*Nettavisen* Nyheter.

- Staten ødelegger for Sælevik

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

- At staten fortsatt skal lage problemer for Geir Sælevik, er helt ubegripelig, sier stortingsrepresentant Carl I. Hagen.

25.08.06 19:57

I januar i år inngikk Geir Sælevik fra Fitjar i Hordaland forlik med Staten, og fikk 1,2 millioner kroner i erstatning for over tolv års kamp mot påtalemyndigheten, etter at han i 1994 feilaktig ble anmeldt av sin søster for vold og utallige seksuelle overgrep.

Les mer om saken her!

I forliket måtte Sælevik skrive under på at han frafalt sivile søksmål mot ansatte i påtalemakt og domstolene, men Staten ga Sælevik likevel anledning til å forfølge saken sin videre etter straffeprosesslovens kapittel 31, som gjelder erstatning for uberettiget straffeforfølgning.

- Burde instruert regjeringsadvokaten
Ettersom Sæleviks krav etter denne paragrafen tidligere er behandlet og avslått i både Sunnhordland tingrett og i Gulating lagmannsrett, finnes det ikke noen annen måte å forfølge saken videre på under denne paragrafen enn en gjenopptakelse.

Nå krever regjeringsadvokaten Sæleviks gjenopptakelsesbegjæringen avvist, noe som gjør Fremskrittspartiets Carl I Hagen rasende.

– Justisminister Knut Storberget skapte et inntrykk i stortingsdebatten om at han ville ordne opp i saken. Jeg kan ikke forstå at han ikke hadde evnen til å instruere regjeringsadvokaten om ikke å lage vanskeligheter for Sælevik. At Staten fortsatt skal lage problemer for Sælevik, er helt ubegripelig for meg, sier Hagen til iBergen.no.

Imponert over Sælevik
Den tidligere Frp-formannen har fulgt Sæleviks sak siden 2003, og har møtt 49-åringen og hans kone flere ganger. Han er imponert over at Sælevik fortsatt kjemper, og uttrykker stor forståelse for at lastebilsjåføren fra Fitjar har gjort saken til «sitt livsverk», slik førstestatsadvokat Walter Wangberg hevdet i retten på Stord i 2002.

– For Sælevik er det blitt selve formålet med livet å bli helt renvasket og få erstattet utgiftene han har hatt på saken. Jeg syns det er helt fantastisk at han fortsatt står på beina, sier Hagen.

Stortingsrepresentanten sammenligner saken med Dreyfus-saken i Frankrike, hvor en fransk offiser ble dømt for spionasje på bakgrunn av forfalske dokumenter.

– Sælevik-saken bekrefter dessverre våre bange anelser om at offentlig forvaltning aldri vil innrømme en feil, sier Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2

Rystet over regjeringsadvokaten
Geir Sælevik og hans kone Inger Johanne Dybvik ble mildt sagt rystet da de mottok tilsvaret fra regjeringsadvokaten, hvor begjæringen om gjenopptakelse blir kontant avvist.

– Jeg hadde ikke trodd dette skulle bli en bøyg i det hele tatt. I forliket skriver Staten under på at de aksepterer en rettslig gjenopptakelse, og da gikk jeg ut fra at regjeringsadvokaten ville overlate til retten å ta stilling til om saken skulle gjenopptas, sier Geir Sælevik til iBergen.

Storberget ville rydde opp - i 2002
I 2002, mens han satt i opposisjon, uttalte justisminister Storberget til BT at Staten ikke måtte gjøre saken vanskeligere for Sælevik enn den allerede var, og mente at politikerne måtte ta ansvar for å rydde opp.

– Nå syns jeg virkelig at nok for være nok for Sæleviks del. Håpet mitt er at rettsvesenet består prøven. Hvis ikke, så må vi politikere gripe inn. Vi er mange på Stortinget som følger Sæleviks sak med argusøyne. Den er særdeles alvorlig, sa Storberget den gang.

Det har ikke lyktes iBergen.no å få en kommentar fra justisminister Knut Storberget nå. Seniorinformasjonsrådgiver Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier til iBergen.no at Hagen vil få svar på sine spørsmål i et kommende svarbrev fra Storberget.

– Justisministerens praksis er at han svarer avsender før han diskuterer sakene i pressen, sier Johansen.

Vil forfølge saken
Carl I. Hagen gjør det klart at han forventer seg en grundig redegjørelse fra justisministeren i svarbrevet, og at han ikke vil slå seg til ro med en hvilken som helst forklaring.

– Vi kommer til å forfølge denne saken, sier Hagen til iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.