*Nettavisen* Nyheter.

- Støre hadde ikke behøvd å gå til sin egen navle

Foto: Johansen, Geir Otto (NTB Scanpix)

Helseministeren får pepper før det er gått to uker i ny jobb.

04.10.12 22:05

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) er slett ikke overbevist om at det står dårlig til med norske legevakter, noe TV 2 hevder å kunne dokumentere.

«Jeg er litt varsom med å konkludere med at det står så dårlig til. Jeg har hørt vitnesbyrdene fra landet rundt, men jeg må nesten snakke på min egen erfaring. Jeg har brukt legevakten i Oslo og har hatt veldig god erfaring med det,» uttalte Støre til kanalen tirsdag.

Uttalelsen fra Støre, som da hadde vært helseminister i 11 dager, fikk blant annet leder for Norsk legevaktforum, Per Magne Mikaelsen, til å rykke ut og si at Støre burde være mer ydmyk.

Les Elin Ørjasæters blogg: Minister Jonas på legevakta

- Støre hadde ikke prøvd å gå til sin egen navle...
Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener Støre nærmest har en umulig oppgave med å skulle tilfredsstille så mange ulike helseaktører, men:

- Støre hadde ikke prøvd å gå til sin egen navle, sin egen familie for å vise til undersøkelser som viser at mange er fornøyd med tilbudene de får. Kritikken har stort sett gått på helsekøen. I gjennomsnitt er folk veldig godt fornøyde, bemerker Todal Jenssen.

- Hva er det vanskeligste med å være helseminister?

- Det å være helseminister er tøft. Du står overfor noen selvbevisste og godt organiserte yrkesgrupper som er i stand til å komme med synspunkt, innvendinger og kritikk. Det har han fått merke fra dag en. Her støter han på mye kompleksitet i alle ledd, sier Toal Jenssen.

Mest lest hos Nettavisen nå:

- Mange som skyter fra hoften
Todal Jenssen har ikke lyst til å gå inn på selve legevaktdiskusjonen.

- Men hva synes du om Støres måte å svare på?

- Det er nær umulig å gi svar som vil tilfredsstille alle. Det ligger i helsefeltets natur at her er det utrolig mange som behandles, masse sterke følelser, det skytes fra hoften fra pårørende, det skytes på kryss og tvers mellom de ulike profesjonsgruppene. Noen er tjent med å tegne et dystert bilde av situasjonen, andre det motsatte. Sånn sett er det er vekslende felt. Det er ingen enkel materie å håndtere for noen, dette.

Og Todal Jenssen mener det er viktig at vi ikke mister perspektivet av syne:

- I et komparativt perspektiv, er det ingen tvil om at det norske helsevesenet er utrolig bra og effektivt. Man bruker usannsynlig mye mer penger på helse i USA – og får usannsynlig mye mindre igjen.

- Må bli noen feilskjær
- Hvordan er det å skulle gå fra utenriks til innenriks og helse?

- Det er en utrolig krevende overgang, så den kommer ikke til å gå uten feilskjær, heller ikke for Støre. Og - de fleste av oss vet mer om helsevesenet enn om uriks, noe som også gjør det mer krevende. Men det er ingen grunn til å vente hans avgang foreløpig, spøker valgforskeren.

- Har Støre de kvaliteter som trengs for å utføre denne oppgaven med bravur?

- Jeg tror han har vel så god kompetanse som noen andre. Siden feltet er så komplekst, kan det være gunstig å ha en med erfaring fra helseadministrasjon. Men på den annen side - det kunne oppfattes som partisk. Så; ja - du må være en god diplomat og megler og ha fine analytiske evner fordi systemet er så komplekst, styringsinstrumentene er så mange og så finmaskede at det er en enorm jobb.

- Om han vil være visjonær og en reformator, gjenstår å se, skyter han inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.