*Nettavisen* Nyheter.

- Sterk vind umuliggjør slokking fra lufta

HUS I FLAMMER: Flere hus i Flatanger kommune har gått tapt i lyngbrannen som har rast i området tirsdag. Foto: Redningsskøyta Harald V (Redningsselskapet)

Brannvesenet har ikke kontroll på storbrannen i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

28.01.14 15:51

LAUVSNES/OSLO (Nettavisen og NTB): Brannvesenet har tirsdag ved 15.30-tiden ikke kontroll på storbrannen på Hasvåg og Småværet i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

Følg livedekningen lenger ned i saken.

Helikoptre som skulle vært satt inn i slukkingen har fortsatt ikke kunnet operere på grunn av værforholdene.

- Det brenner mange steder ennå, og det er mange områder som er vanskelig tilgjengelig, opplyste Flatanger kommunes rådmann Rune Strøm på en pressekonferanse klokka 15.30.

Lensmann Nils Roger Duna sa på pressekonferansen at teorien om at gnistrer fra kraftledning startet brannen står fast.

Politiet opplyste videre at det er et område på cirka 15 kvadratkilometer som er mer eller mindre utbrent. Det er både bolighus og fritidseiendommer som er rammet av brannen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene i Flatanger bedrer seg. Foreløpig har all beredskapshjelp foregått fra bakken, melder NTB.

- Minner om Lærdal
Avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB sier til NTB at værforholdene minner mye om Lærdal-brannen.

- Det har utviklet seg til en voldsom brann som er svært krevende å håndtere. Helikopteret vi sendte til unnsetning i dag tidlig, har ikke kunnet tas i bruk på grunn av sterk vind. Slik sett minner værforholdene mye om sånn de var under Lærdal-brannen, sier han ifølge NTB.

På en pressekonferanse klokka 12 ble det meldt at et område på 15 kvadratkilometer er avsvidd eller fortsatt står i brann, melder Namdalsavisa.

Brannområdet ligger på Sørneshalvøyøa, sørvest i Flatanger kommune.

Flatanger kommune betegner i en melding situasjonen som uavklart og svært alvorlig, men opplyser at alle beboere er i sikkerhet.

Stor skogbrannfare
Meteorologisk institutt melder at den store skogbrannfaren sør i Nordland, i Trøndelag og på Vestlandet vil vedvare til områdene får kraftig nedbør.

Det er ventet kraftig vind, noe som i kombinasjon med svært tørre områder skaper stor gress-, lyng- og skogbrannfare.

- Varselet vi har sendt gjelder helt til det kommer lavtrykk som trekker inn over landet og gir tilstrekkelig med nedbør. Her holder det ikke med noen spredte byger. I våre prognoser ser vi ikke noe slikt komme, og de gjelder for godt inn i neste uke, sier vakthavende statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til NTB.

Kommunen og politiet har tillyst en ny pressekonferanse klokka 15.30.

For mye vind
Helikopter var ved 14-tiden fortsatt ikke satt inn i slukkingen på grunn av værforholdene, og brannvesenet har ikke kontroll på brannen.

- Det blusser stadig opp på nye steder så mannskapene må være forsiktige, uttalte ordfører Olav Jørgen Bjørkås på en pressekonferanse ved 12-tiden.

Han opplyste at rundt 35 brannfolk, 20 personer fra Sivilforsvaret og en rekke andre er i sving.

- Meget omfattende skadeomfang
Flatanger kommuner melder klokka 12: «Meget omfattende skadeomfang på bygningsmasser. Det foreligger ikke fullstendig oversikt ennå, men en del av bygningsmassen på Hasvåg, Småværet og nærliggende områder er trolig inntakt. Store deler av det 15 km2 store arealet er utbrent. Infrastuktur i form av strøm og telefonnett er satt ut av drift. »

Les hele pressemeldingen her

Det er 33 fastboende personer i cirka 20 boenheter på Sørneshalvøya. I tillegg er det et stort antall hytter og fritidsboliger, totalt 77. Det er dessuten flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Nord-Trøndelag politidistrikt opplyste tidligere tirsdag at de anså 139 hus og andre bygninger var tapt, men det har kommet motstridende meldinger. De siste tapstallene kan tyde på at det er 22 bolighus og 77 fritidsboliger i tillegg til næingseiendommer som har gått tapt, ifølge Trønder-Avisa, men ennå er det ingen som har full oversikt.

- Sterk vind
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene i Flatanger bedrer seg, melder NTB.

- Sterk vind umuliggjør slokking fra lufta akkurat nå, men vi har et skogbrannhelikopter stående klart til bruk i Flatanger hvis forholdene bedrer seg. Vi bistår brannvesenet med vannforsyning og sørger for forpleining av brannmannskapene, sier Heidi Vassbotn Løfqvist i DSB til direktoratets hjemmesider.

Det er innført flyforbudssone over området, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt til Nettavisen.

Har du bilder eller tips til saken? Tips oss på 468 30 050

DIREKTE: Følg NTB og Nettavisens livedekning av storbrannen i Flatanger her:

HTML EMBED

Turistanlegg i ruiner
Lillian Mårvik Engbakken har vokst opp på Småværet og sammen med ektemannen Nils Engbakken har hun bygget opp et turistanlegg som nå ligger i rutiner.

- Det eneste jeg fikk med meg er et album med bookingliste og pc-en med bilder, sier Lillian til Namdalsavisa.

Ekteparet måtte evakuere ved midnatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Joakim Halvorsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Redningsskøyta Harald V

Nord-Trøndelag politidistrikt opplyste tidligere at så mange som 139 bygninger kunne være skadd eller truet av brannen.

- I det området er det registrert 139 bygninger, og 32 fastboende, uttalte politiadvokat Trude Skogen i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Ifølge innsatsleder Morten Heggdal er det imidlertid flere hus som ikke har gått tapt. Til Trønder-Avisa sier han at et femtitalls hus og bygninger er berget.

- Dette er mye bedre enn fryktet, men det er fortsatt mange småbranner i områder, sier han.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

- Det brenner over alt
Brannvesenet har stengt av øya, opplyser politiet.

- Vi har ikke folk som er inne på halvøya, det brenner over alt og det er lett å bli fanget i flammene. Brannvesenet konsentrerer seg om det smalelste stedet på halvøya, som er ved Uransvatnet, og prøver å danne en linje på tvers der. Dette er for at de ikke skal få brann i ryggen. Det brenner mange steder inne på halvøya, sier operasjonsleder Johnny Olsen i Nord-Trøndelag til Adresseavisen.

Vinden stanser helikopter
- Sterk vind umuliggjør slokking fra lufta akkurat nå, men vi har et skogbrannhelikopter stående klart til bruk i Flatanger hvis forholdene bedrer seg, sier Heidi Vassbotn Løfqvist fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i en pressemelding.

Kan ha blitt antent av gnister
Politiet har grunn til å tro at brannene har startet etter at sterk vind har fått ledninger i høyspentmaster til å treffe hverandre og slå gnister.

- Knusktørt
- Dette var det verste tenkelige scenario. Det er knusktørt, vinden er kraftig og brannen startet i mørket, sier ordfører i Flatanger, Olav Jørgen Bjørkås, til Trønder-Avisa.

I følge brannsjefen i Flatanger er det mellom 50 og 70 hus på Hasvåg som er tatt av brannen, melder Trønder-Avisa.

- Halve bygda er brent ned
Skipperen på redningsskøyta «Harald V» sier ved 10.30-tiden at minst halvparten av bebyggelsen i bygda Småværet har brent ned.

- Vi har kjørt forbi Småværet og i alle fall halve bygda er brent ned. Det ser vi tydelig, for vi går like forbi. Det brenner også sporadisk i fjellsidene og holmene innover, sier skipper Waagø til NTB.

Omtrent samtidig kom det melding fra tipser til Adresseavisen om en eksplosjon:

- Jeg så nå en vanvittig eksplosjon i et fjøs eller et naust. Det smalt som en bombe, flammene sto 30-40 meter oppi lufta. Det er vanskelig å se hva som egentlig eksploderte, sier en tipser til Adresseavisen ved 10.30-tiden.

Venter på helikoptere
Pressekontakt og politiadvokat Trude Skogen i Nord-Trøndelag politidistrikt forteller til Nettavisen klokka 11.25 at politiet har rekvirert fire helikoptere fra forsvaret. De skal bistå i brannslukkingen. De fire Bell 412-helikoptre fra Forsvaret er på vei. I tillegg til Forsvarets bidrag skal det være et sivilt helikopter på stedet. Politihelikopteret, som ikke skal bistå i brannslukkningen, står værfast i Oslo foreløpig.

Litt før klokka 11 melder NRK at et helikopter er i gang med slukking fra lufta.

- Hasvåg og Småværet står i full fyr og er i ferd med å brenne ned, opplyser politiets pressekontakt klokka 10.30.

Trude Skogen opplyser at et 50-talls bygninger enten er truet av brannen eller allerede er ødelagt i brannen.

Måtte pakke og evakuere
Øyvind Mårvik var en av dem som mandag kveld måtte pakke det viktigste han eide og evakuere huset sitt på Hasvåg i Flatanger.

Lyngbrannen i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. Da brant det i Uran-området. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest evakuert. Blant dem var Øyvind Mårvik, som er tidligere ordfører i Flatanger. Han måtte evakuere hjemmet sitt sammen med kona. De har hus ytterst på Hasvåg.

- Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brannsjefen i kommunen, som fortalte at vi måtte dra hjem, hente det nødvendigste og dra til leirskolen på Drageid sier Mårvik til NTB.

Han forteller at de så brannen mot himmelen da de kjørte langs veien mot leirskolen.

Så gnister i en høyspentledning
Beboere i nærheten av der brannen startet har ifølge Mårvik fortalt at opptakten til brannen var at det skal ha oppstått gnister i en høyspentledning som hadde falt sammen, og at gnistene deretter antente det tørre gresset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Sundgård

- Prisgitt naturkreftene
Mårvik ble først evakuert sammen med rundt 20 andre personer til Drageid leirskole, men har nå søkt ly i sønnens hus i Trefjorden.

Tirsdag formiddag melder flere medier at Hasvåg står i full fyr.

- Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik ifølge NTB.

* Brannområdet ligger på Sørneshalvøyøa, sørvest i Flatanger kommune.

* Et område på omkring 15 kvadratkilometer er mer eller mindre utbrent.

* Omfattende skadeomfang på bygningsmasser. Det foreligger ikke fullstendig oversikt ennå, men en del av bygningsmassen på Hasvåg, Småværet og nærliggende områder er trolig inntakt, melder kommunen klokka 12.

* Infrastuktur i form av strøm og telefonnett er satt ut av drift, ifølge kommunen

* I alt er 33 fastboende som er evakuert fra området

* Det meldes om sterk vind i området, 30-40 meter i sekundet

- Store utfordringer
- Det vi har fått informasjon om er at det er veldig uoversiktlig nå. Det brenner kraftig, og det er ikke kontroll på brannen på grunn av vind. Det gir store utfordringer, uttalte redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) til Nettavisen klokken 8.45.

HRS bistår nå med å koordinere et brannhelikopter som skal sendes fra Værnes.

- Vi har fått melding om at personer er evakuert og ivaretatt, sier Øversveen.

Ved 09-tiden meldte lokale medier at lyngbrannen i Flatanger kommune har spredt seg til både Hasvåg og Småværet. Beskjeden var at bebyggelsen i området ikke var mulig å redde.

Litt før klokka 09 tirsdag kom meldingen om at brannen har spredt seg til Hasvåg. Bygda har cirka 60 innbyggere.

- Alt er jevnet med jorda på Hasvåg, sier fagleder brann Hans Petter Haukø til Trønder-Avisa.

Klokka 09.30 melder Flatanger kommune at brannhelikopter er på plass og i gang. To helikoptre fra Forsvaret skal være framme cirka klokka 11.

Klokka 07 ble det sendt inn en brannbil med røykdykkere til Hasvåg. Den skulle forsøke å berge hus på den andre siden av veien i Hasvåg. Klokka 07.40 måtte røykdykkere trekke seg ut igjen.

- Det var et forferdelig syn som møtte dem. Hele Hasvåg står i brann, og er ikke mulig å redde, uttalte innsatsleder Kjetil Barstad på stedet ifølge Trønder-Avisa.

Sivilforsvaret bistår politi og brannvesen.

- Vi er ute med 25 befal og mannskap. Mannskapet er hentet fra Namsos og Steinskjer. De bistår med forsyinger, varmetelt og vakt og sikring, sier Thomas Holde, sivilforsvarinspektør i Nord-Trøndelag til Nettavisen.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Lyngbrannen i Uran-området i Flatanger ble varslet klokken 22.30 mandag kveld. To timer senere ble rundt 20 beboere i Hasvåg og Småværet evakuert. Sterk vind gjorde det vanskelig for brannmannskapene å begrense brannen, og i løpet av natten ble et stabbur tatt av flammene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

Aktuelle lenker:

Flatanger kommune

Nord-Trøndelag politidistrikt

Politidirektoratet

Kriseinfo

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Sivilforsvaret bidrar
Sivilforsvaret sendte tirsdag morgen to avdelinger fra Namsos og én fra Steinkjer til Sørnesset-halvøya. De til sammen 25 mannskapene har med seg brannpumper, brannmateriell, slangemateriell og varmetelt for å bistå brannvesenet, skriver Adresseavisen.

- Hovedoppgaven vår blir å levere vann til brannvesenet. Vi har stor kapasitet og store pumper, sier sivilforsvarsinspektør Torkild Bruun til avisen ifølge NTB.

Se video fra brannen hentet fra Flatangernytt/Vimeo her

Se også video fra Namdalsavisa under:

HTML EMBED

FØLG POLITIETS TWITTER-OPPDATERINGER HER:

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ove Magne Ribsskog

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Sundgård

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.