*Nettavisen* Nyheter.

- Stortingets nobelkomité burde tenkt seg litt om

Foto: (Scanpix/Montasje)

Tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) med krass kritikk.

15.08.12 13:14

Brekk, som nå er Senterpartiets parlamentariske leder, kom med uttalelsene i et intervju med Dagens Næringsliv tirsdag.

På spørsmål om hva Norge bør gjøre for å bedre forholdet til Kina etter tildelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010, svarer han følgende:

«Det er to ting. Arbeide videre med den dialogen vi trenger gjennom næringsliv og politikk. Og så synes jeg Stortingets nobelkomité i ettertid bør erkjenne at det hadde vært fornuftig å tenke seg litt om».

- Har ikke dårlig samvittighet
Som alle vet har nobelkomiteens tildeling forarget kinesiske styresmakter.

Tildelingen av fredsprisen fikk en rekke konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina, noe som fortsatt påvirker forholdet mellom landene. Blant annet ble politiske møter mellom landene avlyst i siste liten, forhandlingene om en frihandelsavtale ble nærmest lagt på is og flere norske journalister og forskere ble nektet innereisevisum til Kina.

I juni meldte også Hurtigruten at deres reklamekamanje i Kina har blitt forbudt - et marked selskapet satser kraftig på. Lakseprodusenten Salmar melder dessuten onsdag at det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina påvirker eksporten til landet i betydelig grad.

Direktør for det norske Nobelinstituttet, Geir Lundestad, er imidlertid sterkt uenig med Brekk.

- Han må jo få lov til å argumentere for det han tenker og mener, det er jo helt greit det. Men jeg tror ikke Den Norske Nobelkomité føler noen dårlig samvittighet for den beslutningen den fattet i 2010, sier Lundestad til Nettavisen.

- Brekk mener dere bør erkjenne at dere burde tenkt dere litt om. Burde dere det?

- Komiteen tenker seg veldig nøye om, og den hadde lange drøftinger om vanskelige ting før den kom til den beslutningen. Spørsmålet var jo om komiteen skulle stå for de samme holdninger og standarder for Kina som gjaldt for andre mer eller mindre autoritære stater, og komiteen kom fram til at man ikke skulle gjøre unntak, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lundestad karakteriserer prisen som en av de viktigste i fredsprisens historie.

- Jeg tror komiteen føler at dette er en av de viktigste beslutningene i prisens historie. Den er på mange måter på linje med viktige beslutninger som beslutningen om å gi fredsprisen til Carl von Ossietzky i 1935, til Lech Walesa (1983) og Aung San Suu Kyi (1991), sier han.

Han forteller også at komiteen sjeldent har fått så mye ros for en pristildeling.

- Det var jo en enestående hyllest fra alt av ledende aviser og ledende tidsskrift i verden, sier Lundestad.

- Ikke stå voldsomme konsekvenser
- Men tildelingen har jo ført til store konsekvenser for Norge?

- Nei, jeg tar litt avstand fra disse voldsomme konsekvensene. Det har vært litt negative konsekvenser for Norge som stat, men litt mer detaljerte analyser viser at virkningen på handel, turisme og på studentutveksling, er mer beskjedne enn man kan få inntrykk av gjennom enkelte dramatiske overskrifter. Enkelte har overdrevet hvor hardt Norge har blitt rammet, sier Lundestad, og fortsetter:

- Selv om laksen er hardt rammet, og kanskje det kan være enkelte andre mindre konsekvenser, er jo handelen mellom Norge og Kina på et høyt nivå. Det er heller ikke sånn at turismen og studentutvekslingen nærmest har opphørt, slett ikke, sier han.

Lundestad påpeker samtidig at Nobelkomiteen har sin egen agenda.

- Det er viktig å huske på at vi alle har vår agenda. Norsk business har sin agenda, den norske regjeringen har sin agenda og Den Norske Nobelkomitè har sin. Og av og til kommer disse agendaene i konflikt med hverandre, sier han.

- Har ikke fulgt med
For 35 år siden byttet komiteen navn fra Stortingets nobelkomité, for å stadfeste komiteens uavhengighet fra Stortinget.

Men etter tildelingen av prisen i 2010, har kinesiske myndigheter hevdet at norske politikere sto bak prisen.

- Hva tenker du da om at Brekk kaller komiteen for Stortingets nobelkomité?

- Vi må bare konstatere at mange ikke har fulgt med på dette. Det var navnet for mange år siden, men det er jo ikke Stortingets nobelkomité selv om Stortinget oppnevner medlemmene. Men dette er jo en vanlig misforståelse på Stortinget, sier Lundestad til Nettavisen.

Brekk: - Det er grunn til ettertanke
Brekk sier til Nettavisen at konsekvensene fredsprisen til Liu Xiaobo har ført til, er grunn til ettertanke.

- Jeg opplever at det har vært problemer med samhandel og kontakt med Kina, og det gir grunn til ettertanke. Det var mitt utgangspunkt, sier Brekk om sin uttalelse til DN.

- Utover det så har jeg ikke tenkt å si noe mer eller kommentere mer på saken, sier han.

- Du får sterk kritikk, blant annet av VG på lederplass, for at du kaller komiteen for Stortingets nobelkomité. Hva tenker du om det?

- Det er en diskusjon jeg ikke greier å forholde meg til, sier Brekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.