RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Storhaug har tjent millioner på «Islam - den 11. landeplage»


SVs nestleder Snorre Valen ser frem til debatt med Hege Storhaug.
SVs nestleder Snorre Valen ser frem til debatt med Hege Storhaug. Foto: Heidi Schei Lilleås/Harald Fjelddalen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tirsdag kveld møter hun kritiker til debatt.

Så langt har Hege Storhaug solgt 17.000 eksemplarer av boken «Islam – den 11. landeplage». Boken har vekket stor oppsikt. Enkelte bokhandlere har avlyst planlagte boksigneringer med den kontroversielle journalisten og forfatteren.

Ifølge Hegnar kan Storhaug ha tjent 2,5 millioner kroner på boken som hun har gitt ut selv.

Tirsdag kveld møter Hege Storhaug, SVs nye nestleder Snorre Valen, sosiolog Kjetil Rolness sammen med Linda Noor i Minotenk til bokdebatt på Cosmopolite i Oslo.

Følg debatten på Cosmopolite direkte

- Ukritisk bruk av ekstreme begreper

Snorre Valen skrev i oktober en lengre kronikk om Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS) i Dagbladet hvor han blant annet skrev:

Bokcover Hege Storhaugs Islam Den 11. landeplage.

«Human Rights Service (HRS) risikerer å ødelegge kampen mot patriarkalske strukturer og kvinneundertrykking i innvandringsmiljøer med sin ukritiske bruk av ekstreme begreper, og sin omfavnelse av konspirasjonsteorier.»

Les også: Storhaug slår tilbake mot Nilsen: – Usanne og grove påstander mot meg

Boken til Storhaug fikk han først lest ut mandag kveld.

- Storhaug er veldig god på beskrivelse av egne skildringer. Men hun maler med for bred pensel og har et for dystert syn på fremtiden, sier Snorre Valen til Nettavisen.

Tror på en saklig debatt

Har tror debatten blir rolig og saklig.

- Jeg har snakket litt med henne rundt debatten. Vi er grunnleggende uenige om en del ting.

Kronikken om HRS og Storhaug ble delt av flere tusen i sosiale medier. Storhaug eller HRS hørte Valen aldri noe fra etter kronikken.

- Jeg sitter igjen med en del ubesvarte spørsmål som også boken nører oppunder.

Les også: Norsk asyldebatt tåler Hege Storhaugs ytringer

- Storhaug går også langt i å tegne bilde av et Europa som er tapt og at europeiske myndigheter svikter sin egen befolkning. Jeg mener dette er nært opp mot konspirasjonsteorier.

Sosiolog Kjetil Rolness deltar også i bokdebatten.

Kjetil Rolness har flere ganger forsvart Hege Storhaug, blant annet i krasse innlegg på Facebook.

- Tier boken i hjel

- Jeg tror både Rolness og jeg har det til felles at vi er roligere i virkeligheten enn på Facebook, sier Valen og ler.

Kjetil Rolness har tirsdag skrevet en blogg der har kritiserer store norske medier, og spesielt Dagbladet for tie ihjel Storhaugs bok.

«Men Dagbladet tier boken i hjel. Ingen dekning av lanseringen, intet intervju, ingen kommentarer, ingen anmeldelse. (...) Men så blir boka en bestselger og forfatteren stemmes fram som Årets Navn i VG. Da kommer artikkelen i Dagbladet», skriver Rolness.

Etterlyser innvandrerer i panelet

Sosiologen fortsetter å lange ut mot Dagbladet og artikkelen de har om Storhaugs boksuksess i dag før han forsvarer Storhaug.

«Det finnes i Norge og Europa i dag ikke noen mer reaksjonær, autoritær og barbarisk ideologi enn islamismen. Den har dessverre får solid fotfeste også blant hjemlige muslimer, og blir forfektet i flere av våre store moskeer og muslimske organisajoner, noe Storhaug dokumenterer godt i boka.»

På Cosmopolites arrangementsside på Facebook har flere etterlyst muslimer og innvandrere i panelet. Snorre Valen er enig i at flere burde vært med i panelet.

- Ingen i panelet er eksperter eller forsker på temaet. Det skulle jeg ønske det var. For eksempel Olav Elgvin som anmeldte boken i Morgenbladet. Jeg skulle gjerne også sett noen med innvandrerbakgrunn i panelet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere