*Nettavisen* Nyheter.

- Støre blir neste statsminister

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Det er Lars Sponheims gjetning i ny bok.

08.04.10 12:54

Torsdag kommer boken om «Sponheim», som hovedpersonen selv har bidratt til.

Ifølge forfatter Thomas Havro Hansen, tar Venstre-profilen «bladet fra munnen» i denne boken.

Internasjonal karriere
Den frittalende politikeren våger seg på en gjetning om hvem som blir Jens Stoltenbergs arvtager ved neste valg:

- Jeg tror det blir Jonas Gahr Støre neste gang. Jeg tror Jens vil få seg en internasjonal toppjobb innen den tid, da har han vært statsminister i nesten ti år, og det er en slags grense, sier Sponheim i boken.

Han har stor tro på Støre:

- Jonas Gahr Støre kommer nok til å være minst like populær som han er nå, og da er det nok ham Venstre-folk vil ha, sier Lars - og legger til:

- Vi må ikke utelukke det
- Og da må vi manøvrere slik at vi ikke utelukker det, sier Sponheim i boken.

«Dette er historien om den fargerike og frittalende politikeren som høsten 1993 vandret hele veien fra Ulvik i vest til Stortinget i øst. Der skulle han sitte i 16 begivenhetsrike år», skriver forlaget.

«Er det ikke hard meningsbryning, så sovner jeg», innrømmer Sponheim.

- Høyre er et kaldt parti
I boken går Sponheim i strupen på Høyre, og sier at han tror det kan bli lenge før Venstre igjen går i regjering med partiet.

- Norsk politikk har flyttet seg, og jeg mener helt markant. Et større og større Frp har tvunget Høyre til å gå mot høyre. Dessuten har jeg blitt kjent med Høyre i regjering, og det var et bekjentskap som ikke bare gledet meg, for å si det sånn, sier Sponheim.

Han sier han er blitt mer skeptisk til Høyre.

- Jeg har blitt betydelig mer Høyre-skeptisk etter å ha sittet i regjering med dem, og det handler om hele verdisettet deres, om hvor ensidige de er, hvor lite bredde de har, hvor kalde de er, hvor lite de bryr seg om mennesker, sier Sponheim, og fortsetter:

- De ligger veldig fjernt fra det jeg oppfatter som det genuint borgelige og liberale, fra hele det gamle Willoch-perspektivet. Det så jeg ikke før vi kom i regjering sammen, og det forferdet meg, sier han.

- Erna lite løsningsorientert
Sponheim sier at han gruet seg til å møte velgerne i foran stortingsvalget i fjor, etter å ha pekt på Erna Solberg som statsminister.

- Vi var i realiteten tvunget til å gjøre det, men jeg var overbevist om det ville være en dårlig løsning for Venstre, og jeg gjorde det aldri med noen entusiasme, sier han.

Han stilte opp på det det mye omtalte bildet som sto på trykk i VG, sammen med Erna Solberg og Dagfinn Høybråten, der Erna sto på toppen av et bord som deres statsministerkandidat.

Selv mener han Solberg var lite løsningsorientert.

- Hun var veldig lite løsningsorientert. Hun foretrakk å kjøre den kalde, mørkeblå linja, og hun manglet den politiske finmotorikken som handler om å forstå hvor treffpunktene kan befinne seg, hvor smertepunktene ligger hos samarbeidspartneren, sier Sponheim.

Han presiserer at Erna Solberg også har mange gode egenskaper som politiker, og sier at hun har en formidabel politisk hukommelse og en enorm kapasitet.

- Men han anså henne som uegnet i en samlende statsministerrolle, står det i boken.

- Thommessen var ingenting
Venstres tidligere nestleder, Olaf Thommessen, som han var i lederstrid med, får også passet sitt påskrevet:

- Jeg hadde et mindre komplisert forhold til Olaf enn det veldig mange tror. Og det har litt sammenheng med at jeg så på ham som ingenting i politisk forstand, sier Sponheim.

- For meg var det helt åpenbart at han ville forsvinne ut ved neste korsvei. Vi møttes jo på ledertriomøter, og han bidro aldri med en eneste setning som hadde noen relevans for norsk politikk. Så det at mediene prøvde å gjøre ham til en viktig person i mitt politiske liv, det bare rister jeg på hodet av. Han har jeg ikke brukt mye tid på å bekymre meg over, sier han videre.

- Frp er blitt mer vulgære
Sponheim sier dessuten at Fremskrittspartiet er blitt et mer vulgært parti.

- Min motstand mot Fremskrittspartiet har bare vokst. Jeg mener de har blitt verre med årene, og mer og mer vulgære sammenliknet med den første perioden jeg satt på Stortinget. Den gangen var det tross alt en del spennende ved dem, og mange av dem var jo helt frie for dette slagget som Fremskrittspartiet senere har rendyrket, sier Sponheim.

Han mener tidligere Frp-formann Carl I. Hagen kunne ledet hvilket som helst parti.

- For ham var det spillet som var det viktigste, og en av hans største gleder var å ydmyke Høyre, noe som ikke minst var nyttig for oss i den første regjeringstiden, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.