RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stoltenberg skal breie seg

Foto: OLIVIER MORIN (AFP)
Sist oppdatert:
Raser over at Norge sender 87 offisielle delegater mens Storbritannia nøyer seg med 55.

Norge sender totalt 126 delegater til klimatoppmøtet i København. 87 er tilknyttet departementene og representerer det offisielle Norge. De resterende utgjør stortingsrepresentanter, representanter fra direktorater, ambassaden og ulike organisasjoner.

- Det er en skandale at Norge sender så mange til et møte som i forveien er karakterisert som en fiasko. Norge sender rundt 150, mens Storbritannia sender 55. Det har partiet sjekket opp, sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp) i energi- og miljøkomiteen til Nettavisen.

- Når Stoltenberg skal breie seg med en sånn delegasjon for å vise at Norge skal ta ansvar, så er det sløsing med skattebetalernes penger. Vi har kommuner og sykehus som sliter med å få endende til å møtes. Dette er ikke representativt i forhold til folketallet, sier Grimstad.

Trenger en tung delegasjon
Men kommunikasjonssjef i Miljøverndepartementet, Jon Berge, mener Norge har behov for en tung delegasjon under København-toppmøtet i desember.

- For det første er det ikke alle som er med hele tiden. Flere vil være der i korte perioder som helt ned i én dag. Dessuten har vi lagt vekt på en åpen og inkluderende linje, sier Berg til Nettavisen.

Det gjelder blant annet å inkludere delegater fra Stortinget, Forskningsrådet og andre representanter fra det sivile samfunn.

- København er også mye nærmere enn Bali, så det er enklere og billigere å ha flere der. Dessuten er København et mye viktigere møte enn Bali, og derfor er det viktig å ha en tung delegasjon. Vi skal bruke møtet til å skaffe kontakter med politikere, forskere og organisasjoner fra hele verden, understreker Berg.

I tillegg påpeker Berg at det er stor internasjonal interesse for det Norge driver med innen klimatiltak, deriblant Klima og skogprosjektet og CO2-fangst på Mongstad. Derfor mener han det er viktig å ha ressurser som kan imøtekomme den store interessen for dette feltet.

- Høres ut som et høyt tall
Stortingsrepresentant i Energi- og miljøkomiteen, Marianne Marthinsen (Ap), er enig i at dette høres ut som et høyt tall, men mener Norge er aktive på en rekke fronter under klimatoppmøtet, deriblant karbonfangst og tiltak mot avskoging.

- Så det er viktig at Miljøverndepartementet har en stab som er stor nok til å følge forhandlingene, sier Marthinsen til Nettavisen.

Hun mener også det er grunnlag for å hente inn delegater fra andre områder, deriblant Stortinget.

- Det er en veldig stor delegasjon, men det er sikkert gode grunner til at mange av dem skal sitte der. Det er klart man kan stille spørsmål om det er for mange, men samtidig er det Stortinget som har ansvaret for å følge opp det som vedtas i København, sier Marthinsen, som også skal delta på klimakonferansen.

Stortinget stiller med syv delegater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere