RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Staten har erklært krig

Foto: YANNIS BEHRAKIS (Reuters)
Sist oppdatert:
Voldelige opptøyer i Aten som følge av planlagte innstramningstiltak.

Det har brutt ut voldsomme opptøyer i den greske hovedstaden Aten tirsdag.

Flere tusen demonstranter hadde samlet seg foran det greske parlamentet hvor politikerne skal stemme over nye, tøffe innstramningstiltak i økonomien som følge av landets høye statsgjeld.

Voldelig sammenstøt
Demonstrasjonene startet fredelig, men utviklet seg til et voldelig sammenstøt mellom demonstranter og politi. Demonstrantene kastet stein og flasker på politiet, mens sistnevnte svarte med å avfyre tåregass på folkemengden.

Mer enn 5000 politimenn ble utplassert i gatene i forkant av demonstrasjonen.

I tillegg skal noen demonstranter ha startet små branner rundt i gatene i Aten. En 48 timer lang generalstreik har sørget for at all kollektiv trafikk står stille, og banker, butikker og skoler holdes stengt.

- Staten har erklært krig
Generalstreiken skyldes politikernes planer om nye innstramningstiltak i økonomien. Regjeringen frykter at Hellas vil gå tom for penger innen noen uker dersom de ikke får på plass nye økonomiske tiltak.

Men ulike fagforeninger raser fordi politikerne ønsker å heve skattene for lavtlønnede. Krisen i Hellas har de siste månedene ført til en arbeidsledighet på hele 16 prosent.

Flere aktivister har også opprettet en blokade rundt en av Atens havner.

- Situasjonen for arbeiderne er tragisk og vi nærmer oss fattigdomsgrensen. Staten har erklært krig, og vi vil svare med krig, sier aktivist Spyros Linardopoulos som tilhører fagforeningen PAME.

Nye innstramningstiltak
Det nye innstramningstiltaket må vedtas i to omganger onsdag og torsdag for å bli godkjent, men flere demonstranter sier de vil forsøke å hindre parlamentsmedlemmer fra å delta på avstemningen.

- Vi er motstandere av det de forsøker å gjøre mot oss. Vi er veldig klar over at disse innstramningstiltakene vil bli vår grav. Det kommer til å få enorme konsekvenser for arbeidere og for alle mennesker i alle sosiale lag, sier bankansatte Kali Patouna.

Innstramningstiltakene er helt nødvendig dersom Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU skal kunne innvilge landet et redningslån. IMF og EU truer med å tilbakeholde et lån på tolv milliarder euro, som Hellas trenger for å betjene gjeld med frist til midten av juli, dersom det ikke foreligger en plan om nye innstramningstiltak.

- Urettferdige, men nødvendig
Hellas’ nye finansminister Evangelos Venizelos innrømmer at kuttene er urettferdige, men understreker at sparetiltakene er helt nødvendige.

Generalstreiken har også ført til en rekke forsinkelser ved landets flyplasser. Det skyldes at flygeledere har streiket periodevis gjennom dagen. Flere flyavganger er også kansellert ved hovedflyplassen i Aten.

Kilder: BBC, CNN, Associated Press

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere