RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Statoil-sjefer må fengsles

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:

- En bot på 30 millioner kroner er ikke nok. Jeg krever fengselsstraffer, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Nettavisen NA24.

Onsdag ble det klart at Statoil får en bot på 30 millioner kroner etter gasslekkasjen på Gullfaks C i mai 2010.

Miljøorganisasjonen Bellona, som anmeldte Statoil i forbindelse med lekkasjen, er fornøyde med boten, men ikke at enkeltpersoner i Statoil har sluppet unna.

- Vi er ikke fornøyde med at man ikke har begjært personlig straffansvar til enkeltpersoner i Statoil - personer som har tatt beslutninger i forbindelse med hendelsen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Nettavisen NA24.

- Gasslekkasjen burde ha ført til at noen i Statoil straffes med fengsel. Det er enkeltpersoner som sitter med et subjektivt ansvar, og det er noe vi vurderer å gå videre til statsadvokaten med.

Han vil imidlertid ikke gå ut med hvilke personer det er snakk om.

- Det vil vi vente med å si. Vi mener det bør etterforskes, men avventer om Statoil vil vedta boten eller ikke, forteller Hauge

Beskyldninger
Bellona-lederen kom onsdag med alvorlige beskyldninger mot Statoil, der han hevder at Statoil stoppet kommunikasjonen fra gassplattformen under lekkasjene, slik at ansatte ikke kunne rapportere, at selskapet løy om alvorlighetsgraden, og at de har holdt tilbake informasjon.

Les mer her: - Statoil-sjefen skjelte meg ut på hageparty

Dette er bakgrunnen til at Hauge ønsker fengselsstraff for enkeltpersoner i Statoil.

- Det er tatt bevisste valg og beslutninger når det gjelder situasjonen som skjedde, sier Hauge.

Statoil fikk altså en bot på 30 millioner kroner, noe Bellona mener ikke er nok.

- Det er en stor bot i norsk målestokk, men det er bare tilsvarende tolv timers produksjon på Gullfaks. Vi mener dette må sees større på. Beslutningene som ble tatt satte både miljøet og menneskelig helse i fare, uttaler Frederic Hauge.

- Tok oss ikke seriøst
Frederic Hauge fortalte også at Bellona, kort tid etter at gasslekkasjen startet, sendte et brev til Statoil med konkrete spørsmål angående hendelsen, men at de ikke har fått svar, noe de ifølge Hauge hadde krav på.

- Dette viser at Statoil ikke tok oss seriøst, uttaler Hauge til Nettavisen NA24.

- Store selskaper som Statoil er ikke samarbeidsvillige til få unna etterforskningen. De får ekstra poeng for å trenere og ikke bidra til etterforskningen. Dette er noe statsadvokaten må se på, legger han til.

Informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby Statoil, kjenner imidlertid ikke til brevet Hauge henviser til.

- Jeg kjenner ikke til detaljene når det gjelder et brev fra Bellona. Vi har vært åpne med de som har etterspurt informasjon. Hvis det er sendt et brev som ikke er besvart, kjenner ikke jeg til detaljene der. Så vidt meg bekjent, så har de som har krav på svar, fått det, sier Skauby til Nettavisen NA24

Onsdag fortalte Statoil at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen om at de har forsøkt å legge lokk på gasslekkasjen med «betenkelige metoder».

- Hendelsen har vært gjenstand for grundige undersøkelser og gransking av både Statoil, Petroliumstilsynet og en uavhengig tredjepart, uttaler Skauby, som var forsiktig med å kommentere de andre beskyldningene fra Hauge.

- Forholder oss til dommen
Bellona vurdere altså å anmelde enkeltpersoner i Statoil som følge av situasjonen på Gullfaks.

Statoil selv tar truslene om mulige anmeldelser mot enkeltpersoner i Statoil med ro.

- Det får vi ta stilling til da. Enn så lenge forholder vi oss til dommen som foreligger, sier Jannik Lindbæk jr. til Nettavisen NA24.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere