RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

- Støre oppfører seg som Solkongen

Sist oppdatert:
Får refs av professor for «arrogant og enerådende lederstil».

BI-professor Petter Gottschalk setter Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre (Ap), kraftig på plass i et intervju med Dagsavisen.

I forrige uke kom det frem at UD i 2008 bevilget seks millioner kroner til stiftelsen «Centre for High North Logistics», en søknad som ble initiert av Tschudi Shipping Company, eid av Støre barndomsvenn Felix Tschudi. Vennerelasjonen har vært uklar. Søndag kom det frem at UD betaler for en bok Simen Ekern skal skrive om globale trender i fremtiden - hvor UD legger premissene og Støre deltar i alle samtaler.

Overfor Nettavisen utbroderer professoren sitt syn:

- Det som kjennetegnet Solkongen, var ikke at han vendte seg mot solen hele tiden, men at han ville ha oppmerksomhet. Han sa «Staten, det er jeg». På samme måte sier Støre «UD, det er jeg».

«Solkongen»:

Ludvig XIV (fransk Louis XIV), ble født 5. september 1638 i den franske byen Saint-Germain-en-Laye og døde 1. september 1715 i Versailles. Han var konge i Frankrike fra 14. mai 1643 til 1. september 1715.

Kilde: Wikipedia

- Arrogant lederstil
- Støre har en arrogant og suveren lederstil, som han nå må betale prisen for, sier Gottschalk - og viser til det han omtaler som lekkasjer i Dagbladet.

- Dagbladet har ikke gravet frem grums om Støre. De er blitt bombardert med tips. Det har Marie Simonsen selv bekreftet, sier Gottschalk til Nettavisen.

Simonsen avviser at hun har sagt noe slik:

- Dette er ren løgn. Jeg har aldri sagt dette. Tvert i mot er dette en sak Dagbladets journalister er har jobbet med i lengre tid, sier Simonsen til Nettavisen torsdag formiddag.

Professoren sier han har fått mange tips fra UD-systemet om dette i løpet av de siste par årene.

- Men jeg må, som du, beskytte mine kilder. Det som er utfordrende, når man er så faglig dyktig som Støre, er å involvere de ansatte på nødvendige omstruktureringer og politiske prosesser. Min påstand er at Støre i liten grad har involvert ressurspersoner i departementet, sier Gottschalk.

- Får illojale medarbeidere
- Det kan godt hende beslutningene har vært smarte, men du mister lojale medarbeidere på denne måten. Og det kommer Støre til må merke mer til, tror han.

- Hva vil du si kjennetegner Støres lederstil?

- En lederstil er ikke noen diagnose, men en karakteristikk. Vi kan se på Wikileaks-lekkasjen som avslørte et USA-syn på Støre som «egenrådig, arrogant, suveren». Uansett om du opplever deg selv som smart, må du dra med deg andre mennesker. Det er de som skal implementere det du tenker, understreker Gottschalk.

I lekkasjene som ble kjent i desember 2010, het det at: «Støre tror han er moralsk overlegen og smartere enn de fleste», heter det i et av brevene fra ambassaden i Oslo til Det hvite hus. Der ble det tegnet et bilde av en hyperaktiv politiker som blander seg inn i alt, og USAs utenriksminister Hillary Clinton får flere advarsler mot Støres personlige egenskaper.

Les også: - Støre tror han er smartere enn de fleste

- Jobbe gjennom andre
- Og UD er en ekstrem kunnskapsorganisasjon. Å lede den er å få ting til å skje gjennom andre. Det har ikke Støre klart, mener jeg.

Gottschalk er usikker på fortsettelsen:

- Det er vanskelig å si fordi dette er en del av det politiske miljøet. Hvis det hadde vært en del av det sivile samfunnet, hadde dette vært gjenstand for en formalistisk gransking og etterforskning. Men kontrollkomiteen på Stortinget er kun en halvglad gjeng amatører, som mangler etterforskningskompetanse. Det innrømmer jo lederen selv.

- Lysbakken gikk jo av lenge før kontrollkomiteen konkluderte, skyter Gottschalk inn.

- Støre under administrasjon
- Hva er ditt forslag til mulig løsning?

- Det kunne være å sette Støre under administrasjon som et første skritt: Det vi i næringslivet kaller en «task force» kunne fra SMK gå inn i situasjonen og granske Støre.

- Hvor alvorlig synes du dette er?

- Vi blir veldig forskjellige av om vi er offensive eller defensive i en situasjon. Det er når man møter motbør, blir beskyldt for noe, vi ser avvikene. Når man blir beskyldt for noe, så er svaret ofte fokusert på sak. Men det er slik at vi mennesker ikke skiller mellom sak og person. Vi blander! Den som blir beskyldt, føler seg urettferdig behandlet. Men det avgjørende er hvordan personen reflekterer over sin egen rolle - det er det vi vil vite.

- Støre kan fint overleve hvis han gjør dette litt mer personlig. Jeg håper han klarer det! Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har til sammenligning lyktes med det grepet å bli litt personlig, når det har vært behov.

Nettavisen har gjort UD oppmerksom på artikkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere