- Stoler ikke på homofile menn

VIL GI: Foreningen for lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner ønsker at man skal få kunne gi blod uavhengig av hvem man har sex med.

VIL GI: Foreningen for lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner ønsker at man skal få kunne gi blod uavhengig av hvem man har sex med. Foto: Lier, Gunnar (SCANPIX)

Lederen av LLH, Bård Nylund, mener blodbankene må endre blodgivingspraksis.

Homofile menn har nemlig lov til å gi blod helt til de har sex med hverandre. Menn som har sex med menn er utsestengt på livstid fra å gi blod, mens hvis en mann har sex med en kvinne trenger begge parter kun å vente i seks måneder før man igjen kan gi blod.

- Sør-Trøndelag Unge Høyre har noen gode poenger, men homofile er ikke utelukket fra å gi blod. Det er kun menn som har hatt sex med menn. Det er her jeg synes man ikke stoler på homofile menn, undstreker Bård Nylund leder av landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Bør ha samme karantenetid
Når man kommer til en blodbank må man fylle ut et risikokjema og her er det forskellige risikogrupper.

- Risikogruppen menn som har hatt sex med menn er utelukket som blodgivere i alle tilfeller, men den gruppen bør ha samme karantenetid på seks måneder slik som de andre som tilhører risikogrupper eller har risikoadferd i følge blodbankens retningslinjer, fortsetter Nylund.

Han synes det medisinske perspektivet bør stå i sentrum for om en person får lov til å gi blod eller ikke, ikke hvem man har hatt sex med.

- Dette er jo et system som legger opp til tillit og at man selv skal ta ansvar for å rapportere inn risikoatferd. Da kan det se ut som man velger å stole mer på enkelte grupper enn på andre, føyer lederen til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag