*Nettavisen* Nyheter.

- Sterkt å føle på hvor mange som bryr seg

DATTER OG MOR: Karen Therese og moren Aslaug blogger om det å være pårørende og det å ha kreft i bloggen Suuupermamma. Foto: Privat

Nibarnsmor Aslaug og datteren Karen Therese valgte blogg for å fortelle om morens kamp mot kreften. De er ikke alene.

09.01.13 18:39

(SIDE2:) 26. juli 2012 skrev Karen Therese Ravnevand det første innlegget på bloggen Suuupermamma .

- Det er med tungt hjerte jeg skriver det første innlegget på denne bloggen. Vår mamma er den beste noen kan ha og hun og vi har i dag fått den verste beskjeden noen kan få!

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Den dagen fikk sykepleier Aslaug Ravnevand (53) fra Birkenes i Vest-Agder beskjed om at hun antakelig ikke ville bli frisk av tykktarmskreften som hadde spredt seg i kroppen hennes.

«Dette er veldig vanskelig å fatte.....jeg er så uendelig glad i livet og har så uendelig mye å leve for. Sååååå mange barn, svigerbarn, kjæreste, barnebarn, familie og ikke minst alle mine kjære venner som jeg er så glad i», skrev Aslaug.

Aslaug har ni barn. Hun ble alenemor da hun var 32 år. I dag er hun forlovet med Svein Arne. Hun har ett barnebarn..

Klikk på bildet for å forstørre.

EN STOR DAG: Aslaug Ravnevand ble mormor til lille Vilde som i dag er litt over ett år gammel like før hun fikk kreftdiagnosen. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse

- Kun av det gode
Aslaug er en av svært mange kreftsyke som har valgt å skrive om oppturene og nedturene ved kreftsykdommen og dele dem med den som ønsker å lese. Det spesielle med Suuupermammas blogg er at også barna, og spesielt datteren Karen Therese, deler sine tanker som Aslaugs nærmeste.

Som Svein Arne sier «Vi har alle kreft, men den er plassert i Aslaugs kropp».

De siste fem årene har antall såkalte kreftbloggere økt voldsomt i omfang. Det er kun av det gode, mener Kreftforeningen.

Datteren tok blogginitiativ
- Det var jeg som tok initiativet til bloggen, sier Karen Therese. - Jeg tenkte at ved å starte en blogg ville alle kunne få tilgang til samme informasjon og de som ville kunne holde seg oppdatert på hvordan mamma og familien hadde det. Det ville føre til at det ikke ble rykter om hvordan det gikk med mamma. Vi ønsket også åpenhet rundt mammas sykdom.

De fleste av Aslaugs andre barn deltar også i bloggskrivingen, gjerne i kommentarfeltet. Der skriver de om sine følelser og tanker rundt morens kreftsykdom og setter ord på det som ikke er så lett å si ansikt til ansikt.

Karen Therese sier at for henne som datter handler bloggingen om å vedkjenne seg at moren er syk og at det hjelper henne å takle hverdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Virkelighetsgjøring
- Hvis det går for lenge mellom hver gang jeg blogger, blir det ofte vanskelig å skrive innlegg. Jeg klarer på en måte å skyve mammas sykdom litt vekk, men ved å skrive innlegg blir det veldig virkelig igjen, sier hun.

For Aslaug handler det om å sortere tankene rundt eget liv.

- For meg har det vært en plass hvor jeg kan sortere tanker og få ned både det positive og negative som skjer i mitt liv. Det hjelper meg også til å se hvor mye jeg kan glede meg over de små hverdagslige ting. Bloggskrivingen min «tvinger» meg til å tenke gjennom hva jeg egentlig opplever, sier Aslaug.

Samlingssted for ni
For barna til Aslaug er bloggen et samlingssted.

- For oss barna er det veldig godt at mamma blogger, det er jo ikke lett og få holdt ni stykker like godt oppdatert. Så bloggen har absolutt hjulpet oss til å sette ord på hva vi føler. Det er selvfølgelig en vei igjen å gå, men bloggen gjør det lettere å gå den sammen, sier Karen Therese.

- En god åpenhet
Å være åpne har vært viktig for Aslaug og datteren. Redaksjonsleder r i Kreftforeningen og ansvarlig for foreningens blogg, Hege Fantoft, sier at sosiale medier har skapt en helt ny åpenhet rund det å være kreftsyk. De fleste skriver uten filter, og det er bra, mener Fantoft.

- Vi er glade for den åpenheten, sier hun.

Kreftforeningen mener mange begynner å blogge fordi behovet for å treffe ”likesinnede” blir så stort. For Aslaug har ikke det vært noe direkte mål. Ingen krefttilfeller er like, men mulig får hun større behov for det etter hvert, sier hun.

Fokuserer på det positive
- Det finnes så mange tilfeller med tragisk utgang og jeg ønsker ikke å forholde meg for mye til det. Jeg kan veldig gjerne høre om tilfellene med positiv utgang. Det gir meg mot og håp om at også jeg skal få leve noen år til. For meg er det viktig å bevare troen og håpet om at det skal gå bra, sier Aslaug.

Aslaug Ravnevand skriver gjerne om den positive oppfølgingen på Kreftsenteret i Kristiansand og om kurset Livslyst når det røyner på som hun og forloveden deltok på. Det er flott om det kan hjelpe andre i samme situasjon. Men mest av alt ønsker hun å vise at det går an å ha et normalt og positivt liv «selv om en har fått en så trasig diagnose».

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.