RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Varfjell, Fredrik (SCANPIX)

- Storberget var et skrekkeksempel

Sist oppdatert:
Høyres justispolitiske talsmann mener Knut Storberget slipper for billig unna.

For en uke siden kom den knusende rapporten fra 22. juli-kommisjonen, og så langt har politidirektør Øystein Mæland trukket seg fra sin stilling.

Mandag gikk flere etterlatte etter 22. juli ut og krevde at også tidligere politidirektør Ingelin Killengreen må gå fra sin nåværende stilling som departementsråd i fornyingsdepartementet.

Killengreen var politidirektør i 11 år før hun gikk av i februar i fjor.

Frp-leder Siv Jensen gikk også ut i Nettavisen mandag og krevde at statsminister Jens Stoltenberg innen én uke bør avgjøre hvem som skal ta konsekvensen av rapporten.

- Hadde garantert ikke sittet
Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, mener imidlertid at det har blitt for mye fokus på Ingelin Killengreen.

- Jeg synes det har vært overfokusert på henne som person, sier Dahl til Nettavisen.

Dahl mener fokuset heller bør rettes mot tidligere justisminister Knut Storberget (Ap).

- Det var regjeringen som sørget for å forlenge åremålet til Killengreen, og det er Storberget som drev med konsekvent underkommunikasjon i de årene han var statsråd, sier han, og legger tydelig til:

- Han hadde garantert ikke sittet i så veldig mange dager etter at kommisjonen kom med sine funn, men han trakk seg jo i fjor av en eller annen grunn, så han slipper det.

- Han fulgte ikke opp advarsler
- Synes du Storberget slipper for billig unna nå?

- Han var jo den øverste ansvarlige for justis- og politisektoren i seks år. Derfor mener jeg det var han som sørget for at Killengreen, i strid med forutsetningene, ble sittende. Da er det et politisk ansvar at man valgte det. Det var også han som ikke fulgte opp advarslene som kom fra henne om IKT-problemene i departementet, sier Dahl.

Han mener kritikken som rammer Killengreen også rammer den tidligere justisministeren.

- Jeg tror kanskje det hadde vært lurt at Storberget gikk stille i dørene, for kritikken som rammer Killengreen rammer i stor grad han selv, sier han.

Da Storberget valgte å gå av som justisminister i november i fjor, fortalte han at det var av hensyn til familien.

Dahl presiserer at selv Storberget ikke lenger er justisminister, er det på sin plass å se på den jobben han gjorde mens han satt i ministerstolen.

Storberget er nå stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

- Han var et skrekkeksempel
Da Storberget trakk seg opplyste han at han hadde tenkt å trekke seg før kommunevalget i fjor, men at han ble sittende lenger på grunn av 22. juli.

Dahl mener Storberget lenge slapp «for billig unna» i mediene, og går så langt som å karakterisere Storberget som et «skrekkeksempel» av en politiker som selger politikken uten å gjennomføre den.

- Man kan ikke bare drive med salgsvirksomhet av politikk. Man må også gjennomføre. Storberget slapp veldig billig unna i mediene lenge, for han drev en salgsvirksomhet. Det er noe vi som politiske ledere må ta lærdom av. Storberget var et skrekkeksempel på dette, slår Dahl fast.

Høyres justispolitiske talsmann sier de nå vil avvente statsministeren redegjørelse i Stortinget neste tirsdag.

- Som Erna Solberg har sagt, så kan det komme mistillit, men vi er ikke der nå. Det viktige nå er å se på hva kommisjonen har sagt, og hva kommisjonen ikke har sagt, sier Dahl, og legger til:

- Nå må Stortinget få mulighet til å jobbe med redegjørelsen.

Killengreen: - Detaljstyring
Tirsdag går Ingelin Killengreen også langt i å legge skylda for dårlige strategiske valg på Knut Storberget.

- Jeg har i min periode som politidirektør gitt uttrykk for bekymring over at detaljstyringen av POD fra departementet var meget omfattende, skriver hun i en epost til Dagbladet .

I helgen sa fornyingsminister Rigmor Aasrud at hun har full tillit til Killengreen.

Arbeiderpartiets pressevakt opplyser at Knut Storberget ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra Høyres justispolitiske talsmann.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet opplyser at heller ikke statsråd Rigmor Aasrud eller departementsråd Ingelin Killengreen ønsker å gi flere kommentarer om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere