RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stemningen er meget hatsk

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Utenriksekspert Jan Egeland sier at norske myndigheter må trå varsomt fram for å hjelpe de dødsdømte.

Tirsdag ble Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) dømt til ganger dødsstraff for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og forsøk på å danne kriminelt forbund.

Les: Dømt til døden

Nå vil de to nordmennene anke saken, og håper å få saken behandlet i hovedstaden Kinshasa.

Hatsk stemning
- Det er viktig å få saken ut fra Kisangani der stemningen er meget hatsk. Kan man få saken til hovedstaden kan påvirkningskraften være bedre, sier direktør Jan Egeland ved Utenrikspolitisk institutt (NUPI) til TV 2 Nyhetene.

Egeland sier at norske myndigheter må være forsiktig når de skal hjelpe Joshua French og Tjostolv Moland overfor kongolesiske myndigheter.

- I slike saker kan man gjøre for mye og for lite. Gjør man for lite til å hjelpe de to. Men gjør man for mye kan man nærmest bekrefte at de handlet for den norske stat. Slik jeg forsto dommeren var et av indisiene på spionasje at det var en norsk tjenestemann til stede i rettssalen, sier Egeland til TV 2.

Kan ikke kjøpes fri
Egeland sier at det vil være uaktuelt å kjøpe fri nordmennene.

- Ingen seriøs stat vil forsøke å kjøpe fri andre. Det er korrupsjon og vil straks bli kjent. Det man må gjøre er å bruke alle diplomatiske kanaler for å være sikker på at dødsstraffen blir omgjort og få best mulig soning. Så vil spørsmålet om soning i Norge komme opp, sier Egeland.

Egeland sier at Norge selv har liten påvirkningskraft i Kongo, men at DR Kongos naboland er større i kongolesisk sammenheng.

Samfunn uten rettsvern
Egeland, som tirsdag hadde en større kronikk i Aftenposten om det kongolesiske rettssystemet, sier at Kongo er et av de verste landene for nordmenn å havne i klammeri med loven.

Der skrev Egeland at rettssaken mot Moland og French er et sjeldent skue i DR Kongo, der kriminalitet og korrupsjon råder.

«Få, om noen, må leve med så mye kriminell vold og så lite rettsvern som den kongolesiske sivilbefolkningen. Utenfor rettslokalet i Kisangani, med aktor, forsvarer, journalister og militærpoliti, råder brutaliteten med nesten total straffefrihet». skrev han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere