*Nettavisen* Nyheter.

- Stormaskinene vil forsvinne

Foto: (Oracle)

PARIS (TV 2 Nettavisen): Små og billige servere vil overta for de store Unix-boksene, mener konserndirektør Andy Cleverly i Oracle.

- De eneste som har nytte av å beholde dagens stormaskin er de som fortsatt har løpende serviceavtaler på den. Teknisk og ytelsesmessig er det mer hensiktsmessig å gå over til billige småservere, sa Cleverly da TV 2 Nettavisen møtte ham i Paris tirsdag.

Raskere og bedre
Andy Cleverly er leder for Technology Marketing i Oracle og en av dem som har hovedansvaret for å introdusere Oracles 10g på det europeiske markedet. Hovedbudskapet er at dagens Intel-baserte småservere, såkalte bladservere, er en vesentlig bedre investering enn de tradisjonelle gigantmaskinene fra produsenter som HP og IBM.

- Tidligere var stormaskinene teknisk overlegne og med en datakraft som Intel-prosessorene ikke var i nærheten av. Dagens småservere har tatt igjen det forspranget og nå er det egentlig ingen argumenter igjen for de store, sier Cleverly.

Han viser til at de små serverne kan kjøpes for noen få tusen kroner, mens stormaskinene fortsatt er i millionklassen. Grid-infrastrukturen fra Oracle lar samtidig de små maskinene oppføre seg som store. Ved å la de mindre serverne samarbeide og levere datakraft dit det er nødvendig til en hver tid, hevder Oracle at kostnadene trekkes betydelig ned.

Mer tid til IT
- De siste årene har det vært enorm fokus på kostnadskutt. Vårt budskap med Grid er at vi kan utnytte maskinparken din bedre og gjøre den enklere å administrere. Det er en investering for å få ned kostnader, sier Cleverly.

- Men hva skal IT-avdelingen drive med når IT-løsningene blir enklere å administrere?

- De vil kunne jobbe med de viktige tingene. Når de slipper å holde på med tulleoppgaver som å klargjøre og administrere servere, kan de bruke tiden til mer nyttige og kreative oppgaver, sier Cleverly.

- Så dette betyr ikke at det må kuttes enda flere hoder i IT-avdelingen?

- Ikke nødvendigvis. De endrer bare arbeidsoppgaver. Nå kan de styre infrastrukturen fra topp, sier Oracle-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.