Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sterke inntrykk i In Aménas

Foto: STATOIL (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statoil-sjef Helge Lund besøkte denne uka det terrorrammende anlegget i In Aménas.

Oslo (NTB): – Det var en brutalitet og en kraft i angrepet som er vanskelig å ta inn over seg, sier Statoil-sjef Helge Lund. Han besøkte denne uka det terrorrammende anlegget i In Aménas.

Lund kom til Norge igjen natt til fredag. I In Aménas i Algerie la han ned krans på minnesmerket som er ført opp for de 40 ansatte ved anlegget som ble drept under terrorangrepet i januar.

– Jeg sitter igjen med inntrykket av at dette var en brutal, kraftfull og meningsløs terroraksjon. Samtidig gir det alltid et ekstra perspektiv når man selv kan være der også fysisk og snakke med menneskene der nede, forteller Lund til NTB.

Fem norske Statoil-ansatte ble drept av gisseltakerne.

– Det gjør også et sterkt inntrykk å høre hvordan de lokale medarbeiderne omtaler sine norske kolleger fra Statoil på en veldig flott måte. Jeg tror de har vist et lederskap og en måte å være på som skapte stor respekt blant dem som jobbet på anlegget. Det var veldig tydelig for meg at de som har gått bort, var høyt verdsatt, fortsetter han. (©NTB) Konsernsjef Helge Lund (foran) i Statoil deltok torsdag i kransenedleggelsen ved minnesmerket for de drepte i gisselaksjonen i In Aménas.

Fakta om terrorangrepet i In Aménas
* 16. januar gikk en gruppe væpnede islamister til angrep på gassanlegget i In Aménas, sørøst i Algerie, der de tok et hundretall gisler.

* Anlegget drives av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

* 17. januar innledet algeriske styrker en aksjon for å ta tilbake anlegget. Da aksjonen var fullført 19. januar, var 29 av gisseltakerne drept, mens tre var pågrepet.

* 40 ansatte fra en rekke land ble drept under angrepet, inkludert de fem nordmennene Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

* Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som hevdet at angrepet var hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!