Sør-Amerika. Oslo ble jo nylig kåret til verdens beste kaffeby (kanskje fordi vi IKKE har store kjeder her).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.