*Nettavisen* Nyheter.

- Streiken kunne vært unngått

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)

LO-leder Roar Flåthen slår fast at storstreiken i offentlig sektor kunne vært unngått.

- I år fikk vi en konflikt der det kanskje ikke var mest sannsynlig at vi skulle få det. Men det ble altså konflikt i staten, med en følgekonflikt i kommunene fordi det ikke ble vist vilje til forhandlinger fra arbeidsgiver, sa LO-leder Roar Flåthen til LOs representantskap i Folkets Hus i Oslo tirsdag.

Storkonflikten, også i tariffområdet Oslo kommune, var et faktum. Kunne dette vært unngått? Var dette nødvendig da? Kan man streike med en rødgrønn regjering? Disse spørsmålene får Roar Flåthen fra mange hold om dagen.

- Selvsagt kan man streike, uansett hvem som sitter i regjering. Ingen har noe klippekort i LO, og det er det viktig å vise. Personlig, og det legger jeg heller ikke skjul på overfor Jens, mener jeg at streiken i staten kunne vært unngått. Det var noe som ikke gikk som det skulle. Det skal vi snakke mer om senere, sa Flåthen megetsigende til humring i salen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har da også innkalt partene til et møte tidlig på høsten for å diskutere hva som gikk galt under årets oppgjør.

- Det er en ting som står helt klart for meg, og som blir vårt klare budskap på møtet med Jens, og det er at frontfaget som modell står seg. Den skal vi videreføre, og frontfaget skal ikke diskuteres på arbeidsgivernes premisser. Vi skal heller styrke frontfaget, for det er vårt verktøy for å samordne lønnsdannelsen, slo Flåthen fast.

Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien forhandler først og legger rammene for hva andre grupper kan få senere i lønnsoppgjørene. De siste ti årene har modellen ført til en relativt lik lønnsutvikling for både industrien, staten og kommunene. Hovedårsaken til at staten gikk i streik i år, var at regjeringen forventet en lavere lønnsvekst i frontfaget under de kommende lokale forhandlingene enn nær sagt de fleste andre forventet. Derfor har arbeidstakerne fått inn en klausul som sier at det industrien får i lønnsvekst til høsten, skal også de offentlig ansatte nyte godt av til mellomoppgjøret neste vår.

– Frontfaget er en fordel også for gruppene som kommer etter, og for offentlig sektor, som kan dra nytte av lønnsreferansen fra frontfaget. Da kan også de være med på den produktivitetsutviklingen som finner sted i industrien, sa Flåthen.

Kjøpekraftsforbedringen i Norge i dette århundret har da også passert 30 prosent.

Roar Flåthen hyller også resultatet som Fellesforbundet fikk til i frontfaget, og registrerer at forbundsleder Arve Bakke har fått gjennomslag for det meste han la fram for LOs representantskap i februar.

– Noen av oss var vel kanskje litt urolig for hvordan alt dett skulle gå. For her lå det mange krav om både arbeidstid og inn- og utleie som arbeidsgiverne i NHO var dønn imot. Frontfaget har fått til i overkant av hva man kunne forvente. Pappapermen som er oppnådd fortjener i seg selv en stor applaus, sa Flåthen.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.