RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stoltenberg bør ta grep innen en uke

Foto: Morten Holm/Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp-leder Siv Jensen krever rask handling etter den knusende 22. juli-rapporten.

- Statsministeren må rydde opp, sier Jensen til Nettavisen.

Forrige mandag kom rapporten fra 22. juli-kommisjonen, og debatten om hvem som bør ta konsekvensen av den skarpe kritikken blant annet av politiet, pågår for fullt.

Før helgen valgte politidirektør Øystein Mæland å trekke seg fra sin stilling, og nå mener flere Utøya-etterlatte at tidligere politidirektør Ingelin Killengreen bør gjøre det samme.

Killengreen gikk av som politidirektør i februar i fjor, og er nå departementsråd i fornyings,- administrasjons- og kirkedepartementet.

- Lite som tyder på handlekraft
Jensen sier at hun godt forstår de etterlatte.

- Det er ikke vanskelig å forstå deres utgangspunkt, fordi hun har jo tross alt sittet med det øverste politiansvaret i 11 år, og må bære mye av ansvaret for det som har gått galt, sier hun.

Men det er Stoltenberg som må ta de grepene som nå må tas, påpeker Jensen.

- Dette er et forhold som statsministeren må rydde opp i. Han må snart avgjøre hvem som skal ta konsekvensen av Gjørv-rapporten, men det ser ikke ut som om statsministeren har særlig lyst til det, sier hun, og fortsetter:

- Det er lite som tyder på handlekraft fra den siden, for å rydde opp.

- Hvor raskt bør Stoltenberg ta grep?

- Nå skal hans redegjørelse for Stortinget være om en uke, og jeg mener at han innen da bør ha tatt disse grepene, sier Jensen.

Truer med kontrollsak
Jensen sier at dersom Stoltenberg ikke viser mer handlekraft, kan det bety at det blir åpnet sak i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Da vil jeg understreke hva det betyr, for det er ikke bare politisk spill. Men Stortingets jobb er nettopp det å etterprøve. Da kan man hente inn alle de personene som så langt kanskje ikke har villet si noe, og forhåpentligvis få alle svarene som ikke er her, sier hun, og legger til:

- Med det utgangspunktet kan Stortinget anbefale noen konklusjoner. Når statsministeren ikke vil ta det ansvaret, så må han være ganske sikker på at Stortinget gjør det, sier Jensen.

- Hun bør ikke trekke seg nå
KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han ikke ønsker at Killengreen trekker seg nå.

- Jeg slutter meg ikke til kravet om at Killengreen bør trekke seg på nåværende tidspunkt. Jeg krever ingens avgang på det tidspunktet vi er nå, sier Hareide til Nettavisen.

Han påpeker som Jensen at det er regjeringens oppgave å avgjøre om rapporten skal få konsekvenser for enkeltpersoner.

- Det er en vurdering som nå ligger hos regjeringen, og de har sagt at de vil bruke litt tid på den typen personvurderinger, sier han.

Han mener fornyingsminister Rigmor Aasrud har opptrådt ryddig i forhold til Killengreen.

- Jeg synes det har vært ryddig av Aasrud å si at hun har tillit til Killengreen. Det gjør at hun kan få trygghet og ro til å gjøre en viktig jobb i den fasen som er nå, sier Hareide.

- Vi har ikke hørt hele sannheten
Mandag skriver Dagens Næringsliv at Mæland kan ende opp som spesialrådgiver i politi- og beredskapsdepartementet, noe flere tidligere avgåtte toppledere har blitt. Og det med samme høye lønn som han har hatt som politidirektør.

- Dette er en ukultur som nå sprer seg i staten, at ledere som går av ulike årsaker, blir spesialrådgivere med veldig høy lønn, sier Hareide til Nettavisen.

- Dette er det ingen forståelse for, og det er med på å skape en usunn kultur innenfor det offentlige, sier han.

Hareide mener Mæland ikke bør bli spesialrådgiver under Grete Faremo, men ser gjerne at han får en annen lederrolle i offentlig eller privat sektor.

- Jeg tror ikke vi har fått høre hele sannheten rundt den saken, og det forsterker behovet for en kontrollsak i Stortinget, sier Jensen om Mælands avgang.

Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere spekulasjonene om Mælands framtid.

- Det vil jeg ikke mene noe om før det blir en realitet, sier Jensen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere