- Stoltenberg favoritt til ny generalsekretær i NATO

NY NATO-SJEF?: Den italienske storavisen La Repubblica skriver tirsdag at Jens Stoltenberg er den fremste kandidaten til jobben som ny generalsekretær i NATO.

NY NATO-SJEF?: Den italienske storavisen La Repubblica skriver tirsdag at Jens Stoltenberg er den fremste kandidaten til jobben som ny generalsekretær i NATO. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

- Hyggelig å bli nevnt, sier Stoltenberg selv.

18.03.14 19:14

Jens Stoltenberg ønsker ikke å kommentere, men den italienske avisen La Repubblica melder at han er en viktig kandidat til jobben som ny generalsekretær i NATO.

Danske Anders Fogh Rasmussens tid som generalsekretær går ut i høst, og en ny NATO-sjef må være på plass før forsvarsalliansens toppmøte i september.

Ifølge La Repubblica stiller USAs president Barack Obama seg bak Stoltenbergs (Ap) kandidatur, og det samme skal Tysklands statsminister Angela Merkel gjøre.

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet inn i vurderingene da Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere. Den italienske avisen viser ikke til åpne kilder.

– Vi ønsker ikke å kommentere denne spekulasjonen, sier kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe Sindre Fossum Beyer til NTB.

- Hyggelig å bli nevnt
Stoltenberg selv er tirsdag kveld avvisende til å kommentere opplysningene om at han skal være favoritt til å overta jobben som generalsekretær i NATO.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte det som er kommet fram.

– Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Stoltenberg til NTB.

Han sier svaret nå er som ved tidligere spekulasjoner om toppjobber etter at han gikk av som statsminister etter valget.

– Jeg er parlamentarisk leder og partileder i Arbeiderpartiet, og jeg har sagt flere ganger at jeg kommer til å informere partiets organer om min vurdering av min framtid, noe jeg understreker i dag, Det er Arbeiderpartiet som har valgt meg til sin leder og statsministerkandidat, så jeg kommer til å forholde meg til partiet og partiets organer, sier Stoltenberg. (©NTB)

Flere navn
Mandag og tirsdag neste uke samles en rekke internasjonale ledere til toppmøtet i Haag om atomsikkerhet. Der deltar statsminister Erna Solberg (H) sammen med blant andre Obama og Merkel, og kanskje blir saken tatt opp da.

Fakta

NATO

I det norske NATO-miljøet merker de seg at Stoltenbergs navn blir nevnt, men også at andre navn er i omløp. Britenes forsvarsminister Philip Hammond er blant navnene som jevnlig dukker opp, det samme gjør den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski.

Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini har vært med i diskusjonen lenge, men det regnes gjerne ikke som noen fordel å bli nevnt for tidlig.

Også Liam Fox, Storbritannias tidligere forsvarsminister, skal være en mulig kandidat. Det samme skal tyske Thomas de Maizière og belgiske Pieter de Crem være. Også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er blitt nevnt som et mulig navn for fremtiden.

Ny nordisk?
Nasjonalitet veier tung i valget av NATO-leder. Ettersom den avtroppende NATO-sjefen er dansk, har det vært regnet som lite sannsynlig at den neste generalsekretæren vil komme fra et av de nordiske landene.

Det er mange hensyn å ta, og det gjør prosessen innviklet at EU skal velge en rekke nye ledere nesten samtidig og dermed kan gjøre NATO-valget til en del av hestehandlene der.

Da Fogh Rasmussen ble valgt i 2009, var det etter en lang tautrekking som ble komplisert på grunn av tyrkisk motstand mot den danske statsministeren.

Europeer
Det er alltid en europeer som leder NATO som generalsekretær, mens USA har øverste militærkommando. Ellers er det lite som er klart om valgprosessene i forsvarsalliansen.

De avgjøres landene imellom og gjerne på bakrommene.

De store landene med USA i spissen har det avgjørende ordet, og det er ikke lett å spå hvor lang tid prosessen tar, eller når den nærmer seg slutt. Avgjørelsene kan tas på ministernivå, men kan også dukke opp etter møter mellom ambassadørene i alliansen.

Neste ministermøte i NATO er når Børge Brende (H) og resten av utenriksministrene samles i Brussel 1. og 2. april. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.