*Nettavisen* Nyheter.

- Større risiko for å bli truffet av farlig asteroide

Foto: Uncredited (Ap)

Om den russiske meteoren hadde truffet utenfor Washington D.C., hadde trolig 78.000 dødd.

08.11.13 12:31

I februar måned ble den russiske byen Tsjeljabinsk rammet av en 19 meter stor meteor. Nedslaget skjedde utenfor Tsjeljabinsk, men trykkbølgen forårsaket enorme skader i millionbyen.

Forskere sier nå at det er langt større sannsynlighet for at jorden blir truffet av en tilsvarende stor meteor enn tidligere antatt.

NASA-forskere anslår at risikoen er syv ganger større en det de tidligere har trodd, melder nyhetsbyrået AP. Før hendelsen i Tsjeljabinsk fulgte NASA-forskerne kun med på objekter på over 30 meter, fordi de trodde mindre objekter utgjorde liten fare.

Hendelsen i Tsjeljabinsk viste imidlertid at relativt små romsteiner også kan forårsake enorme skader, og har fått NASA til å overvåke romsteiner på en ny måte.

Unik observasjon
NASA-forsker Paul Chodas sier det kan være så mye som 20 millioner romsteiner på størrelse med Tsjeljabinsk-meteoren, og ikke tre millioner, som går i bane rundt solen.

Astrofysiker Tor E. Aslesen sier til Nettavisen at nedslaget i Russland ga forskere en unik mulighet til å studere hendelsen.

- Det er jo trykkbølge som de har fått se. Man har ikke hatt noen gode observasjoner av det tidligere. Vi har en hendelse fra Sibir i 1908 hvor et stort område på Vestfold fylke ble lagt flat av trykkbølgen. Nå har vi fått se trykkbølgen i aksjon, så nå kan forskere beregne mye bedre hva som vil skje når man blir rammet av en sånn trykkbølge, sier Tor E. Aslesen, som er pessetalsmann for Norsk Meteornettverk, til Nettavisen.

40 Hiroshima-bomber
Meteoren som slo ned utenfor Tsjeljabinsk, hadde en hastighet på 42.000 kilometer i timen og en eksplosjonsstyrke som tilsvarer 30 Hiroshima-bomber, ifølge en ny studie.

Sjokkbølgen knuste tusenvis av vinduer, glimtet fra eksplosjonen førte til at 70 mennesker ble midlertidig blinde og flere titalls mennesker ble påført brannskader. Totalt 1600 mennesker ble skadet.

- Heldigvis var det ingen menneskeliv som gikk tapt, sier Aslesen.

- Kan skje hvert 30. år
Fram til hendelsen i Russland trodde forskerne at meteorer med slik kraft traff jorden omtrent hvert 150. år, basert på hvor mange romsteiner som var observert i bane. Nå tror imidlertid forskerne at slike hendelser kan forekomme hvert 30. år.

- Ved å omjustere på hvor ofte disse steinene treffer og hvor skadelige de små kan være, så kan de to tingene kombinert øke risikoen i omfang, sier fysiker Mark Boslough, som er en av personene bak forskningen.

Lindley Johnson leder NASA-avdelingen som har ansvar for å overvåke verdensrommet for farlige og truende objekter. Hun forteller at romorganisasjonen nå revurderer hvor store steiner de skal være på utkikk etter. NASAs «Near Earth Object»-program skal også se på hvordan staten skal handle om en asteroide er på vei mot jorden.

NASA skal også se på evakuerings- og varslingsrutiner ved en eventuell ytre trussel.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: -

- 78.000 omkomne
Amerikanske myndigheter avholdt nylig en hemmelig øvelse som tok utgangspunkt i at en meteor på størrelse med Tsjeljabinsk-meteoren traff utenfor hovedstaden Washington D.C.

Det tenkte resultatet var 78.000 omkomne. Om objektet hadde truffet havet, ville den ha utløst en 15 meter høy tsunami, ifølge resultatene fra øvelsen.

- Den største faren fra asteroider i øyeblikket, er de som ødelegger byer, og ikke asteroider med en diameter på én kilometer som ødelegger sivilisasjoner, som hittil har vært målrettet overvåket i de fleste astronomiske undersøkelser, sier astronom ved Purdue University, Jay Melosh, til nyhetsbyrået AP.

Asteroider, meteorer og meteoritter
Asteroider er romsteiner som går i bane rundt solen. Når asteroider treffer atmosfæren, kalles de meteorer. Når de har truffet bakken, kalles de meteoritter.

- Og når steiner er i luften kalles det en meteoroide, sier Aslesen.

Onsdag kveld ble det observert en ildkule over Sør-Norge. Det er foreløpig ikke gjort noe funn av meteoritter, men eksperter antar at meteoren har slått ned i Valdres.

- Vi har foreløpig bare ett bilde, så vi er usikre på retning og hastighet. Men når det høres en buldring, er det første tegn på nedslag. Vi har ikke klart å lokalisere hvor det har skjedd. Men det er en mulighet for at det er noen steiner i Valdres, sier Aslesen.

- Hvis folk skulle finne noe, så er det eksperter på Naturhistorisk Museum som gjerne vil ta imot steiner. Hvis den er stor og verdifull, så vil de gjerne kjøpe den. Ferske meteoritter på en kilo har stor verdi. Innmaten har ikke sett dagens lys på milliarder av år, så det er forskerne veldig interessert i. Derfor må steinene leveres så fort som mulig, sier astrofysikeren.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.