- Større risiko for haiangrep

Foto: NIC BOTHMA (EPA)

Studie viser at det er mer sannsynlig å bli angrepet av hai enn å bli skadet på en sparkesykkel.

02.03.14 21:31

På vestkysten av Australia er det ti ganger så stor risiko for svømmere å bli angrepet av hai enn risikoen for å bli skadet på en sparkesykkel, viser en ny studie.

Det er legen og professoren Peter Sprivulis ved sykehuset Fremantle i delstaten Western Australia som har sammenlignet statistikken for haiangrep med statistikken for ulykker på sparkesykler. Konklusjonen er enkel og grei: Velg sparkesykkelen!

- Det jeg gjorde var å ta en titt på statistikk fra tidlig 1970-tallet fram til i dag, og fant ut at det har vært en eksponentiell økning i haiangrep i den tidsperioden, sier han i et intervju med australske RN Breakfast.

Syv menneskeliv
Den siste tiden har det vært en bølge av haiangrep i Australia, og i løpet av de siste tre årene har haier krevd minst syv menneskeliv i farvannet utenfor byen Perth. Sist lørdag ble en 28 år gammel mann drept av hai sør i Australia.

Forskningen til Sprivulis, som er publisert i Australasian Medical Journal, viser at risikoen for haiangrep vil trolig øke på grunn av at stadig flere haier blir tiltrukket av et økende antall byttedyr, inkludert knølhvaler. Bestanden av knølhvaler i området har nemlig økt de siste årene.

Sprivulis har forsket på tidspunkt og sted for hvor det er høyest sannsynlighet for å bli angrepet og drept av hai. Funnene viser at de som dykker utaskjærs sør for Perth på vinterstid og om våren, har størst risiko for å bli angrepet.

Fryktet hvithai
Det er den fryktede hvithaien som står for flest dødsfall på vestkysten av Australia. To tredjedeler av hvithaiens angrep på mennesker i regionene skjer på vinterstid eller om våren. Dette er samme tid som knølhvalen legger ut på sin årlige vandring langs Australias vestkyst og videre mot Antarktis.

Det store antallet haiangrep de siste årene har ført til at australske myndigheter kunngjorde en omstridt politikk for to uker siden, hvor de tillater at store haier i nærhetene av strendene blir fisket og skutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag