*Nettavisen* Nyheter.

- Støyen vekket nesten hele nabolaget

Jernbaneverkets vedlikeholdsarbeid på togsporet stjal nattesøvnen fra flere beboere på Kløfta.

30.08.14 21:02
HTML EMBED

Rundt klokka 01.50 natt til lørdag våknet Marius Andersen av det han beskriver som en voldsom støy, skriver Romerikes Blad.

Han bor cirka en kilometer unna jernbanelinjen på Kløfta, og mistenkte at lydene han hørte kom derfra. Sammen med en kompis, som også hadde våknet, reiste han til togsporet for å se.

– Der kjørte de en stor maskin som slapp noe grus ned på jernbanen. Støyen vekket nesten hele nabolaget. Flere beboere kom ut fra husene sine og lurte på hva som skjedde. I tillegg ble nesten hele sentrum røyklagt og en kvalmende lukt dekket store deler av Kløfta, sier Marius Andersen til rb.no.

Aldri opplevd lignende

Han har bodd på samme sted siden 2005, men sier han aldri har opplevd lignende.

– Jeg synes det er håpløst at de legger slikt støyende arbeid til natta. Vi som bor her har heller ikke blitt varslet på forhånd om at dette skulle skje, så vi ante ingen ting om hva som skjedde, forteller Andersen.

– Hva mener du Jernbaneverket skulle gjort annerledes?

– De kunne gjort jobben på dagtid, for eksempel ved å ta ett og ett spor, og la passasjertogene kjøre på de andre. I det minste burde vi uansett fått et forhåndsvarsel om hva som skulle skje, sier Andersen.

Varsler ikke på forhånd

Pressevakt i Jernbaneverket, Ragnhild Aagesen, opplyser at det var rutinemessig vedlikeholdsarbeid som forgikk på Hovedbanen mellom Oslo og Dal natt til lørdag.

– Arbeidet utføres med et saktegående tog som stabiliserer sporet ved å vende på pukken og pakke den, samt fordele ballasten. Dette er noe som gjøres et par ganger i året, eller ved behov, på Hovedbanen. Arbeidet medfører noe støy, og det kan bli en del støv i forbindelse med at all pukken vendes, forklarer Aagesen,

– Var beboerne i området varslet om nattarbeidet?

– Nei, vi varsler ikke denne type arbeid som ikke foregår på samme sted hele tiden. Toget er i bevegelse, og flytter seg drøyt en kilometer i timen. Alle stasjonære arbeider varsler vi om, men altså ikke når arbeidet hele tiden flytter seg, sier pressevakten.

– Hvorfor gjøres arbeidet om natta?

– Det er for at vi ikke skal hindre annen togtrafikk. Skulle arbeidet vært gjort på dagtid ville det skapt forsinkelser, så vi må bruke natta for å rekke over alt vi skal, forklarer Aagesen.

Gjennomgår rutinene

Hun forteller at Jernbaneverket fra tid til annen få reaksjoner fra berørte naboer til toglinjene om støyende arbeid.

– Vi har forståelse for dette, og må bare beklage overfor dem det gjelder. Vi har ikke noe ønske om å uroe nabolagene, sier Aagesen.

Pressevakten varsler at Jernbaneverket snart skal ta en gjennomgang av sine rutiner for vedlikeholdsarbeid.

– Da vil også rutiner for varsling av naboer bli et tema. Jeg kan love at vi skal ta opp spørsmål om hvorvidt også arbeider som flytter seg hele tiden også skal varsles på forhånd. Dette skal vi sette oss ned og se grundig på, sier Ragnhild Aagesen.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.