RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Stortinget skal være et forbilde

(Scanpix)
Sist oppdatert:
«Røykfritt Miljø Norge» vil hjelpe politikerne til å stumpe røyken.

Røykeloven ble innført i Norge 1. juni 2004, av daværende helseminister og KrF-leder, Dagfinn Høybråten.

Som Nettavisen skrev forrige mandag, trenger ikke røyksugne stortingsrepresentanter å gå langt: Stortinget tilbyr to innendørs røykerom, og i tillegg selges det sigaretter i stortingsrestauranten.

Les også: - Er dette landets fineste røykerom?

- Røykerom på vei ut
Dette gjelder ikke for folk flest:

- Røykerom er på vei ut, konstaterer styremedlem Jacqueline Ekgren i «Røykfritt Miljø Norge» overfor Nettavisen.

Ifølge Ekgren foreligger det ingen full oversikt over hvor mange bedrifter som har røykerom.

- Dessverre er det fortsatt en del brudd på røykeloven, som ved at røyk strømmer ut fra røykerom. Tobakksrøyk er langt mer skadelig enn tidligere antatt, selv i lave konsentrasjoner og i kortere tidsrom. Røykeloven har hatt stor betydning og hylles jo også av røykerne, sier Ekgren til Nettavisen.

Image
Hun tror mange bedrifter er opptatt av sitt image:

- Bedrifter ønsker å stå fram med et positivt image for en røykfri kultur. Det samme gjelder stadig flere kommuner. Sverige er kommet enda lenger - der over 100 kommuner har røykfri arbeidstid, sier hun.

Ekgren mener Stortinget bør gå foran som et godt eksempel:

- Tobakk er årsaken til de største helseproblemer og er den største belastning av helsevesenet som kan forebygges. I Norge dreper tobakk et menneske hver time. Langt flere skades. Derfor er det viktig med effektive tiltak, og at Stortinget framstår som et godt forbilde. Det viser medieoppslag om denne saken, der røykere på gaten intervjues, hevder Ekgren.

Les også: - Er det rart vi blir syke?

Organisasjonen håper å legge opp til et positivt røykeavviklingsprogram på Stortinget:

- Vi forstår de stortingsrepresentantene som er fanget i nikotin-avhengighet. Flere av oss har gått i veggen. Frigjøring fra tobakk er det ingen som angrer. Tvert imot har det gitt bedre helse og trivsel - også for våre nærmeste og andre, konstaterer hun.

- Glad for røykerommet
Frp-leder Siv Jensen er en av brukerne av rommet, som er glad for tilbudet - og uttalte til Nettavisen i forrige uke at dette valget er opp til arbeidsgivere.

- Jeg er glad for at vi har det, og ser ingen grunn til å bli opprørt eller å skulle endre på dette tilbudet, uttalte Jensen til Nettavisen.

- Røykeloven åpner for at alle bedrifter kan vurdere røykerom, så det er noe alle kan ta opp med sin arbeidsgiver, sa hun - og siktet til Arbeidsmiljøloven:

«Arbeidsgiver kan innrede et særskilt røykerom. I disse tilfeller må ventilasjon og utforming av rommet sikre at røyken ikke siver ut. Standarden i de røykfrie lokalene må ikke være dårligere enn i de lokalene hvor røyking er tillatt.»

«Tar seg ikke bra ut»
Ifølge assisterende stortingsdirektør, Oddvar Overå, har Stortinget røykerom av to grunner:

- Den ene årsaken er at det ikke tar seg bra ut at stortingsrepresentantene står på gata og røyker. I tillegg er det et sikkerhetsmessig aspekt ved dette som gjør at det ikke er så heldig om røykerne blir tvunget ut på gata, sier Overå til Nettavisen.

Solveig Søberg er en fem tilfeldig «uterøykere» Nettavisen har snakket med:

- De kan stå på gata med vanlige folk. Dessuten røyker man mindre når man må ut, påpekte hun.

- Ikke noe imot røykerommet
Da Nettavisen besøkte Stortingets største røykerom mandag, var det bare én stortingsrepresentant som brukte lokalet. Vedkommende ønsket ikke å bidra til reportasjen.

Assisterende stortingsdirektør Oddvar Overå stumpet røyken for seks år siden, og har ikke personlig noe imot at det røykes inne på Stortinget.

Les også: - Er dette landets fineste røykerom?

- Dette er et politisk spørsmål. Om de skal få røyke inne på huset eller ikke må de som er valgt inn på Stortinget bestemme selv, sa Overå.

Forvaltningssjef Randi Wisnes Haugen bekreftet også at det er estetiske og sikkerhetsmessige årsaker til at man har røykerom på Stortinget.

Her er hennes forklaring på hvorfor:

- Det selges veldig lite sigaretter nå - og sigarettene står ikke framme. Vi må ta en vurdering på det, om dette er noe vi skal fortsette med. Vi må ta oss tid til å tenke oss om, men det er ikke så mye som taler for at vi skal fortsette med sigarettsalget.

Det var Stortinget som ga oss den såkalte Røykeloven, som gjorde det forbudt å røyke inne på serveringssteder. På denne nettsiden får du tips og hjelp om du vil stumpe røyken.

Røykfritt Miljø Norge (RMN) er en ideell frivillig organisasjon som arbeider for å skape røykfritt miljø og sikre alle vern mot tobakksrøyk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere